Iz medija

INTERVJU – ODVJETNICA VANJA JURIĆ: „Ciljevi su ušutkavanje i (auto)cenzura“

Zagrebačka odvjetnica Vanja Jurić, specijalizirana za medijsko pravo, među istaknutijim je hrvatskim odvjetnicama koje u Hrvatskoj, promičući borbu protiv SLAPP tužbi, brane pravo javnosti na informacije, a time, posve neposredno, i samu demokraciju. Valja podsjetiti: termin "SLAPP tužbe" akronim je od engleskoga "Strategic lawsuits against public participation", što se može prevesti kao "strateške tužbe protiv javnog sudjelovanja" ili, kraće i jasnije, "javnog angažmana".

04.01.2024.

Ivana Dragičević: 'U doba velikih promjena, moramo se i mi mijenjati ili nas neće biti'

Ona je Ivana Dragičević, i upravo je objavila novu knjigu, publicistički dragulj “Nesigurni” (Naklada Ljevak), svojevrsni “self-help priručnik za čovječanstvo i humanizam” u vrijeme obilježeno sve većim globalnim nesigurnostima. Kroz niz priča iz osobnog rakursa, Dragičević u knjizi govori o fundamentalnim pitanjima, od zelene ekonomije, klimatskih promjena, digitalne tranzicije, ratova i migracija pa do potresa, poplava i ostalih prirodnih katastrofa, podsjećajući kako instant rješenja nema – jedini self-help koji imamo na raspolaganju smo mi, ljudi.

31.12.2023.

Što je njima Predrag Lucić?

U slučaju Predraga Lucića hrvatski kulturni fašizam manifestira se tako da uvaženom pokojniku jednom rukom (lijevom?) kačiš na grudi verbalna odlikovanja – nastojeći usput prigrabiti za sebe nešto od njegova ugleda i veličine – dok mu drugom (desnom?) probijaš truplo glogovim kolcem. 

29.12.2023.

Napad na novinara usred javljanja uživo: ‘Mislio sam da će se urazumiti ako mu pokažem zube...‘

Reporter N1 Srbije, Mladen Savatović, napadnut je u ponedjeljak navečer tijekom izvještavanja s prosvjeda u centru Beograda. - Čekali smo posljednje uključenje uživo kad su studenti krenuli prema 29. novembra, stajali smo između zgrade RIK-a i Predsjedništva i u trenutku dok sam čekao da me ponovno prozovu, prišao mi je muškarac od oko 35, 40 godina i počeo mi dobacivati nešto nerazumljivo, tipa ‘foks, foks‘ - prepričao je Savatović.

25.12.2023.

HND: DP crta metu na čelu neposlušnim medijima

Izjava Slobodana Prosperova Novaka iz Domovinskog pokreta da će, ako dođu na vlast, zabraniti financiranje Novosti predstavlja jednoumlje i prijetnju svima onima koji nisu na liniji te partije, kaže Hrvoje Zovko iz HND-a. 

22.12.2023.

Hrvoje Zovko: Hrvatska je najgora država u EU po pitanju SLAPP tužbi

AUTONOMIJA

U Hrvatskoj podnošenje tužbi protiv medija i novinara očito spada u kategoriji omiljenih disciplina: skoro 1000 postupaka vodi se pred tamošnjim sudovima protiv izdavača medija, urednika i novinara. A sasvim je moguće da ih je i (značajno) više – ovakvim, naime, podacima raspolaže Hrvatsko novinarsko društvo (HND) na osnovu nepotpune ankete sprovedene među tamošnjim medijima.

17.12.2023.

Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva upozorava na novu aferu: “Plenković se ne može amnestirati, on je vrh piramide”

Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND), Hrvoje Zovko, gostovao je u Novom danu kod Mašenke Vukadinović gdje je komentirao najnoviju "aferu Mreža". Zovko smatra kako država po pitanju financiranja medija iz javnih sredstava nije napravila ništa. “Nama sve nedostaje, nama nedostaje sustav, nama nedostaje zaštitni mehanizam. Mi se 10 godina bavimo pitanjem financiranja lokalnih medija, nudimo jedan fer i transparentan način modela financiranja i svu stručnu pomoć.

16.12.2023.

Tena Perišin o novinarstvu: Urednici ne shvaćaju što mogu dobiti od mladih

Mladi traže da novinari prikazuju realno stanje, žele puno vizualnih prikaza, grafika, infografika i animacija, a zanimljivo je da najviše vjeruju televiziji, rekla je u emisiji "Kod nas doma" prof. dr. sc. Tena Perišin s Fakulteta političkih znanosti prezentirajući rezultate istraživanja o navikama mladih prilikom konzumiranja medijskih sadržaja.

15.12.2023.

EFJ i HND: Afera Mreža primjer je "državnog zarobljavanja medija"

Vodstva Europske federacije novinara (EFJ) i HND-a ocijenila su smjenu ministra gospodarstva Davora Filipovića zbog afere financiranja MrežeTV novcem državnih tvrtki i institucija "primjerom državnog zarobljavanja medija" ističući da su za to odgovorni Vlada i premijer Andrej Plenković.

14.12.2023.

Crvi pričaju: Anksioznost i panika novinarskog kruha

trafika.hr

Jučer je izjava dana trebala biti ona skopskog šefa policije o monstruoznom slučaju otmice 14-godišnje djevojke i njenog ubojstva, a što je sve orkestrirao njezin otac. Ne volimo previše crnu kroniku na ovom portalu, ali neki su slučajevi takvi da ih se mora opisati i pitati jesmo li kao ljudska civilizacija malo otišli u tri fine.

07.12.2023.