Iz medija

Tolušić preko odvjetnika traži ispriku jer smo napisali da je Nacional objavio montirane fotke. Zbilja

Obzirom da tog i takvog Tolušića Plenković i dalje drži u Vladi ovo valja smatrati prijetnjom s državnim pokroviteljstvom. Ministar u Vladi RH prijeti pravnim putem koji bi mogao uroditi tužbom jer smo objavili “montirane fotografije gospodina Tomislava Tolušića”. Prvo, ako su montirane, onda to ne mogu biti fotografije Tomislava Tolušića. Drugo, u spornom tekstu se nigdje ne navodi da su to fotografije Tomislava Tolušića.

22.02.2019.

JURICA PAVIČIĆ MORA PLATITI MUCALU 50.000 KUNA: 'Prikazao ga je kao potpuno neuku osobu'

DALMATINSKI portal

'Ovo je grozan presedan. Došli smo u fazu kada se kritički vrijednosni sudovi smatraju uvredom', kaže Pavičić

18.02.2019.

Lukić: Povratak HDZ-a na vlast urušio je kompletnu sliku medijskih sloboda

U N1 Studiju uživo gostovala je potpredsjednica Hrvatskog novinarskog društva Slavica Lukić. Glavna tema razgovora bilo je stanje u medijima.

12.02.2019.

Hrvoje Zovko: Tražimo povlačenje svih HRT-ovih tužbi protiv novinara

Predsjednik HND-a govori  o hipertrofiji tužbi protiv novinara i medija, nakon okruglog stola o toj temi: - Očekujemo da Vrhovni sud od sudova nadležnih za medijske sporove zatraži izravnu primjenu stajališta Europskog suda za ljudska prava o zaštiti slobode govora, iznesena u presudi u slučaju zadarskog Narodnog lista protiv Hrvatske-.

 

11.02.2019.

Novi udar na medije: Tjednik osuđen i zbog drugog teksta o ženi lokalnog moćnika

TJEDNIK Podravski list izgubio je i drugu tužbu koju je protiv njih podignula supruga lokalnog moćnika. Tužila ih je Sanja Lacković, žena  Željka Lackovića, bivšeg gradonačelnika Đurđevca, a sada predsjednika tamošnje gradske skupštine i saborskog zastupnika koji je u sabor ušao na Bandićevoj listi.

07.02.2019.

Plenković: Više se dramatizira nego što postoji problem sa slobodom medija

Suprotno premijeru, novinari i urednici, odvjetnici i pravnici koji su se u srijedu okupili na okruglom stolu „Novinarstvo pred sudom“ kojeg je organiziralo Hrvatsko novinarsko društvo situaciju smatraju prilično dramatičnom, a za to su iznijeli i konkretne podatke.

07.02.2019.

Dražen Katunarić: Hrvatski mediji između cenzure i sensure

radio gornji grad

“Sensura” (opisno: brisanje smisla) je neologizam koji je skovao Bernard Noël da bi jednom riječi konceptualno obuhvatio današnju medijsku zbilju u zapadnim zemljama, a ovdje bih ga želio proširiti na bivše socijalističke i tranzicijske zemlje s naglaskom na Hrvatsku.

30.01.2019.

Sveučilište u Zagrebu smijenilo glavnog urednika Universitasa jer je htio objaviti demanti Filozofskog fakulteta

SREDNJA.HR

Vjerni čitatelji i obožavatelji Universitasa – hrvatskih sveučilišnih novina, jučer su ostali uskraćeni za novo čitateljsko iskustvo. Na kioscima se uz Jutarnji list i Slobodnu Dalmaciju nije pojavio podlistak Universitas, koji uobičajeno izlazi uz Jutarnji i Slobodnu svakog posljednjeg ponedjeljka u mjesecu.

29.01.2019.

Bojan Glavašević: "HRT treba jednostavno porušiti i sagraditi ispočetka"

-U okviru onoga što taj Odbor može, poštujući načelo neuplitanja u sudske sporove koji su u tijeku i u kadrovsku politiku - glavna poruka bila je moralnog karaktera. Meni je drago da je to učinjeno jednoglasno, iako je to bila oporbena inicijativa, kazao je u intervju za N1 televiziju saborski zastupnik Bojan Glavašević na upit je li zadovoljan rezultatima tematske sjednice Odbora za informiranje, informatizaciju i medije na temu tužbi HRT-a protiv novinara i novinarki.

24.01.2019.

Vlada kreće u borbu protiv lažnih vijesti

EK u ožujku pokreće platformu za alarmiranje o ‘fake news’ koji ruši povjerenje građana u institucije. I Hrvatska će aktivno sudjelovati.

21.01.2019.