Iz medija

Dekanica nije dopustila novinarima prisustvovati plenumu TTF-a

18.10.2016.
Link na članak

Drugi plenum Tekstilno-tehnološkoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu počeo je u ponedjeljak navečer u prostoru fakulteta, za razliku od prvoga koji se unatoč kiši održao ispred fakulteta, ali po odluci dekanice Sandre Bischoff novinari nisu mogli pratiti njegov rad.

Početak plenuma bio je najavljen za 19 sati, a nekoliko minuta kasnije dvoje studenata izvijestilo je okupljene novinare da je plenum počeo u jednoj od dvorana na četvrtome katu fakulteta koju su studenti 'uzurpirali', te da na plenumu nema predstavnika fakultetske uprave.

Na pitanje novinara mogu li pratiti rad plenuma studenti su odgovorili potvrdno, ali je novinarima nakon što su se prijavili na porti fakulteta rečeno da, po odluci dekanice, ne mogu nazočiti studentskome plenumu.

Dekanica i prodekani trebaju dati ostavku

U ime svojih okupljenih kolega studentica TTF-a koja se, prema nepisanim pravilima plenuma nije predstavila, novinarima je izjavila kako plenum ne odustaje od jednoglasno izraženih zahtjeva na prvome plenumu, 10. listopada, da dekanica Sandra Bischoff i svi prodekani daju ostavku.

Podsjetila je kako je plenum tada zatražio da dekanica i prodekani podnesu ostavke u roku od pet radnih dana, a ako se to ne dogodi, studenti će zatražiti očitovanje rektora Damira Borasa i održati novi plenum.

Budući da zahtjevi plenuma nisu ispunjeni, održava se drugi plenum koji će, vjeruje studentica, među ostalim, zatražiti i očitovanje rektora zagrebačkoga Sveučilišta Damira Borasa.

Potvrdno je odgovorila i na pitanje novinara, ustraju li studenti u zahtjevu da se profesoricu Editu Vujasinović razriješi dužnosti prodekanice za financije, ali i profesorske dužnosti zbog njezina neetična ponašanja na usmenim ispitima - pušenja, vrijeđanja studenata i sl., te činjenice da je prolaznost na njezinim kolegijima tek 13 posto.

Dio studenata platio školarinu iako nisu trebali?

Studentica je dodala kako je jedan od problema dijela studentske populacije i taj što su platili školarinu za ovu akademsku godinu, a koju, prema podatcima Studomata, nisu trebali platiti. Studomat je modul Informacijskoga sustava visokih učilišta - ISVU namijenjen studentima pomoću kojega studenti, uz ostalo, imaju uvid i u svoje financijske obveze. Studente tako, ustvrdila je, jako zanima što će biti s njihovim novcem, hoće li im biti vraćen, a ako neće, u što će biti utrošen.  

S tim u vezi podsjetili su i na  gostovanje dekanice Bischoff u današnjoj HRT-ovoj emisiji "Hrvatska uživo",  gdje se sučelila sa studentom Markom, koji je upozorio na problem uplate školarina na temelju ugovora, a sustav im je pokazao da to nisu trebali učiniti, na što je, rečeno je, dekanica odgovorila da je riječ o paušalnim i neutemeljenim izjavama koje se pojavljuju i u medijima.

Dekanica je u spomenutoj emisiji objasnila kako Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) fakultetu osigurava samo troškove za redovite  studenata u prvoj godini ili za studente u kategoriji 55+ ostvarenih ECTS bodova, a svi ostali, redoviti ili ponavljači, moraju plaćati sukladno ostvarenim ECTS bodovima.

Prvi plenum TTF-a zatražio je i da se sadašnji Studentski zbor razriješi i održe novi izbori, a na novinarsko pitanje sudjeluju li na plenumu predstavnici Studentskoga zbora, studentica je odgovorila kako Studentski zbor ne iskazuje zanimanje za plenum. 

Studenti TTF-a su najavili da će o zaključcima plenuma javnost izvijestiti priopćenjem.