Iz medija

Čistka na Trećem programu Hrvatskog radija: Luketić: Otkaz koji smo, ironično, dobili upravo na dan slobode medija, zapravo je uvjetovan našom političkom i ideološkom nepodobnošću

08.05.2016.
Link na članak

Iz tjedna u tjedan nastavljaju se čistke u sklopu javnog servisa, a ovaj put na redu je Treći program Hrvatskog radija. Nakon što je na mjesto urednice Rajke Rusan 20. 4. došla Nevenka Dujmović, HRT se, nakon 38 emisija, odlučio na prekid suradnje s voditeljima “Okruglog stola” Hajrudinom Hromadžićem i Katarinom Luketić.

„Radi se o klasičnom tipu cenzure, odnosno ušutkivanju bilo kakvog glasa kritike kada su u pitanju aktualni društveni ideološki trendovi, a konkretno se tiču i HRT-a. Ovakvim potezom eklatantne cenzure zapravo se samo potvrdila ispravnost teza koje su moje gošće utemeljeno i argumentirano izrekle između ostalog i o HRT-u i recentnim događajima na ovoj instituciji vezano uz smjenu urednika/ca, gašenja emisija, otkazivanja dugogodišnjih suradnji, klerikalizaciji programa i tomu sličnom. Mišljenja sam kako ovakvi primjeri ne ukazuju samo na kritično stanje po pitanju prakse cenzure na današnjem HRT-u, već žalosnu tragikomičnu situaciju uredničke autocenzure kada riječi zapovjedi gospodara niti ne mora nužno biti izgovorena kako bi kao glas ukazano odzvanjala u glavama podređenih. Dokle god se jasno i glasno, hrabro i argumentirano ne odupremo ovim trendovima koji produciraju kulturu straha na svim razinama naše društvene zbilje, nećemo moći živjeti u sretnijem i prosperitetnijem društvu. Uz nadu da imamo potencijale i moć za nešto takvo, ja Vas srdačno pozdravljam. Laku noć i sretno.“

Ovim je riječima profesor na Filozofskom u ZagrebuHajrudin Hromadžić u ponedjeljak 2. 5. o.g. odjavio emisiju „Okrugli stol“ na temu sekularnog društva koja se emitira na trećem programu Hrvatskog radija osvrćući se na cenzuru unutar HRT-a. Kako je izjavio za tportal, Hromadžiću je namjera bila odgovoriti na pitanja slušatelja zašto neke njegove prethodne emisije nisu bile naknadno objavljene na internetskim stranicama HRT-a’. Riječ je o emisiji o slobodi medija u kojoj je ugostio Slavicu Lukić, Natašu Škaričić i Suzanu Kunac. Ubrzo nakon što je u eter izrekao optužbe na račun hrvatske javne televizije, Hromadžiću i njegovoj kolegici Katarini Luketić otkazana je suradnja.

Fairpress je povodom novonastale situacije poslao upit na adresu HRT-a, a već dobro poznati odgovor poslali su nam iz službe za komunikacije:

"Zahvaljujemo na Vašem upitu i zanimanju za Hrvatsku radioteleviziju. Obavješćujemo Vas da radnopravne odnose i odnose povezane s našim vanjskim suradnicima, kao i dosad, ne komentiramo."

U potrazi za odgovorima i konkretnim razlozima otkazivanja suradnje, Fairpress je kontaktirao suautoricu i moderatoricu emisije Katarinu Luketić:

"Otkaz suradnje nakon tri godine uređivanja i vođenja emisije “Okrugli stol” je meni i Hajrudinu Hromadžiću uručen mailom u utorak ujutro, uz obrazloženje “financijski razlozi”, s time da se Hajrudinu u tom mailu zamjera i “privatizacija etera”."

Naime, on je svoju emisiju u ponedjeljak završio efektnim govorom u kojem objašnjava zašto se na Internetskoj Slušaonici radija ne može poslušati njegova emisija na temu medija s gošćama Slavicom Lukić, Natašom Škaričić i Suzanom Kunac u kojoj su između ostaloga gošće kritički govorile i o smjenama na HRT-u. Hajrudin je tako u eter javno progovorio o cenzuri u našoj emisiji, što se nije moglo spriječiti jer emisija ide uživo, a svoj je govor završio s pozdravom Laku noć i sretno! Nakon takve diverzije u eteru bilo je jasno da slijedi reakcija, i drugo jutro nam je otkazana suradnja.

Nadalje, Luketić je objasnila kako su problemi počeli još prije dva mjeseca kada je urednica emisije Manuela Frkić Žaja odbila objaviti na web stranici Hrvatskog radija “Slušaonici” i tako učiniti dostupnom za kasnija slušanja još jednu Hajrudinovu emisiju u kojoj se kritički govorilo o današnjoj hrvatskoj vlasti. Radi se o emisiji pod nazivom „Bespuća ideoloških prijepora“ u kojoj su gosti bili Tomislav Jakić, Saša Blagus i Salamon Jazbec. 

"Također, i moju emisiju o govoru mržnje od prije dva tjedna (s gostima Ivicom Đikićem, Renatom Matićem i Majom Munivranom Vajdom) ne možete poslušati u Slušaonici (iako sam urgirala da se ista objavi i urednica mi je obećala da će je objaviti). Napominjem da je praksa radija da se sve emisije mogu poslušati naknadno online, pa ovo odbijanje doista znači cenzuru." 

Uz to, nastavlja Luketić, nakon tri godine suradnje i više desetaka uređenih emisija prije mjesec dana su urednici u nekoliko navrata inzistirali da ne radi emisiju o Hagu i procesima suočavanja s prošlošću i da nađe “neku kulturnu temu”, iako se emisija i bavi “kulturnim i društvenim fenomenima” i iako su mnogo puta obrađivali upravo slične teme.

"Tek nakon što sam postavila uvjet i rekla da ću ili raditi tu emisiju i tu temu s tim gostima ili prekidam suradnju (što bi značilo također iznošenje problema u javnost), oni su nevoljko pristali i emisija je realizirana kako sam planirala s gostima Dejanom Jovićem, Vesnom Teršelić i Ericom Gordyjem. Uza sve, usmeno nam je sugerirano da se prilagodimo jer su vremena teška i jer je grozna atmosfera na HRT-u, a nova glavna urednica je, kako smo saznali, bila posebno zgrožena našoj emisijom i tražila je da nas se smijeni odmah."

Okrugli stol emitirao se tri sezone, naizmjence su ga uređivali i moderirali Hajrudin Hromadžić, Irena Miličić i Katarina Luketić. Svaka je emisija bila posvećena drugoj temi i u svakoj je gostovalo obično po troje stručnjaka. Imali su uključenja iz drugih gradova i inozemstva (Rijeka, Split, Osijek, London, Sarajevo, Beograd…) i to je bila tribina raznolikih mišljenja i tema, prostor dijaloga i artikulacije kritičkoga mišljenja.

"Naš urednik je do 1.1.2016. bio Bojan Munjin, a nakon toga urednica postaje Manuela Frkić Žaja koja je zapravo terenski odradila ono što su očito novi šefovi od nje zahtijevali ili je pak iz vlastitog straha od kritičkog mišljenja u svojim emisijama posegnula za autocenzurom kako bi se prilagodila novoj ideološkoj struji. Do dolaska nove vlasti nikada nam nije zamjereno na temama i gostima (a bili smo često kritični i prema prijašnjem ministarstvu kulture i SDP-ovoj vlasti), čak smo bili pohvaljeni više puta kao uigrani tim koji radi dobre i zanimljive emisije. Ukratko, otkaz koji smo, ironično, dobili upravo na dan slobode medija, zapravo je uvjetovan našom političkom i ideološkom nepodobnošću. Nažalost, sve je to samo dio veće čistke i pritisaka na HRT-u i u drugim medijima."

"Po mome sudu u ovoj je situaciji najgore upravo to što je stvorena atmosfera straha i što velik dio urednika ne pruža otpor i ne brani profesionalne standarde od navale devastatora medijskog i kulturnog prostora kakav je, po mome sudu, aktualni ministar Hasanbegović, nego se prilagođava i samovoljno, čak i bez pritisaka, provodi cenzuru i uređuje program na način na koji misli da nova vlast očekuje. Riječ je o konformizmu i dobrovoljnom sužavanju prostora slobode kod dijela djelatnika u medijima, a kad tome pribrojimo i stvarne odluke nove vlasti (gušenja nezavisnih medija, uredničkih smjena i sl.), jasno je da se radi o devastaciji cijelog medijskog sustava koji se teškom mukom i uz veliku hrabrost dijela novinara uspio dosada koliko-toliko izgraditi u Hrvatskoj", Katarina Luketić za Fairpress.

Do objave ovog članka nismo uspjeli doći do komentara urednice emisije Manuele Frkić Žaje.

Autorica: Ivana Horvatek