Iz medija

Novi predsjednik saborskog Odbora za medije: Žalosno je slušati i gledati koliko se animoziteta stvorilo prema novome ministru kulture; Predsjednik HND-a: Povjerenstvo za neprofitne medije ministar je raspustio protivno aktima

Nakon što je novi ministar kulture Zlatko Hasanbegović u srijedu 27. siječnja o.g. bez prethodnog objašnjenja i protivno pravilniku, razriješio Stručno povjerenstvo za neprofitne medije, Hrvatsko novinarsko društvo, Hrvatski P.E.N. centar i Platforma 112 održali su 29. siječnja o.g. konferenciju za medije “Kamo ideš Hrvatska” na kojoj su zatražili smjenu ministra kulture Zlatka Hasanbegovića te još jednom upozorili na ugrozu slobode izražavanja, ljudskih prava, kao i na nasrtaj na demokratske institucije.

02.02.2016.

Mirjana Rakić u Nu2: Ovo je moja domovina i nikad neću otići

Gošća emisije Nedjeljom u dva je predsjednica Vijeća za elektroničke medije Mirjana Rakić. Ona je nakon izricanja trodnevne zabrane emitiranja televiziji Z1 zbog govora mržnje doživjela brutalan napad od strane organizatora prosvjeda koji je prije nekoliko dana obilježen uzvikivanjem ustaškog pozdrava i pjevanjem ustaških pjesama.

01.02.2016.

Duka: Ministar kulture ide u obračun s medijima

Odluku ministra kulture Zlatka Hasanbegovića da razriješi Stručno povjerenstvo za neprofitne medije, Zdenko Duka, novinar Novog lista i bivši predsjednik Hrvatskog novinarskog društva, nazvao je političkom odlukom. Ovo je prva odluka ministra. Najavio je da ide u obračun s medijima, kazao je Duka za HRT-ov Studio 4, u kojemu je s njim gostovala i Marja Čolak, novinarka portala Direktno.hr.

01.02.2016.

Markovina: 'S Karamarkovom vladom prijeći ćemo točku nakon koje više nema povratka'

Ako je danas normalno da nekoliko tisuća ljudi maršira Zagrebom i traži linč Vijeća za elektroničke medije, još dvije - tri takve akcije i to će biti svakodnevna pojava na koju nitko neće reagirati. Od toga do zabrane slobode govora nije dalek put.

01.02.2016.

Nastupni udav

Kako se Matija Babić našao u neformalnom savezništvu s ministrom Hasanbegovićem: ‘Index’ je u posljednje tri godine dobio više javnog novca od goleme većine neprofitnih medija koje sada napada. Istodobno, njihovi vlasnici, za razliku od Babića, ne smiju trošiti dobit na skupi, osobni luksuz.

01.02.2016.

ISTINA O NEVLADINIM UDRUGAMA U HRVATSKOJ: Koliko im novca dajemo, kako ga troše i koliko dobro od toga žive?

Dobro, čitajte dalje! - Cro ll 170 tisuća kuna, Slobodni Filozofski 70 tisuća kuna, Kulturpunkt 250 tisuća kuna, Mladi antifašisti 170 tisuća kuna, H-alter 250 tisuća kuna, Cenzura 70 tisuća kuna, Muf 70 tisuća kuna, K zona 170 tisuća kuna...

31.01.2016.

Turski tužitelj zatražio kaznu doživotnog zatvora za novinare. Diaz-Jogeix: Optužbe protiv Cana Dündar i Erdema Güla su skandalozne. Tužiteljstvo ovih novinara očito je politički motivirano.

Turski tužitelj Irfan Fidan, za vrijeme sudske rasprave održane 27. siječnja o.g. u Istanbulu, zatražio je kaznu doživotnog zatvora i zatvora do 30 godina za Cala Dündara i Erdema Güla, dva istaknuta novinara koji rade za dnevne novine Cumhuriyet, izvijestilo je Međunarodno udruženje novinara (IFJ).

31.01.2016.

Anatomija lijevog batrljka: Ivančić ima novu knjigu "Sviranje srednjem kursu"

Šutnja o Ivančićevoj knjizi potvrđuje kako je na djelu trajni paradoks, neka vrsta sada već zacementiranog »paradoksa istine«: što se duže i više potvrđuje kao sjajan stilist, precizan analitičar, prodoran anticipator i ljekovit dijagnostičar, srednjestrujaška ga javnost upornije prešućuje.

31.01.2016.

Je li Karamarkov antikomunistički manifest bio predizborni gaf ili akcijski plan?

Stvarno provođenje antikomunističkog manifesta značilo bi donošenje zakona o lustraciji. Ne vjerujem da će se to dogoditi, kaže Berto Šalaj.

31.01.2016.

Hromadžić: Ukidanje Povjerenstva je početak opasnih trendova

Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu predaje kolegiji Mediji i društvo, a do prije par dana bio je i jedan od članova raspuštenog Povjerenstva za neprofitne medije. Gost Dnevnika u 18 u petak bio je profesor Hajrudin Hromadžić.

31.01.2016.