Iz medija

SPLITSKA UDRUGA VETERANA SPECIJALNE POLICIJE NAPALA HND I TROJE NOVINARA POIMENCE Ovo se ne može drukčije shvatiti nego kao - prijetnja

Taman kad smo pomislili da u ovo dramatično vrijeme korone doslovno cijeli svijet dijeli iste nedaće i more ga iste brige, kad zlokobna zaraza ne dijeli ljude ni po nacionalnoj, ni vjerskoj, ni socijalnoj, ni ideološkoj, ni spolnoj, a bome ni po bilo kakvoj "hrvatskoj" osnovi, doživjeli smo da je Udruga veterana specijalne policije BATT Split u svom pismu, koje potpisuje šef te udruge Mladen Todorić, napala cehovsku udrugu novinara, HND, jer je prosvjedovala zbog onemogućavanja rada novinarki HTV-a Ivani Šilović.

09.04.2020.

Prema Reutersovom institutu, najviše dezinformacija kreirano je manipuliranjem i izvrtanjem točnih informacija

Reutersov Institut za studij novinarstva (RISJ) pri Sveučilištu u Oxfordu objavio je analizu dezinformacija, misinformacija i manipulacija informacijama o Covidu-19. Uz pomoć baze podataka medijske organizacije First Draft analiziran je sadržaj 225 tekstova na engleskom jeziku kojima su fact-chekeri diljem svijeta raskrinkali netočne informacije o novom koronavirusu i njime uzrokovanom bolesti pokazala je o kojim se razmjerima širenja dezinformacija radi, koji su najčešći izvori dezinformiranja, ali i u kojoj se formi dezinformacije najčešće šire.

09.04.2020.

Poček krize u novinarstvu, a onda…

Nova kriza u novinarstvu imat će poček od nekoliko mjeseci, a onda, kako pokazuju prve informacije iz Sindikata novinara Hrvatske i Hrvatskog novinarskog društva, slijedi nova kriza većih razmjera od one koja je počela 2008. godine.

08.04.2020.

IZ PERA REPORTERA - 'Situacija je nadrealna. Radna srijeda koja izgleda kao da je Božić'

Nikolina Radić, RTL-ova reporterka iz Zadra opisuje kako izgleda jedan dan na terenu u doba korone kad se materijali montiraju u autu, kad nemaš kako do utičnice, kad nemaš kamo ni na ručak…

08.04.2020.

Jutarnji list i 15 uglednih europskih novina poručuju prije presudnih odluka EU: Vrijeme je za zajedničku obnovu Europe!

Dvanaest uglednih europskih novina, među kojima je i Jutarnji list, odlučilo je danas zajednički izraziti svoje mišljenje o Europi, uoči sastanka ministara financija EU u Bruxellesu čiji je cilj zajednički definirati gospodarski odgovor na krizu izazvanu koronavirusom. Te niza ostalih sastanaka koji slijede.

07.04.2020.

Kako Covid-19 ugrožava medijske slobode

Mnoge vlade diljem svijeta u pandemiji vide priliku za dodatnim gušenjem medijskih sloboda, pri čemu te restrikcije najčešće nazivaju mjerama za sprečavanje širenja lažnih vijesti. Iskustva iz nekih zemalja već su, međutim, pokazala da su prve mete takvih zakonskih mjera neovisni novinari

03.04.2020.

TWITTER ZADAO SNAŽAN UDARAC ALEKSANDRU VUČIĆU!

Društvena mreža diljem svijeta izbrisala čak 8558 računa povezanih sa srpskim predsjednikom. Platforme za društvene mreže proglasile su rat širenju dezinformacija na internetu i to je naišlo na suzdržanu podršku u Bruxellesu.

03.04.2020.

Što stoji iza tajnog sastanka Plenkovića i glavnih urednika medija?

PREDSTAVNICI vlade na čelu s premijerom Andrejem Plenković održali su 17. ožujka tajni sastanak s glavnim urednicima tiskanih medija te nacionalnih televizija i radija, na kojem su razgovarali o tome kako bi mediji trebali pratiti epidemiju koronavirusa. Organizator sastanka bio je osobno premijer Plenković.

01.04.2020.

Investicija od 100 milijuna dolara: Facebook je odlučio pomoći medijima ulaganjem u lokalno novinarstvo

Facebook, najveća društvena mreža i marketinška kompanija na svijetu obećala je investirati 100 milijuna dolara u novinarsku industriju u eri kada pandemija koronavirusa znači da su točne informacije dragocjenije nego ikad. 25 milijuna tako ide u financiranje lokalnih vijesti putem Facebook Journalism Projecta, dok preostalih 75 milijuna ide u 'dodatni novac potrošen na marketing' koji će se usmjeriti prema brojnim novinskim agencijama.

30.03.2020.

Netočno je da pacijente starije od 60 godina u Italiji više ne priključuju na respiratore

Slobodna Dalmacija proširila je medijskim prostorom u Hrvatskoj i regiji netočnu informaciju da pacijente oboljele od Covida-19 koji su stariji od 60 godina u Italiji više ne priključuju na respiratore. U tekstu se pozivaju na Jerusalem Post, izraelski dnevni list koji objavljuje sadržaj na engleskom jeziku, a koji je s izraelske televizije Canal 12 prenio tvrdnje koje je u intervjuu iznio Gai Peleg, izraelski liječnik koji radi u bolnici u talijanskom gradu Parmi.

25.03.2020.