O HND-u > Zaključci novinarskog vijeća časti > Zaključci 5. sjednice Novinarskog vijeća časti održane 12. studenog 2015.

Blanka Matković vs Danijel Jurković

Blanka Matković vs Danijel Jurković

 

 Zahtjev Blanke Matković za pokretanje postupka protiv Danijela Jurkovića zbog njegova teksta „Bitka za Odžak“,, objavljenoga 3. lipnja 2015. godine u časopisu Vojna povijest (koji objavljuje Večernji list) što je plagijat znanstvenog rada „Bitka za Odžak – Rat je završio dvadeset dana kasnije“, autora Blanke Matković i Stipe Pilića.

 

Zaključak

Budući da Danijel Jurković nije član HND-a, Novinarsko vijeće časti HND-a izriče mišljenje da je došlo do kršenja pravila novinarske profesije koja se odnose na autorstvo nad novinarskim radovima, jer u tekstu "Bitka za Odžak" nije poštovao autorstvo drugih sudionika u javnom prostoru. Jurković je koristio podatke iz članka Blanke Matković i Stipe Pilića za svoj tekst, a nije ih naveo kao izvore ni autore članka na kojem se njegov tekst zasniva.

Zvonimiru Despotu kao glavnom uredniku Magazina za vojnu povijest izriče se opomena zbog kršenja točke 11. Kodeksa časti hrvatskih novinara.

 

Obrazloženje: Blanka Matković prijavila je Danijela Jurkovića zbog teksta "Bitka za Odžak",  objavljenoga 3. lipnja 2015. godine u časopisu Vojna povijest koji objavljuje Večernji list. Blanka Matković smatra da je taj tekst plagijat znanstvenog rada "Bitka za Odžak - Rat je završio dvadeset dana kasnije", kojem su autori ona i Stipo Pilić, a objavljen je 2012. godine.

U svojoj prijavi gđa Matković napominje i da je Zvonimir Despot (direktor i glavni urednik Magazina za vojnu povijest) njoj predložio da u magazinu objavi tekst o bitki za Odžak, kojemu je suautorica, na što je ona odgovorila negativno, dakle, nije dala dozvolu za objavljivanje.

Uvidom u originalni tekst Blanke Matković i Stipe Pilića s jedne strane, te Danijela Jurkovića s druge strane, ustanovljeno je sljedeće:

Rad Stipe Pilića i Blanke Matković znanstveni je rad na kojemu su na svakoj stranici fusnote i navedeni izvori informacija i podataka.

Tekst Danijela Jurkovića uvelike se oslanja na rad Pilić-Matković na sljedeći način:

- naslov je gotovo isti ("Bitka za Odžak" i "Bitka za Odžak - Rat je završio dvadeset dana kasnije")

- počinje na isti način i istim događajima

- na pojedinim mjestima koristi identične citate

- doslovce prepisuje fusnote iz teksta Pilić-Matković u svom tekstu

- prepisuje pojedine rečenične konstrukcije ili sklop rečenica s neznatnim izmjenama

- koristi podatke i brojke identične kao u tekstu Pilić-Matković, prepisuje tablicu grobišta s popisom stradalnika s neznatnim izmjenama

- popisuje postrojbe Jugoslavenske armije koje su sudjelovale u zauzimanju Odžaka po istom redoslijedu kao i Pilić-Matković

- na nekim mjestima, na kojima je cijeli komad teksta doslovce prekopiran, stavljeni su navodnici, što ukazuje na to da je taj dio možda izvorno i označen kao citat, ali je to izbačeno iz finalnog uratka.

 

Vijeće zaključuje da između tekstova postoje velike sličnosti, te da se Danijel Jurković vodio tekstom autora Pilić-Matković i na njega se oslanjao pri obradi teme. Budući da su Stipo Pilić i Blanka Matković naveli velik broj izvora, informacija i podataka do kojih su došli istraživanjem, a Jurković te podatke koristi bez objavljivanja izvora, nanesena je nepravda autorima teksta "Bitka za Odžak - Rat je završio dvadeset dana kasnije".

Jurković je u svom tekstu imao i druga pojašnjenja, izvore i komentare. Za razliku od teksta Pilić-Matković, Jurković stavlja tematiku više u kontekst vremena, objašnjavajući geopolitičku situaciju te spominjući na više mjesta osobe koje Pilić-Matković ne spominju. Također, Jurković koristi izvore i citate koje Pilić-Matković ne koriste.

Dakle, ne radi se samo o prepisanom i sažetom tuđem radu, već i o osobnom istraživanju Danijela Jurkovića. 

U svom očitovanju Vijeću časti HND-a Danijel Jurković navodi kako je prva verzija njegova teksta bila znanstveni rad sa svim pravilima citiranja i navođenja, no da je glavni urednik Magazina za vojnu povijest – VP, Zvonimir Despot,  odlučio kako fusnote treba izbaciti jer se radi o magazinu za široku potrošnju. Prema očitovanju, Jurković na to pristaje, tekst ostaje bez fusnota i on (Jurković) čini grešku i ne dodaje pojašnjenje „prema autorima Matkoviću i Piliću“ u dijelovima teksta koje je citirao iz rada Stipe Pilića i Blanke Matković – iako je takvu napomenu ubacio u tekst u odnosu na neke druge autore. Jurković ističe da se radi o grešci bez zle namjere i bez razmišljanja.

Glavni urednik Zvonimir Despot u svom očitovanju kratko kaže samo kako je sve navedeno u prijavi bez utemeljenja.

Kodeks časti hrvatskih novinara prekršen je

-  time što nije naveden izvor informacija kojim se Danijel Jurković rukovodio pri pisanju teksta i citirao ga – a to je znanstveni rad "Bitka za Odžak - Rat je završio dvadeset dana kasnije" iz 2012. kojemu su autori Blanka Matković i Stipo Pilić

- time što se Zvonimir Despot oglušio na činjenicu da je Blanka Matković odbila dati suglasnost za objavljivanje znanstvenog rada "Bitka za Odžak - Rat je završio dvadeset dana kasnije"

U Kodeksu časti hrvatskih novinara, u točki 11 stoji: „Novinar poštuje autorstvo drugih novinara i ostalih sudionika u javnom prostoru. U svojim prilozima navodi izvore kojima se koristio. Plagijat je nespojiv s novinarskom etikom.“