O HND-u > Zaključci novinarskog vijeća časti > Zaključci 11. sjednice Novinarskog vijeća časti, održane 12. svibnja 2016.

Centar za socijalnu skrb Zadar vs Lada Burčul

Centar za socijalnu skrb Zadar vs Lada Burčul

 

Zahtjev Centra za socijalnu skrb Zadar za pokretanje postupka protiv novinarke Lade Burčul, autorice teksta „Preokret u slučaju oduzimanja djece? Zadarski Centar sada zove Božiće na razgovor!“, „Teška drama u obitelji Božić…“, objavljenoga 26. veljače 2016. na portalu zadarski.hr

Lada Burčul je članica HND-a.

 

Zaključak

Uz jedan suzdržani glas, Novinarsko vijeće časti izriče novinarki Ladi Burčul opomenu jer je neprofesionalno iznijela  samo jednu stranu priče, a  za objavljene fotografije maloljetne djece odgovorno je uredništvo.  Time su  povrijeđene odredbe Kodeksa časti hrvatskih novinara.

 

Obrazloženje: Centar za socijalnu skrb Zadar podnio je zahtjev protiv Lade Burčul, autorice tekstova „Preokret u slučaju oduzimanja djece? Zadarski Centar sada zove Božiće na razgovor!“ i „Teška drama u obitelji Božić“, koji su objavljeni u Slobodnoj Dalmaciji i na portalu zadarski.hr 25. i 26. veljače 2016. godine. Kako stoji u dopisu koji je potpisala ravnateljica Centra,  uz članke su objavljene i fotografije maloljetne djece, Lane koja ima 5 godina,  i njezinog brata Lea kojemu su 3,5 godina. Neke od tih fotografija zasjenjene su, no i pored toga može se jasno utvrditi identitet djeteta. Uz to,  Centar za socijalnu skrb Zadar zamjera što se u člancima citiraju navodi roditelja i na taj se način prenosi nešto iz osobnog ili obiteljskoga života djeteta, čime se ostvaruje nepravo.

U navedenim člancima iznosi se priča majke Tomislave Božić koja kaže da joj Centar za socijalnu skrb Zadar uzima djecu iz osvete, kako bi pokazao tko je jači, „jer smo bili drski i otjerali smo sa svog kućnog praga socijalnu radnicu i izvrijeđali je“. „Ona im je uzvratila jasnom rečenicom 'Kunem vam se, ta vika na mene će vas koštati'“. Nakon toga Centar je predložio, a sud 17. veljače odobrio oduzimanje troje djece, s tim da Lana i Leo budu smješteni u Kuću svete Terezije od Malog Isusa za nezbrinutu djecu u Zagrebu, a Ante, kojem je godina i dva mjeseca te ima višestruke poremećaje u razvoju, mora u Kuću ljubavi  iz sastava Caritasa Zagrebačke nadbiskupije. U člancima se iznose i druge pojedinosti vezane za slučaj obitelji Božić, gledane njihovim očima, a nema  druge strane - Centra za socijalnu skrb Zadar. Novinarka Lada Burčul nije se očitovala.