Iz medija

HND: Hajka na Gojan politički je motivirana

05.03.2015.
Link na članak

Ti su politički razlozi na tragu najava u Hrvatskom saboru da će eventualna nova vlast, poslije parlamentarnih izbora, »pomesti sve« na javnoj televiziji, upozoravaju iz HND-a

Siniša Pavić

ZAGREB » Hrvatsko novinarsko društvo (HND) oglasilo se u srijedu priopćenjem u kojem se kaže kako je protiv novinarke i urednice HRT-a Elizabete Gojan pokrenuta hajka.
    – Hrvatsko novinarsko društvo ocjenjuje da urednica i novinarka HRT-a Elizabeta Gojan već dva tjedna trpi brojne, a velikim dijelom potpuno neopravdane kritike zbog načina na koji je na Hrvatskoj televiziji vodila i komentirala predsjedničku inauguraciju Kolinde Grabar-Kitarović. Naravno, posao svakog novinara je javan, odgovoran posao i kao takav u svako je vrijeme izložen javnosti.
    No, kad se pogleda sve što je o HTV-ovom prijenosu predsjedničke inauguracije dosad izrečeno i napisano, da i ne govorimo o neviđenim uvredama pa i prijetnjama Elizabeti Gojan na društvenim mrežama, riječ je o hajci koja, očito je, nije pokrenuta zbog prekršenih profesionalnih novinarskih načela nego zbog političkih razloga – kaže se u priopćenju.
    Ti su politički razlozi na tragu najava u Hrvatskom saboru da će eventualna nova vlast, poslije parlamentarnih izbora, »pomesti sve« na javnoj televiziji, a sve to, smatraju u HND-u, može utjecati i utječe i na disciplinske postupke koji su na HRT-u pokrenuti protiv Elizabete Gojan i Hloverke Novak Srzić, zbog toga što su u povodu prijenosa inauguracije, bez odobrenja pretpostavljenih, davale izjave u javnosti.

HNd se odlučno protivi tom postupku koji može rezultirati i izvanrednim otkazom. Ističemo da su novinari javne osobe i da bi trebali imati pravo slobodno istupati u javnosti, pa zbog toga pozivamo glavnog ravnatelja HRT-a da te disciplinske postupke obustavi – ističe se u priopćenju.
    Portal Direktno.hr jučer je pak, objavio pismo što ga je urednik i novinar HRT-a Branimir Bilić poslao Programskom vijeću HRT-a. Dan ranije, na sjednici Vijeća, pismo je »primljeno na znanje«. Tek je Jozo Barišić upozorio kako je zbog pisma od Bilića traženo da se očituje o broju sati provedenim na radnom mjestu.
    U pismu Bilić, među ostalim, kritički progovara o inauguraciji i o predsjedničkom sučeljavanju. Upozorava na nisku novinarsku profesionalnost, na političku i svjetonazorsku pristranost, na srozavanje ugleda HRT-a. »Problem HRT-a i IMS-a je promašen sustav i model stranačkog, svjetonazorskog, prijateljskog, kumovskog i nepotističkog kadroviranja«, kaže se u pismu. Zbog svega traži razriješenje ili smjenu rukovoditeljice IMS-a, ravnatelja programa HRT-a, Glavnog ravnatelja, baš kao i ostavke članova Programskog vijeća ako nemaju snage za pozitivne promjene.

Iva Gačić zamjenjuje Gorana Radmana?
   
    Prisavski duhovi odavna nisu bili življi nego u ovoj izbornoj godini, taman da se bojazan članice Vijeća Nede Ritz kako nas čeka obračun kod O.K. Corrala čini opravdanom. Uz službena pripćenja i pisma bujaju i neslužbene informacije, pa tako i ona da se već zna kako će Iva Gačić, koja je nedavno otišla s Nove TV, na mjesto Gorana Radmana, a on, ipak, u diplomaciju.
   
Provala u Novi list napad je na tu medijsku kuću
   

    Hrvatsko novinarsko društvo izrazilo je jučer zabrinutost zbog provale u zagrebačko dopisništvo Novog lista što smatra izravnim napadom na ovu medijsku kuću. »Osuđujemo ovaj čin bez obzira na motive provalnika, te tražimo da slučaj bude detaljno i žurno istražen. Svako ugrožavanje integriteta medija napad je na medijske slobode, pa pozivamo kolege da ne popuštaju pred pritiscima i da posao nastave obavljati profesionalno, ističe HND.

Siniša Pavić