Iz medija

Ivan Žada: 'Kao istraživačkog novinara ova presuda me profesionalno kastrira'

08.11.2019.
Link na članak

Novinar Ivan Žada nepravomoćno je u srijedu na Općinskom sudu u Virovitici osuđen na uvjetnu četveromjesečnu kaznu zatvora s rokom kušnje od godinu dana, jer je neovlašteno snimao telefonski razgovor sa saborskim zastupnikom Josipom Đakićem, a potom dio te konverzacije objavio na Facebooku.

U obrazloženju sutkinje Jasne Delić Janković stoji da je Žada javno ‘iznio neovlašteno zvučno snimanje nejavno izgovorene riječi drugoga i time počinio kazneno djelo protiv privatnosti neovlaštenim snimanjem i prisluškivanjem’. Ovo je prva presuda takve vrste jednom novinaru. Pitali smo Žadu što se točno dogodilo i što namjerava dalje napraviti.

Što se točno dogodilo i kako je uopće došlo do tužbe, a potom i presude?

U listopadu prošle godine Ivan Đakić, najmlađi sin Josipa Đakića, u jednom lokalnom kafiću u Virovitici prijetio mi je pred desetak ljudi jer sam negativno pisao o njegovom ocu. Rekao je da će mi polomiti vrat i vući me za kosu ili nekome platiti 500 eura da to napravi. U tom trenutku nisam bio u kafiću, već su mi to svjedoci prepričali. Poslije sam nazvao Josipa Đakića, predstavio se kao novinar i rekao mu za prijetnje njegovog sina. Pozvao sam ga da ako ima nešto protiv mene ili mog pisanja, sjednemo na kavu i to riješimo ili me može tužiti. Bio je jako neugodan i psovao. Rekao je da nema ništa sa svojim sinom i da se njemu obratim, ali nije mi želio dati njegov broj telefona. Snimio sam taj razgovor, no snimku nisam nikome dao, već sam je prepričao na Facebooku, što su kasnije objavili neki mediji. No, Đakić junior još je izravnije zaprijetio na svom Facebook profilu. Bojeći se za svoju sigurnost i sigurnost vlastite obitelji prijavio sam slučaj Državnom odvjetništvu. Mlađi Đakić je nakon prijetnji meni, dva mjeseca kasnije uputio i ‘krasnu’ čestitku pripadnicima srpske manjine za Božić. Ta su dva slučaja objedinjena u jedan i Ivan Đakić je osuđen na jedanaest mjeseci zatvora, tri godine uvjetno. Tako je on za prijetnje upućene meni dobio sedam mjeseci, a ja koji sam se štitio dobio sam četiri mjeseca uvjetnog zatvora.

 

Cijeli intervju možete pročitati na portalnovosti.com