O HND-u > Zaključci novinarskog vijeća časti > Zaključci 8. sjednice Novinarskog vijeća časti, održane 18. veljače 2016.

Ivica Cukon vs Nenad Marjanović Fric, Marko Zubonja

Ivica Cukon vs Nenad Marjanović Fric, Marko Zubonja

 

Zahtjev Ivice Cukona za pokretanje postupka protiv portala regionalexpress.hr zbog teksta autora Nenada Marjanovića Frica i Marka Zubonje „NK Istra 1961: Projekt 'Organizacije' je promašen, vratite nam Istru 1961“, objavljenoga  7. prosinca 2015. godine.

Nenad Marjanović Fric nije član HND-a.

Marko Zubonja nije član HND-a.

 

Zaključak

Sa sedam glasova „za“ i jednim suzdržanim glasom Vijeće je ocijenilo da novinari nisu prekršili opća pravila novinarske profesije.

 

Obrazloženje: U prijavi se, među ostalim,  tvrdi da novinari web portala regionalexpress.hr „svakodnevno pišu neprofesionalne, neugodne, ponižavajuće uvrede prema sportskim djelatnicima i zaposlenicima NK Istra 1961. s.d.d. iz Pule, američkim ulagačima i upravi kluba, koje pogrdno nazivaju Organizacijom, omalovažavajući djecu koja treniraju nogomet, igrače i trenere nakon sportskog neuspjeha, fizički nasrću na druge novinare koji isto ne misle, nedolično se ponašaju na presicama, a zatim bez ustručavanja to isto nedolično ponašanje objavljuju na web portalu i you tube kanalu“. U prijavi se tvrdi da je do dolaska privatnog kapitala istarski i hrvatski nogomet bio u rukama nekoliko pojedinaca koji su danas pod istragom Uskoka, u zatvorima ili imaju nepravomoćne sudske presude, a da dolaskom američkih ulagača u Istru kriminalcima nema mjesta u hrvatskom nogometu. „Poštenoj istarskoj javnosti nameće se jedino logično razmišljanje da su novinari regionalexpressa.hr i oni koji financiraju poduzeće Express agencija d.o.o. ucijenjeni i plaćeni da pišu neistine i teroriziraju javnost“.

U svojem kratkom očitovanju Nenad Marjanović Fric poziva prijavitelja („ukoliko isti postoji“) da se obrati na mail portala. Kaže da je pisanje portala objektivno te o njemu ne želi polemizirati na ovaj način „U cijelosti sam nezavisan, pišem pod punom odgovornošću, potpisujući se punim imenom, prezimenom i nadimkom, dugogodišnji sam poznati javni djelatnik i uredan porezni obveznik“, piše.

Vijeće nije uspjelo ustanoviti postoji li zaista prijavitelj pod imenom Ivice Cukona. U svakom slučaju, Vijeće ocjenjuje da u priloženom  tekstu nema ni jednoga uporišta za tvrdnje koje se iznose u prijavi pa ocjenjuje da novinari, iznoseći svoje mišljenje i ocjene,  nisu prekršili opća pravila novinarske profesije.