Aktualno

Aktualno - vijesti

Održana 65. redovna skupština Hrvatskog novinarskog društva

Na 65. redovnoj Skupštini Hrvatskog novinarskog društva održanoj 19. prosinca 2020. usvojena su izvješća svih HND-ovih tijela, kao i rebalans proračuna za 2020. godinu te financijski plan i proračun programa za 2021. godinu. Skupština je zbog epidemioloških mjera donesenih zbog pandemije koronavirusa prvi put održana putem online-platforme.   

19.01.2021.

Visoki upravni sud uvažio tužbeni zahtjev Domagoja Novokmeta u slučaju korespondencije guvernera Vujčića i predstavnika Knighthead fonda

Visoki upravni sud uvažio je tužbeni zahtjev Domagoja Novokmeta protiv rješenja Povjerenika za informiranje Republike Hrvatske radi ostvarivanja prava na pristup informacijama u slučaju traženja za pristup informacijama, odnosno službenoj e-mail korespondenciji guvernera Hrvatske narodne banke Borisa Vujčića i njegovih suradnika i predstavnika Knighthead fonda u razdoblju od 1. veljače 2017. do 1. lipnja 2017. godine.

18.01.2021.

Poziv za ugovaranje novinarskih radova u elektroničkim publikacijama

Vijeće za elektroničke medije donijelo je odluku o raspisivanju Javnog poziva za ugovaranje novinarskih radova u elektroničkim publikacijama. Bespovratna sredstva u ukupnom iznosu u visini od 1.000.000,00 kuna isplanirana su u financijskom planu Agencije za elektroničke medije za 2021. godinu, a podijelit će se novinarima/kama za novinarske radove i istraživanja na teme koje su od javnog interesa, priopćili su iz AEM-a. 

16.01.2021.

Europska federacija novinara pridružila se osudi postupaka članova HDZ koji su prozvali dio medija za urotu

Europska federacija novinara (EFJ) pridružila se svojoj podružnici Hrvatskom novinarskom društvu (HND) i osudila postupak članova vladajuće stranke (HDZ) koji su optužili dio medija za urotu s oporbom s ciljem destabilizaciju vlade, o čemu je izvijestila N1 televizija, stoji u priopćenju EFJ-a.  

15.01.2021.

Poziv za pomoć novinarima pogođenim potresom na području Sisačko-moslavačke županije

Hrvatsko novinarsko društvo poziva sve da se uključe u akciju prikupljanja sredstava za hitnu pomoć članovima i članicama HND-a koji su pogođeni razornim potresom na području Sisačko-moslavačke županije. Pomoć se prikuplja putem HND-ovog Fonda solidarnosti te će se isplaćivati ciljano prema specifičnim potrebama članova Društva na tom području.

15.01.2021.

Fotoreporter dobio parnicu

Sve češće fotoreporteri za povrede svojih autorskih prava moraju zadovoljštinu tražiti sudskim putem. Tako je nedavno fotoreporter Drago Sopta, dobio parnicu protiv medijske kuće Telegram Media Grupa d.o.o. koja je u dva navrata, bez njegove privole i plaćanja autorske naknade objavila njegove fotografije bez navođenja imena uz njegovo autorsko djelo.

14.01.2021.

Sramotan i opasan napad HDZ-a na medije

Nakon objave N1 Televizije da je Predsjedništvo Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) na online-sjednici održanoj u ponedjeljak, 11. siječnja, optužilo medije za urotu s oporbom protiv Vlade, a vodstvo HDZ-a nije izrijekom demantiralo te optužbe, Hrvatsko novinarsko društvo (HND) upozorava na još jedan u nizu napada vladajućih na novinarke i novinare i Ustavom zajamčeno pravo na slobodu izvještavanja.

13.01.2021.

HND poziva svoje članove za pomoć članovima u ogranku Sisačko-moslavačke županije

Hrvatsko novinarsko društvo poziva sve članove/ice da se uključe u akciju prikupljanja sredstava za hitnu pomoć članovima i članicama HND-a koji su pogođeni razornim potresom na području Sisačko -moslavačke županije. U HND-ovu ogranku SMŽ-a djeluju 23 člana/ica, a još ih je nekoliko s tog područja izvan ogranka.

12.01.2021.

Premijer kasnio više od sat vremena, novinari napustili zakazanu pressicu

Premijer Andrej Plenković za 13.30 sati imao je zakazanu konferenciju za novinare, nakon koalicijskog sastanka. Ona se, međutim, nije održala. Naime, s obzirom na to da se premijer Plenković nije pojavio ni sat vremena nakon zakazanog početka konferencije za novinare, svi mediji napustili su prostoriju.

08.01.2021.

Vijeće za elektroničke medije: Koristite vjerodostojne izvore vijesti

Vijeće za elektroničke medije pozvalo je u ponedjeljak građane da se u informiranju o potresima koje su pogodili Petrinju, Sisak, Glinu i druge dijelove države oslone na vjerodostojne izvore vijesti te informacije iz službenih izvora.

04.01.2021.