Iz medija

Đuro Sessa ŠEF UDRUGE SUDACA \'Komentiranje presude za Fimi mediju nestručno i zlonamjerno\'

04.10.2015.
Link na članak

Udruga hrvatskih sudaca (UHS) priopćila je u nedjelju da je svako komentiranje "napamet" neobjavljenog obrazloženja presude Vrhovnog suda u tzv. predmetu \'Fimi-medija\' - nestručno, deplasirano i zlonamjerno, te da "sumrak pravosuđa" nastupa onda kada netko nije zadovoljan odlukom suda.

Autor: Hina

Udruga hrvatskih sudaca (UHS) priopćila je u nedjelju da je svako komentiranje "napamet" neobjavljenog obrazloženja presude Vrhovnog suda u tzv. predmetu \'Fimi-medija\' - nestručno, deplasirano i zlonamjerno, te da "sumrak pravosuđa" nastupa onda kada netko nije zadovoljan odlukom suda.

Iz Udruge istiću da priopćenje objavljuju zbog "različitih izjava, komentara, poruka i kritika odluke u tzv. predmetu \'Fimi -medija\', radi pravilnog obavještavanja javnosti ali i radi zaštite digniteta sudaca i sudbene vlasti".

"Medijski prostor poplavljen je iskrivljenim komentarima i porukama koje su se pojavile u gotovo svim medijima u Republici Hrvatskoj koji posve pogrešno tumače odluku Vrhovnog suda Republike Hrvatske i time namjerno ili nenamjerno obmanjuju javnost", istaknuo je predsjednik Udruge hrvatskih sudaca Đuro Sessa .

Navodi da je "rješenjem Vrhovnog suda RH ukinuta nižestupanjska odluka, a nije donesena odluka o postojanju ili nepostojanju ičije kaznene odgovornosti.

Svi komentiraju nešto što još nisu niti pročitali niti znaju razloge odluke jer odluka još nije otpremljena. Takvo komentiranje \'napamet\' neobjavljenog obrazloženje je nestručno, deplasirano i zlonamjerno", naglašava Sessa.

Pojašnjava da je "svrha suđenja u žalbenom postupku ocijeniti osnovanost žalbenih razloga i ako bi sud zanemario osnovane navode žalbe postupao bi protuzakonito i suprotno načelu pravičnog suđenja".

Sessa: Kada netko nije zadovoljan odlukom suda, tada nastupa \'sumrak pravosuđa\'

"Kada netko nije zadovoljan odlukom suda, tada nastupa \'sumrak pravosuđa\', a to ovisi o interesnoj skupini ili pojedincima kojima sudska odluka ne odgovara. Jednom su to političari, drugi puta nevladine organizacije, treći puta odvjetnici, potom kvazi poznavatelji koji imaju tobožnje \'insajderske\' informacije ili, pak, novinari koji prečesto pišu u nečije ime i za nečije interese. Svima je zajedničko nepoznavanje ili vrlo malo poznavanje prava te velika želja za blaćenje sudbene vlasti", ističe Sessa.

"Zato molimo razne Tome, Deviće, Kregare, alias Ivane Violiće i mnoge druge sveznalice da zbog izbjegavanja budućih nesporazuma na vrijeme obavijeste sud i javnost kakve su im odluke po volji, kako bi sudovi znali kako suditi, kada odluke donositi i objaviti, a da bi suci konačno uživali u njihovoj naklonosti, ne zato što svoje dužnosti obavljaju sukladno zakonu, nego zato što sude po njihovoj želji", naveo je predsjednik Hrvatske udruge sudaca Đuro Sessa.

Vrhovni sud je zbog bitne povrede kaznenog postupka i osobito teške povrede prava na pravično suđenje prije nekoliko dana ukinuo presudu Županijskog suda u Zagrebu protiv Ive Sanadera i ostalih okrivljenika u slučaju Fimi media, te je naložio da se suđenje provede iz početka.

Autor: Hina