Aktualno

Aktualno - vijesti

HRT nije predložio postupak mirenja u sporu protiv predsjednika HND-a

Odvjetnici Hrvatske radiotelevizije (HRT), koja je tužila HTV-ova urednika i predsjednika Hrvatskog novinarskog društva (HND) Hrvoja Zovka zbog povrede časti i ugleda radi njegovih istupa u javnosti kojima je upozoravao na cenzuru na HRT-u, na pripremnom su ročištu u srijedu izjavili kako ''nemaju upute HRT-a za eventualnu provedbu postupka mirenja''. 

06.03.2019.

Jandroković o medijima: Nužno je smiriti strasti i započeti dijalog

Predsjednik Sabora i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković je komentirajući dolazak policije u redakciju radi legitimiranja novinarke portala net.hr Đurđice Klancir, poručio da je nužno smiriti strasti i započeti dijalog jer očito puno toga smeta novinarsku struku, te je iznio ideju da se u Hrvatskom saboru organizira okrugli stol na temu položaja medija u hrvatskom društvu i odnosu društva prema medijima.

06.03.2019.

Novinarku Đurđicu Klancir legitimirali policajci u redakciji

Novinarka Net.hr Đurđica Klancir objavila je u utorak na facebooku kako su joj u redakciju došla dva policajca i legitimirala je, objasnivši kako to čine na zahtjev sisačke policije, od kojih je postupanje zatražio odvjetnik zbog pokretanja tužbe protiv nje.

05.03.2019.

Europska federacija novinara poručila premijeru da se "primi posla" i da vlasti osiguraju slobodne medija u Hrvatskoj

Hrvatski premijer definitivno više nije u klinču oko slobode medija samo s hrvatskim novinarima ili čak, kako je Andrej Plenković to pokušao jučer predstaviti, s predsjednikom Hrvatskog novinarskog društva Hrvojem Zovkom. Naime, nakon jučerašnjih izjava uključio se i Ricardo Gutiérrez, glavni tajnik Europske federacije novinara.

05.03.2019.

Sutra pripremno ročište u postupku koji je Hrvatska radiotelevizija pokrenula protiv predsjednika HND-a Hrvoja Zovka

Na Općinskom sudu u Zagrebu, Vukovarska 84, u srijedu u 11.40 sati održat će se pripremno ročište u postupku koji je Hrvatska radiotelevizija pokrenula protiv predsjednika HND-a Hrvoja Zovka. 

05.03.2019.

Predsjednik HND-a: Premijer se služi niskim udarcima

Predsjednik HND-a Hrvoje Zovko prokomentirao je stav premijera Andreja Plenkovića o subotnjem prosvjedu novinara. Premijer i dalje ističe da nema ugroze za hrvatsko novinarstvo, a dometnuo je i da je Hrvoje Zovko tužio druge novinare i skoro nasrnuo na svoju urednicu.

04.03.2019.

HND: Premijer niskim pokušajem diskreditacije Hrvoja Zovka negira probleme

Hrvatsko novinarsko društvo najodlučnije odbacuje tvrdnje predsjednika Vlade Andreja Plenkovića u kojima ponovo negira pritiske na kritičko novinarstvo u Hrvatskoj i to niskim pokušajem osobne diskreditacije predsjednika HND-a Hrvoja Zovka.

04.03.2019.

Međunarodna misija organizacija za zaštitu medijskih sloboda treći put u Hrvatskoj

Misija predstavnika Medijske organizacije jugoistočne Europe (SEEMO), Europske federacije novinara (EFJ), Europske radiodifuzijske unije (EBU) i Promatračka misija za područje Balkana i Kavkaza - Transeuropa (OBC) 6. ožujka dolazi u posjet Hrvatskoj u povodu zabrinjavajućeg stanja u hrvatskim medijima.

04.03.2019.

Prosvjed koji je ujedinio novinare

Plato ispred Novinarskog doma bio je u subotu u podne premali da primi nekoliko tisuća građana, koji su se pridružili novinarima, i došli podržati Hrvatsko novinarsko društvo i njihov prosvjed za slobodu novinarstva "Oteli ste medije, novinarstvo ne damo!".

02.03.2019.

Osam zahtjeva protiv cenzure

Hrvatsko novinarsko društvo u subotu, 2. ožujka u 12.05. kreće u prosvjed za slobodu novinarstva "Oteli ste medije, novinarstvo ne damo!". Vladi ćemo pokušati uručiti osam HND-ovih zahtjeva, koje donosimo u nastavku:

01.03.2019.