O HND-u > Zaključci novinarskog vijeća časti > Zaključci 7. sjednice Novinarskog vijeća časti održane 21. siječnja 2016.

Blanka Matković vs Vladimir Matijanić

Blanka Matković vs Vladimir Matijanić

 

Zahtjev Blanke Matković za pokretanje postupka protiv Vladimira Matijanića, autora teksta „Jasenovac i navika stara: negacija Holokousta“, objavljenoga 22. lipnja 2015. godine u Slobodnoj Dalmaciji, zbog „zlonamjernog nastupa“ i „niza lažnih konstrukcija“.  

U raspravi i odlučivanju nisu sudjelovali oni članovi Novinarskog vijeća časti koji bi bili u sukobu interesa.

 

 

Vladimir Matijanić nije član HND-a.

 

Zaključak

Novinarsko vijeće časti odbacuje prijavu protiv Vladimira Matijanića, uz upozorenje kolegi Matijaniću da bude pažljiviji pri izvještavanju.

 

Obrazloženje: Blanka Matković zatražila je sankcioniranje Vladimira Matijanića zbog osvrta na tribinu "Slom jasenovačkog mita: što se zaista događalo u Jasenovcu u II. svjetskom ratu i poslije", održanu prošle godine u Splitu, na kojoj su govorili povjesničar Stipo Pilić i novinar Igor Vukić. Navela je kako je Pilić tom prilikom govorio o znanstvenom radu čija je koautorica. Također, ustvrdila je kako je Matijanić iznio niz lažnih konstrukcija, kako je Piliću pripisao riječi koje on nikada nije izgovorio te kako je izložena medijskom nasilju i linču. Pritom nije precizirala o kojim je lažnim konstrukcijama riječ, kao ni to, koji su Pilićevi navodi netočno preneseni.
Matijanić je u svom očitovanju istaknuo kako u članku nije spomenuo ni Blanku Matković, niti njen znanstveni rad, kako ne zna o kojim se lažnim konstrukcijama radi te odbacio optužbe o sudjelovanju u medijskom linču.

Uvidom u sporni članak utvrđeno je kako Matijanić izrijekom ne spominje ni prijaviteljicu niti znanstveni rad. No, sudeći prema novinskom izvješću s tribine, objavljenom u Slobodnoj Dalmaciji, čini se kako je djelomično pogrešno pripisao Vukićeve izjave Piliću te ih upotrijebio kao teze s kojima polemizira u tekstu, suprotstavljajući im niz drukčijih mišljenja.

Novinarsko vijeće časti nema načina kako ustanoviti je li riječ o slučajnoj omašci ili svjesnom postupku, pa ovom prilikom podsjeća kolegu Matijanića na članak 5. Kodeksa časti hrvatskih novinara: "Novinar je obavezan iznositi istinitu, potpunu i provjerenu informaciju." Dobra novinarska praksa nalaže pribavljanje i potvrde stoje li Pilić i Vukić iza izrečenoga tijekom tribine. Pogotovo kad su u pitanju osjetljive i potencijalno kontroverzne teme.

 

Protiv ovog zaključka tužiteljica Blanka Matković je podnijela žalbu Središnjem odboru HND-a.