Iz medija

INTERVJU HRVOJE ZOVKO 'Opasno je da se najmoćnija osoba u državi služi neistinama i niskim udarcima'

11.03.2019.
Link na članak

Zaista su niski udarci pokušaji moje osobne diskreditacije i to je nedostojno njegove funkcije, jedan odgovorni političar ne služi se takvim prljavim sredstvima. Opasno je da se najmoćnija osoba u državi služi neistinama da sam ja »skoro fizički nasrnuo«. Jer nisam nasrnuo ni na koga. To ćemo na sudu i dokazati

Kako je moguće da je u demokratskoj europskoj državi, samo prema evidenciji iz 18 medija, podignuto više od 1.100 tužbi protiv novinara i medija? Je li to znak da može biti zabranjeno i kažnjeno svako kritičko mišljenje, jer, i kad je istinito, sve je to sramoćenje, narušavanje ugleda…?

To je bio osnovni povod novinarskog prosvjeda »Oteli ste medije, novinarstvo ne damo«. O svemu tome razgovarali s Hrvojem Zovkom, predsjednikom Hrvatskog novinarskog društva, kojem je u rujnu Uprava HRT-a dala otkaz nakon svađe s nadređenom urednicom.

Nakon uspješnog novinarskog prosvjeda, premijer Plenković je rekao da će s ministricom kulture razmotriti osam novinarskih zahtjeva koji su tamo istaknuti, ali je njemu zapravo, kako kaže, smiješna tvrdnja da su danas ugrožene novinarske slobode u Hrvatskoj?

– Ono što je premijeru smiješno, vidim da nikome drugome nije smiješno. Umjesto da razmotri i shvati opravdane zahtjeve Hrvatskog novinarskog društva u ime novinarske struke, on izbjegava odgovore na konkretna pitanja. Da je situacija sve samo ne smiješna, pokazuje najnoviji slučaj s kolegicom Đurđicom Klancir. Umjesto da bude zabrinut sa situacijom u kojoj se nalaze mediji i padom rejtinga u tom području u zadnjih nekoliko godina, on ne vidi problem niti u javnom servisu, niti probleme s cenzurom, itd. Kad živite u paralelnom svijetu, ne vidite te probleme koje vide svi drugi. Nakon svađa s hrvatskim novinarima, premijer Plenković se upustio i u svađe s kolegicama i kolegama iz Europske novinarske federacije, podcjenjujući njihov rad i njihove informacije. A oni su mu poslali oštar odgovor. Ne zanimaju ih dojmovi nego odgovori na konkretna pitanja. A prosvjed je bio vrlo uspješan i o njemu su izvještavali bitni svjetski mediji – Reuters, The New York Times, Washingthon Post i hrvatski novinari pokazali su jedinstvo u borbi za profesiju. Došli su na prosvjed najrelevantniji novinari, shvatili su da je situacija dramatična. Odgovornog političara bi više od tisuću novinara pod prozorom trebalo zabrinuti, a ne da to bude povod za banaliziranje novinarskih zahtjeva. Više sluha za novinarske probleme imaju različite međunarodne organizacije, veleposlanici i različiti pojedinci nego premijer zemlje u kojoj živimo.

Premijer Plenković vas je i osobno prozvao, rekavši da je »sve počelo« kad ste »skoro fizički nasrnuli« na nadređenu urednicu informativnog servisa na HRT-u i da ste i vi tužili neke novinare. Odgovorili ste da se služi niskim udarcima?

– Ne želim se uopće opravdavati što sam tužio neke nakladnike, a zna se zašto sam ih tužio. Nemam namjeru polemizirati s premijerom. Zaista su niski udarci pokušaji moje osobne diskreditacije a to je nedostojno funkcije koju on obnaša. Jedan odgovorni političar ne služi se takvim prljavim sredstvima. Premijerova izjava je kao iz priručnika o hibridnom ratovanju. Najprije, svedimo problem na pojedinca, tom pojedincu oduzmimo kredibilitet i treće – proglasimo svoju pobjedu. Opasno je da se najmoćnija osoba u državi služi takvim neistinama, da sam ja »skoro fizički nasrnuo«. Jer nisam nasrnuo ni na koga. To ćemo na sudu i dokazati a izjava je opasna jer može utjecati na sud. Ne sjećam se da je premijer bio prisutan na Prisavlju, kad se to događalo.

Razgovarao: Zdenko Duka 

Cijeli intervju možete pročitati ovdje.