Iz medija

HND osudio divljački upad u redakciju Hrvatskog tjednika, traže istragu

14.07.2015.
Link na članak

"Tražimo od istražnih organa da hitno pronađu izvršitelje i njihove eventualne nalogodavce", izjavio je predsjednik HND-a Leković
Hrvatsko novinarsko društvo (HND) u utorak je najoštrije osudilo divljački upad u redakciju Hrvatskog tjednika u Zadru i brutalni fizički napad na grafičkog urednika Antonia Mlikotu, kojem su napadači prijetili pištoljem.

HND traži da se napad hitno istraži, a napadači, kao i njihovi eventualni nalogodavci, privedu pravdi.

"Najoštrije osuđujemo ovaj brutalni napad na redakciju Hrvatskog tjednika i tražimo od istražnih organa da hitno pronađu izvršitelje i njihove eventualne nalogodavce", izjavio je predsjednik HND-a Saša Leković. Dodao je i da je napad na novinsku redakciju i napad je na slobodu izražavanja.

U HND-u ističu da su prema izjavi glavnog urednika Hrvatskog tjednika Ivice Marijačića danoj HND-u, dvojica maskiranih napadača, s tzv. fantomkama na glavama, provalila su u redakciju u ponedjeljak u 23 sata.

"Fizički su napali grafičkog urednika Antonia Mlikotu, davili ga žicom i prislonili mu pištolj na glavu, psujući njemu i meni majku ustašku, kazao je Marijačić. Marijačić, koji kaže da je u redakciju stigao u 23,21 sat na Mlikotin telefonski poziv, zatekao je prostorije redakcije u potpunom neredu. Ubrzo je stigla i policija koja je očevid obavljala do ranih jutarnjih sati.

Policija u Zadru je HND-u potvrdila da su dvojica maskiranih napadača upala u \'prostorije trgovačkog društva u Velebitskoj ulici\' sinoć oko 23 sata te da su uz prijetnju vatrenim oružjem od 42-godišnjeg zaposlenika otuđili nekoliko tisuća kuna. Protiv nepoznatih napadača bit će podignuta prijava zbog kaznenog djela razbojništva", stoji u HND-ovom priopćenju.