Aktualno

Aktualno - vijesti

Političari ne bi smjeli selektivno birati medije, a niti mediji političare

Ured za društvena istraživanja iz Srbije pozvao je danas sve izborne liste u Srbiji da prestanu sa praksom selektivnog gostovanja u medijima, kao i medije da prestanu sa praksom selektivnog predstavljanja sudionika izbornog procesa, priopćili su iz Ureda, a prenosi nuns.rs. 

 

28.11.2023.

Kako ne upadati u zamke dezinformiranja - ADMO je pripremio savjete za vas

Istraživanje o medijskim navikama koje je Gong proveo tijekom prve polovice 2023. pokazuje da se preko 76 posto građana, odnosno građanki Hrvatske svakodnevno koristi internetom na mobilnom telefonu. Od toga gotovo trećina njih teško procjenjuje jesu li neke vijesti na internetu stvarne ili lažne, priopćili su iz GONG-a. 

 

 

 

24.11.2023.

HND i SNH: Tražimo da Hrvatska podrži snažnu EU medijsku regulativu

- Zabrinuti smo zbog pregovora u trijalogu, odnosno zbog mogućnosti slabljenja predloženog Europskog zakona o medijskim slobodama i Direktive o SLAPP-u. U suradnji s Europskom federacijom novinara (EFJ) na nacionalnoj razini, želimo upoznati predstavnike izvršne i zakonodavne vlasti u Hrvatskoj, hrvatske pregovarače i predstavnike u Europskom i Hrvatskom parlamentu sa stajalištima novinarskih organizacija i medijskih stručnjaka o Europskom aktu slobode medija i o Direktivi o suzbijanju SLAPP tužbi, kazali su na danas održanom sastanku čelnici SNH-a i HND-a, Maje Sever i Hrvoja Zovka, ministrici kulture i medija Nini Obuljen Koržinek i njezinom timu. 

 

 

23.11.2023.

Hrvatsko novinarsko društvo odalo počast ubijenim kolegama Siniši Glavaševiću i Branimiru Polovini

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) odalo je polaganjem vijenca i paljenjem svijeće počast Siniši Glavaševiću i Branimiru Polovini, novinaru i tehničaru Hrvatskog radija Vukovar ubijenima na današnji dan 1991. na Ovčari, donosi press032.com. 

 

20.11.2023.

''Priče iz Vukovara'' govore o ljubavi prema svim ljudskim životima

Knjiga Siniše Glavaševića ''Priče iz Vukovara'' je mirnodopska proza nastala usred rata, ona ne razvija samo ljubav prema domovini već i ljubav prema svim životima koje je rat odnio, istaknuto je u petak na predstavljanju novog izdanja knjige poznatog hrvatskog novinara, donosi Hina. 

 

19.11.2023.

HND podržava kolege iz Večeri, koje uprava i vlasnici žele preseliti u prostorije u vlasništvu gradonačelnika

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) pridružuje se prosvjedu novinara medijske kuće Večer, koje uprava i vlasnici žele preseliti u prostore u vlasništvu aktualnog gradonačelnika Maribora Saša Arsenović. HND u potpunosti podržava stajalište urednika i Večerovih udruga da se radi o nepopravljivom udaru na novinarsku autonomiju i vjerodostojnost.

18.11.2023.

Trofej Vrana u spomen na Srđana Vrančića Vranu

U spomen na prerano preminulog vrhunskog fotoreportera i člana Sekcije novinara skijaša HND-a Srđana Vrančića od ove sezone hrvatski novinari skijaši organiziraju trofej Vrana. Prvo okupljanje najavljeno je od 7. do 13. siječnja 2024. godine u talijanskom Val di Fiemmeu.

17.11.2023.

Na zagrebačkom krematoriju ispraćen Pero Kvesić

U krematoriju na zagrebačkom groblju Mirogoju u četvrtak u 12 sati okupljena obitelj, prijatelji i kolege posljednji put oprostili su se od velikog književnika, novinara i scenarista Pere Kvesića. 

16.11.2023.

Mondo INC Zagreb preuzeo izdanja Adria Medije Zagreb

Vijeće za elektroničke medije ispisalo je iz Upisnika pružatelja elektroničkih usluga Adria Mediju Zagreb kao nakladnika story.hr, sensa.story.hr i roditelji.story.hr te je kao novog nakladnika upisalo Mondo INC Zagreb d.o.o., tvrtku kojoj je osnivač Mondo INC Beograd iz Srbije, donosi Hina. 

 

16.11.2023.

Javni poziv za sufinanciranje projekata na temu poticanja medijske pismenosti

Vijeće za elektroničke medije na svojoj 36-23 sjednici, održanoj 8. studenog 2023. donijelo je odluku o raspisivanju Javnog poziva za sufinanciranje projekata na temu poticanja medijske pismenosti za 2024. godinu, priopćili su iz Viječe za elektroničke medije (VEM). 

15.11.2023.