Iz medija

Gordana Vilović: Bolje se prodaje ono što više krvari

21.05.2023.
Link na članak

Prema svim pravilima struke izvještavanja novinari nikad ne bi smjeli zanemariti da se radi o djetetu i da ono mora uživati, bez obzira da li je žrtva ili počinitelj, apsolutnu zaštitu svoje privatnosti. Bilo je neprihvatljivo isticati istog časa njegovo puno ime, objavljivati fotografiju, kaže umirovljena profesorica novinarstva o medijskom praćenju zločina u Srbiji. 

Tragedije koje su se početkom maja dogodile u Srbiji, osim političkih propusta, iznijele su još jednom na vidjelo čitavu lepezu kršenja etičkih načela u medijima. Moraju li se baš u medijima iznositi imena počinitelja i žrtava, uznemirujuće snimke i detalje iz njihovih života te što je tu interes javnosti, teme su o kojima razgovaramo s Gordanom Vilović, profesoricom u miru Fakulteta političkih znanosti koja se u svom profesionalnom radu bavila, među ostalim, i etikom u novinarstvu.

Tragedija koja se dogodila u Srbiji, prva je takva u našem dijelu Europe, u našoj neposrednoj blizini, pa je i medijima to bio značajan izazov. Kako su se mediji, po vašem sudu, snašli u izvještavanju?

Bilo je jako puno pogrešaka i ovakav school shooting, kako to nazivaju u Americi, po prvi put je došao tako blizu nama. Kada se to događa negdje daleko, po vrijednostima vijesti, to se prati, ali to se sljedećeg dana više-manje zaboravi jer što je prostor udaljeniji od nas, interes je javnosti drugačiji. Ovo je bilo nešto jezivo i voljela bih vjerovati da se neće još dugo, dugo dogoditi nešto takvo slično i da neće biti takve prilike da novinari ispravljaju pogreške koje su napravili prilikom praćenja ovog događaja. Nedvojbeno je interes javnosti bio ispred svega i možda su se zato dogodile krupne greške, a to je da se u cijelosti zanemarilo da je riječ o djetetu koje je upucalo drugu djecu. Na jednoj strani imamo djecu žrtve i jednog odraslog čovjeka, a na drugoj imamo dijete počinitelja. Prema svim pravilima struke izvještavanja novinari nikad ne bi smjeli zanemariti da se radi o djetetu i da ono mora uživati, bez obzira da li je žrtva ili počinitelj, apsolutnu zaštitu svoje privatnosti. Bilo je neprihvatljivo isticati istog časa njegovo puno ime, objavljivati fotografiju, a nakon toga i niz detalja iz njegova života, načina kako je provodio vrijeme, je li bio miran i drugo, dakle donositi niz takozvanih sočnih detalja, što je prešlo svaku granicu.

Cijeli tekst možete pročitati na portalnovosti.com.