Iz medija

"Govor mržnje je posljedica frustracija, siromaštva, nedovoljnog obrazovanja"

27.10.2020.
Link na članak

Vanja Jurić, odvjetnica koja se često bavi sudskim predmetima kojima je predmet govor mržnje, objašnjavala je za N1 uzroke te pojave u Hrvatskoj, posljedice po društvo, kao i načine na koji se društvo može oduprijeti tom fenomenu. Jurić je rekla da govor mržnje kao pojava ne stoji u temelju radikalizacije u društvu.

"Mislim da se puno više mora voditi računa o tome da je govor mržnje posljedica, a ne uzrok. To je posljedica generalne društvene klime, frustracija koje su se godinama nakupljale, vjerojatno i siromaštva, nedovoljnog obrazovanja itd", kazala je.

Treba li regulirati govor mržnje zakonom?

"Naravno da treba. Treba li ustrajati da se regulativa poboljša ako je moguće? Naravno da treba. Ali treba krenuti od neke početne točke, od toga da je to posljedica društvene klime koja traje već dugo vremena, rekla bih, a sad je dodatno pojačana krizom i pandemijom, a paralelno s tim trebalo bi razgovarati o zakonima. Zakoni i dodatno zakonsko reguliranje ne mogu i ne smiju biti jedino sredstvo u toj borbi", rekla je Vanja Jurić.

S obzirom na njeno iskustvo u procesima koji se bave govorom mržnje na sudovima, voditelja Newsrooma zanimalo je koliko je teško dokazati govor mržnje u sudskom postupku.

Više možete pročitati i pogledati na hr.n1info.com.