Iz medija

Hasanbegović Zarezu ne da ni lipe, Svetoj Ceciliji 50 tisuća kuna

27.04.2016.
Link na članak

Na stranicama Ministarstva kulture objavljeni su rezultati natječaja za potpore izdavanju časopisa te još jednom svjedoče o zaokretu kulturne politike pod vodstvom ministra Zlatka Hasanbegovića. Tako dvotjednik za kulturu Zarez nije dobio nijednu kunu, a među portalima koji više ne mogu očekivati potporu Ministarstva nalaze se i brojni koji su kritički pisali o radu Ministarstva kulture.

Ministarstvo kulture je u svojem programu Potpora izdavanju časopisa, koji uključuje elektroničke publikacije, za ovu godinu sveukupno podržalo 106 programa s iznosom od četiri milijuna i 980 tisuća kuna. Novčanu potporu Ministarstva dobilo je 83 časopisa i 23 elektroničke publikacije, a odbijeno je sveukupno 45 programa, među kojima je 17 elektroničnih publikacija i 28 časopisa.

Prvo što upada u oči jest odluka ministarstva kojemu je na čelu Zlatko Hasanbegović da ukine novčanu potporu dvotjedniku za kulturu Zarez, među čijim se osnivačima nalazila i bivša ministrica kulture Andrea Zlatar Violić. Zarez nije dobio ni kune, što je značajna promjena u odnosu na protekle godine, u kojima su kulturni tjednik Vijenac Matice hrvatske i Zarez, nastao krajem devedesetih kao odgovor na nacionalističku uređivačku politiku Vijenca, manje-više dobivali jednak iznos potpore od Ministarstva kulture.

 

Autor: Gordan Duhaček