Iz medija

Stanković: Moj je poraz, a onda i HRT-ov, što danas ovdje nije Maja Sever

Gost emisije Nedjeljom u 2 bio je Marko Vučetić, nezavisni saborski zastupnik i profesor filozofije na Sveučilištu u Zadru, koji je široj javnosti postao poznat po vjerojatno najboljem govoru koji je u saboru održan u raspravi o ratifikaciji Istanbulske konvencije.  - Ako ćemo biti u potpunosti otvoreni i samokritični, ja danas oblik senzure, propagande i necenzure vidim u ovoj emisiji jer je umjesto mene ovdje trebala sjediti Maja Sever, rekao je Vučetić. 

 

 

03.05.2020.

Novinarstvo s prozora

Svjetski je dan slobode medija. Proteklih mjesec dana puno razgovaram s kolegama iz cijelog svijeta i koliko god dijelimo mišljenje kako se u krizama uvijek jasno vidi koja je važnost novinarstva za društvo, ovaj put stvari su nešto drugačije. S ograničenom slobodom kretanja, s perspektivom gledanja kroz prozor, svijet koji smo pratili iz prve ruke sada je negdje daleko, piše Ivana Dragičević. 

03.05.2020.

Ministrica: Šuica nije lokalna političarka, kako bi vršila pritisak na novinara?

Na Međunarodni dan slobode medija gošća Intervjua Tjedna kod Nataše Božić Šarić u TNT-u bila je ministrica kulture, Nina Obuljen Koržinek. Ministrica je komentirala i slučaj potpredsjednice Europske komisije za demografiju i demokraciju, Dubravke Šuice koja je nazvala Dubrovačku televiziju jer joj se nije svidio komentar gledatelja i upozoravala da je ona kuma te televizije. „Ja nisam, zapravo vidjela sam da se nešto događalo, nisam detaljno. Osobno se suzdržavam od bilo kakvih reakcija, iako ponekad treba reagirati. Ne znam meritum“, rekla je ministrica, a nakon što joj je urednica i voditeljica prepričala meritum, dodala je: „ Gospođa Šuica nije lokalni političar nego potpredsjednica Europske komisije i ne vidim kako bi vršila poseban pritisak na lokalnog novinara“, zaključila je.

03.05.2020.

Slučaj Dubravke Šuice i lokalne televizije - javila se u emisiju i oplela po novinaru: "Njezin potez je nečuven, za svaku osudu"

U Dubrovniku pršte reakcije na potez Dubravke Šuice. Nakon što je bila nezadovoljna komentarom gledatelja na dubrovačkoj lokalnoj televiziji, javila se uživo u emisiju i prigovorila novinaru što nije stao u njezinu obranu. "Nevjerojatno, potpredsjednica za demokraciju. Njezin potez je nečuven, za svaku osudu i to dovoljno govori o poremećaju koji vlada u hrvatskom društvu i njihovom krivom poimanju političara u odnosu na novinarstvo. Naš posao nije da služimo njihovom interesu nego interesu javnosti", poručuje Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a.

29.04.2020.

Tko je sve dobio pare od države? Dosad smo našli Index, Odvjetničko društvo Hanžeković, Željku Markić, Anu Karamarko...

Da bismo pomogli ministru rada Josipu Aladroviću u pretrazi tvrtki koje su dobile novac u okviru tzv. Vladinih mjera za očuvanje radnih mjesta, Forum.tm je u potragu krenuo sam, ali očekujemo i vašu pomoć. Dosad smo pronašli Hanza mediju, izdavača Jutarnjeg lista i Slobodne Dalmacije koji je ovih dana najavio smanjenje plaća zaposlenima za 30 posto. Oni su za 699 zaposlenih iz državnog proračuna za isplatu 3250 kuna plaća za ožujak iz državnog proračuna dobili 2,3 milijuna kuna.

29.04.2020.

Mediji i država - Koliko su mediji dobili novca iz državnog proračuna

MEDIA DAILY 

Media daily, specijalizirani regionalni portal za medije i telekom industriju, uoči našeg drugog rođendana kreće s objavom serijala podataka i velikom analizom prihoda iz državnog proračuna za 2019. godinu pod imenom Mediji i država. 

28.04.2020.

NOVINARI KAO ZADNJA RUPA NA SVIRALI: Saborski govor o „slučaju Hanza Media“ nikog ne zanima

Pandemija koronavirusa paralizirala je ekonomiju diljem svijeta. Ništa drugačije nije ni u Hrvatskoj. Međutim, za razliku od mnogih članica Europske unije koje su u ovim kriznim vremenima detektirale značaj medijskog sektora i novinskog izvještavanja, u Hrvatskoj to nije slučaj. Hrvatske vlasti nisu prepoznale specifikum medija, jednako kao što već godinama nijedna vlada nije obraćala pažnju na ionako goruće probleme u tom sektoru.

27.04.2020.

OGLASI SE OTKAZUJU, PRODAJA PADA, PLAĆE NIŽE ZA TREĆINU, HONORARCE SE TJERA.... ŠTO ĆEMO S NOVINARSTVOM?

Uslijed krize prouzrokovane pandemijom virusa Covid-19, mediji su odigrali ključnu ulogu u društvu. Rad Stožera za civilnu zaštitu ne bi imao nikakvog smisla ni odjeka da nije bilo novinarki i novinara te medijskih kuća koje su poruke Stožera donosili u domove građana.

24.04.2020.

ZAJEDNIČKI NAPOR SVIH ČLANICA EU: Facebook i Google News morat će platiti svaku vijest koju prenesu, cijena se još ne zna

Vlada premijera Andreja Plenkovića pustila je u javnu raspravu prijedlog Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima, koji regulira temu koja je prije godinu dana izazivala žestoke polemike u europskoj i svjetskoj javnosti.

21.04.2020.

Ne, saborski restoran nije otvoren usprkos koronavirusu

Društvenim mrežama širi se kolaž fotografija koje prikazuju saborski restoran uz tvrdnje da, dok su restorani i kafići diljem zemlja zatvoreni zbog mjera kojima je cilj suzbiti širenje novog koronavirusa, saborski zastupnici i zastupnice i dalje mogu jesti u restoranu Hrvatskoga sabora. Hrvatski sabor je Faktografu potvrdio da se radi o netočnoj informaciji, a istu smo stvar utvrdili i provjeravajući kad su izvorno objavljene fotografije koje se sada šire mrežama.

20.04.2020.