Iz medija

INTERVJU: Đurđica Klancir – Ako novinari utihnu društvo će biti još manje demokratično

12.03.2019.
Link na članak

Cronika.hr

Novinarka Net.hr-a Đurđica Klancir zaljuljala je medije, javnost, političare, pa čak i MUP i Ravnateljstvo policije nakon što ju je policija u jutarnjim satima došla legitimirati u redakciju. Razlog je bio Sisačko-moslavački župan Žinić, koji je odlučio ići privatnom tužbom protiv novinarke. Kako do sada nije bila praksa provjera identiteta na radnom mjestu osobe protiv koje netko želi podići privatnu tužbu, a posebno javne osobe o kojoj se svi podatci, uz fotografiju, mogu pronaći i na Googleu postavlja se pitanje što je bio cilj slanja policije u redakciju Net.hr-a.

 

Iako je Đurđica Klancir ovih dana posebno zauzeta pristala je na intervju, u kojem je govorila i o ovom slučaju, ali i o situaciji na medijskoj sceni, dotakla je političku situaciju u Hrvatskoj, a prisjetila se i prvih praćenja i prisluškivanja koje je kao novinarka doživjela.

Pročitali ste priopćenje MUP-a i Ravnateljstva policije. Kakva je Vaša reakcija?

S jedne strane drago mi je da su razgovarali o tome. Drago mi je da čujem da je sastanak trajao dugo. Ako je to što se dogodilo meni, to što se dogodilo redakciji Net.hr-a, taj ulazak policije zbog ovakvog razloga, pokrenuo nekakve promjene u Pravilniku ili Zakonu, koje će poboljšati postupanje policije, u redu. Ali, za mene je to tehniciranje, bavljenje formom. Ja bih se vratila na suštinu. A, to mi u ovom odgovoru Ravnateljstva nemamo.

Je li netko iz politike, je li župan Žinić, je li njegov odvjetnik zvao, zatražio ovakvo postupanje? Nekoliko ustavnih stručnjaka i mnogi drugi odvjetnici rekli su da je ovo apsolutno neuobičajeno, neprimjereno postupanje. Dakle, još uvijek nema naznaka da se događa bilo kakav sudski proces. Ranije nije bilo nikakvog pokušaja dostave, pa da sam se ja oglušila. Dakle, radilo se tome da je policija došla prije nego što župan Žinićpodnio privatnu tužbu protiv mene, da je došla u redakciju i tražila moje podatke.

Dakle, nakon što je i Sindikat policije potvrdio da je to neuobičajeno postupanje i da je vrlo izgledno da se radi o instrumentalizaciji jednog političara, nakon što su oni upozorili da su i inače suočeni s takvim postupanjem, nakon što su ustavni stručnjaci rekli da se vrlo izgledno radi o kršenju Ustavnih prava, policija to svodi na tehničko pitanje jesu li policijski službenici mogli ući u informacijski sustav, jesu li mogli vidjeti mogu fotografiju ili ne. Rekla bih da je to samo pokušaj zadržavanja na površini i guranje ovog problema pod tepih. Ono što nisu odgovorili je, je li župan Žinić kontaktirao s nekim u policiji. Imamo saznanja, vidjeli smo iz fotografija, da je u prijateljskim odnosima s policijskim načelnikom. Zapravo s obojicom policijskih načelnika, i policijskim načelnikom sisačko-moslavačke policije i s načelnikom zagrebačke policije. Odvjetnik Kaleb je sam rekao da je zatražio žurno postupanje, da mu prođe zakonski rok za podnošenje tužbe. Oni su, kako bi se reklo, zatražili jednu žurnu akciju od policije. Ali, tko to može naručiti? Može li odvjetnik? Može li političar za svoju privatnu tužbu naručiti takvo postupanje policije? Na to pitanje odgovor nismo dobili u ovom priopćenju. Oni ostaju u toj razini je li Pravilnik, je li informacijski sustav bio dostupan ili nije. Naglašavam ponovno, na guglanje se može doći do mene, može se vidjeti tko sam, što sam. Postoje fotografije za moju identifikaciju. Nastupam često u medijima kao analitičarka. Velikim dijelom sam javna osoba. Sve svoje tekstove potpisujem imenom i prezimenom, dakle mislim da je i tužitelj htio, mogao je poslati meni tužbu na redakciju. Mogao je doći do mene bez ove, ja bih rekla, upotrebe i zloupotrebe policije u privatne svrhe.

Moram priznati da nisam pročitala taj Vaš tekst o zapošljavanju sina župana Žinića….

Dakle, ja sam napisala dva teksta, za koja sam se pitala, je li neki od tih tekstova za koji župan želi tužiti. Jedan je o zapošljavanju sina, drugi je o razrješenju, smjeni ravnatelja Osnovne škole u Glini. U tom istupu župan Žinić, dan nakon slanja policije, kada su ga novinari pitali o čemu se radi, on je rekao da želi privatno tužiti zbog teksta o smjeni ravnatelja Osnovne škole Glina. Tužba još nije došla, ne znam detalje, no naglašavam; on očito želi tužiti mene privatno, ne medij koji je objavio taj tekst. To pokazuje taj jedan modus operandi da se ide na osobu, da se želi drugim novinarima poslati poruka “nemojte istraživati takve teme, možemo vam poslati policiju, tužiti ćemo vas privatno”. Vi znate što to znači. Vi u tom slučaju možete i ne morate dobiti pravnu podršku svoje redakcije. Srećom, ja imam izdavača koji me podržava, imam glavnog urednika koji me podržava, odvjetnica Net.hr-a će mi pomoći i u ovom slučaju. Ali, mnogim drugim novinarima ne znamo hoće li. A tu je ta poruka prema svim novinarima, “ako ćete se baviti takvim temama ići ćemo privatnim tužbama na vas osobno”.

Kada radite takvu “škakljivu” temu provjerite li potpuno sve podatke i napišete li isključivo istinite podatke?

Dakle, ja sam razgovarala s nekoliko osoba. Pretpostavljam da su Županu problematične izjave ravnatelja, koji je smijenjen. Te su izjave pod imenom i prezimenom, snimljene, autentične. Osim toga, čim sam počela raditi na toj temi tražila sam i Županovu izjavu, tražila kontakt s njim. Vi znate da su sada političari bilo kojeg ranga nedostupniji nego ikada. Ja sam jako dugo novinar. U 90-tima vi ste nazvali telefonom, mogli ste doći i do moćnih direktora i do ministara i političara. Oni bi se javili ili se ne bi javili na telefon. Vi ste uspijevali ostvariti direktan kontakt s mnogima, mnogo češće nego danas. Danas su tu cijeli, ja bih rekla, obrambeni grozdovi, gdje vi ne uspjevate stupiti u direktan kontakt s osobom koju želite pitati. Dakle, kada vi želite pitati drugu stranu. No, ja sam dakle, do župana Žinića pokušala doći osobno i direktno, te preko njegove tajnice. Naravno, on bi obično bio spriječen, nije se moglo doći do njega. Poslala sam upit mailom. Odgovor koji je stigao je inkomporiran u tekst. U tekstu koji je objavljen je i odgovor župana Žinića. On danas želi ići s privatnom tužbom na mene.

No, što je tu važno također? Župani, gradonačelnici češće žele ugušiti lokalne medije. Mnogi problemi iz lokalnih sredina, gradova, mjesta, županija ne uspijevaju se uopće probiti do javnosti na lokalnoj razini. Tako je bilo i sa ovim slučajem. Net.hr je, nazovimo to uvjetno, medij nacionalnog dometa. Bavimo se temama iz cijele Hrvatske. Mi nismo lokalni medij. Netko se može pitati, pa dobro zašto se Net.hr bavio slučajem smjene ravnatelja u Osnovnoj školi Glina? Zato, jer je taj slučaj vrlo znakovit i za lokalnu sredinu i za cjelokupnu Hrvatsku, u ovom trenutku. Čovjek kojemu je nedostajalo nekoliko mjeseci do odlaska u mirovinu i do završetka njegova mandata, ravnatelj je. Bio je popularan ravnatelj, bez ikakve mrlje u svojoj karijeri, provjerila sam. Nikakvih primjedbi nije bilo na rad ravnatelja u Osnovnoj školi Glina. I iznenada, pred završetkom njegovog mandata, odlučili su ga smijeniti. Maknuti. On je uvjeren, a ima i dokaze, da bi ga po političkom diktatu zamijenila osoba koja je sklona županu. Dakle, da se radi o jednoj političkoj operaciji. Zašto je to važno? Pogledajte, mi smo se našli u zemlji u kojoj se po političkoj liniji zapošljavaju ravnatelji i ravnateljice. Počinje se govoriti da je za mjesto čistačice u osnovnoj školi potrebna politička iskaznica ili preporuka po političkoj liniji. Drugo, ministrica obrazovanja, gospođa Divjak je posvetila dvije neodređene rečenice odaslane iz Ministarstva obrazovanja. Ministrica koja toliko vremena ima posvećivati svojoj osobnoj promociji, nije se bavila slučajem čovjeka koji je na kraju svoje karijere. Pazite, 40 godina poštenog i ozbiljnog rada u školstvu, bez mrlje. I čovjeka se u jednoj školskoj godini, u jednom blitzkriegu išlo izbacivati iz škole, u kojoj je cijeli život radio. Kakvu vi poruku šaljete djeci u toj školi? Roditeljima? To su te mikro situacije koje govore o tome u kakvom se jadnom stanju našla Hrvatska. I to je tema za mene. Bila i ostala, pa makar me i tužio župan Žinić.

Cijeli intervju možete pročitati ovdje.