Iz medija

Vidović Krišto optužila medije za propagandno izvještavanje o koronavirusu

Saborska zastupnica Domovinskog pokreta Karolina Vidović Krišto optužila je u petak medije, pogotovo javne, za propagadno i jednostrano izvještavanje o koronavirusu, jer ne otvaraju prostor stručnjacima koji ukazuju na pogreške i loše odluke Stožera civilne zaštite.

04.09.2020.

Brojite do 10 prije nego što podijelite objavu za koju niste sigurni da je istinita

Hrvatska dobiva novi Muzej, i to posvećen vijestima, onima lažnima. Ova ‘ustanova’, doduše, bit će kao web stranica koja bi trebala biti aktivna početkom listopada. O tome što predstavlja i što će obuhvaćati naš Muzej lažnih vijesti govori začetnik projekta, Zagrepčanin Lordan Prelog (47).

28.08.2020.

Hoće li zbog nezakonitog otkaza Hrvoju Zovku odgovorni na Prisavlju dati ostavke?

Predsjednika Nadzornog odbora HRT-a Mladena Čuturu smo zapitali kani li to tijelo raspravljati o odgovornosti glavnog ravnatelja HRT-a za nezakoniti otkaz Hrvoju Zovku. “Na sljedećoj sjednici sigurno ne”, kazao nam je Čutura, objasnivši da se ona održava početkom rujna pa nema vremena za pripremu te točke dnevnog reda. A na sljedećoj, koja bi se trebala održati za otprilike mjesec i po dana? “Možda, ali to ne mogu garantirati”. 

27.08.2020.

Županijski sud potvrdio presudu; HRT je Hrvoju Zovku nezakonito dao otkaz i moraju ga vratiti na posao

predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Hrvoje Zovko dobio je protuzakonit otkaz na javnoj televiziji na kojoj je do prije dvije godine obavljao posao izvršnog urednika HRT-a 4. Presudio je tako Županijski sud u Rijeci, koji je odbio žalbu HRT-a na prvostupanjsku presudu koja je također Zovku dala za pravo.

26.08.2020.

Pravda je sporovozni vlak koji ipak stiže: HRT-ov otkaz Hrvoju Zovku je nezakonit i moraju ga u kratkom roku vratiti na posao

Čini se kako je pravda u Hrvatskoj (sporovozni) vlak koji ipak stiže na odredište. Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND) Hrvoje Zovko izvijestio je javnost posredstvom društvenih mreža kako je je Županijski sud u Rijeci odbio žalbu njegovog dugogodišnjeg nekadašnjeg (i opet sadašnjeg) poslodavca HRT-a i potvrdio kako je otkaz koji mu je javni servis HRT uručio u rujnu 2018. bio nezakonit, pa ga stoga mora vratiti na posao. Dapače, HRT mora Zovka u roku osam dana vratiti na radno mjesto urednika-koordinatora i platiti mu pripadajuće troškove sa zateznom kamatom, kako se ističe.

26.08.2020.

Igor Mandić: Htio sam se upisati u Partiju i napredovati, ali nisu me htjeli jer sam bio malograđanski sin

Njegova malenkost Igor Mandić nema mobitel, automobil ni kompjutor, ali na policama radne sobe ima knjige, stotine i stotine knjiga, među njima i 30-ak koje je sam napisao. Pročitao ih je, pak, na tisuće. “Dobro, ali ne pročitaš svaku knjigu temeljito. Mnoge imaš, a da ih nisi nikad otvorio, mnoge imaš, a da si ih samo prelistao, mnoge imaš, a da si od njih malo upio, a imaš i mnoge koje su ti se zalijepile za um, pamet i prste i ne puštaju te na miru. Knjige sam svojedobno držao i u zahodu, sve dok se nisam posramio i od toga odustao”, istresao je za zagrijavanje, mazeći kućnog ljubimca mačka Pepija, u uvertiri višesatnog razgovora koji je vođen vrelog ljetnog dana u stanu na vrhu nebodera u širem zagrebačkom središtu.

 

19.08.2020.

GONGOV PREGLED Bez slobodnog novinarstva nema ni demokracije

U 2020. godini nastavio se trend ugrožavanja slobode novinarstva u Hrvatskoj, regiji, ali i u Europskoj uniji. Gong je tijekom prvih sedam mjeseci 2020. godine pratio i reagirao na niz slučajeva ugrožavanja slobode medija i profesionalnog novinarstva te pozivao na zaštitu novinarki i novinara.

04.08.2020.

Reporterka N1 Jelena Zorić: Još me boli glava od suzavca

Jelena Zorić, novinarka N1, satima je sinoć s kolegicama i kolegama snimateljima, izvještavala s beogradskih ulica na kojima su se odvijali prosvjedi. Jelenina fotografija na kojoj s mjesta događaja izvještava očiju natečenim od suzavca preplavila je društvene mreže, a mnogi su je proglasili "definicijom pravog novinarstva". Za portal Nova.rs otkriva kako je sve to izgledalo iz njene perspektive.

08.07.2020.

Hrvatsko novinarsko društvo: Da, gospodine Tudor, novinari su krivi za loš Hajduk

Hrvatsko novinarsko društvo reagiralo je na bizaran istup Igora Tudora na subotnjoj konferenciji za novinare na Poljudu. ''Sramotan, podcjenjivački istup Hajdukova trenera prema kolegi novinaru Slobodne Dalmacije Antoniju Juričiću. Da, da, gospodine Tudor, novinari su u ovoj zemlji krivi za sve pa za i loše rezultate Hajduka'', stoji u objavi HND-a.

05.07.2020.

Paulo Gregorović: Kako javno i državno pretvoriti u privatno

Paulo Gregorović bivši je novinar Glasa Istre, a sadašnji regionalni povjerenik Sindikata novinara Hrvatske za Istru. Široj javnosti najpoznatiji je upravo kao dugogodišnji novinar Glasa Istre i sindikalist posvećen borbi za radnička prava. Iza njega je više od dva desetljeća novinarske karijere i dugogodišnje praćenje poslovanja pulskog brodogradilišta Uljanik. O toj je temi pisao sve do 2012. godine kada biva cenzuriran, odnosno urednici te novinarske kuće zabranjuju mu pisanje o Uljaniku, a 2018. dobiva i otkaz.

02.07.2020.