Aktualno

Aktualno - vijesti

Negativan odnos publike prema politici preslikava se i na isti odnos prema medijima

Publika od medija očekuje bolji i kvalitetniji sadržaj, žele da mediji opišu pozadinu priče te da teme prate kontinuirano. Sadržajem koji sada svakodnevno nailaze u medijima nisu zadovoljni, većim
dijelom mu ne vjeruju te ga posljedično dio publike izbjegava, naveli su na predstavljanju velikog anketnog istraživanja percepcije javnosti o medijima i medijskom sadržaju istraživačkog tima s Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu.

16.06.2021.

Sramotni i skandalozni otkazi novinarima Glasa Istre

Otkazi koje su dobili novinari Glasa Istre su sramotni i skandalozni te je ovo prvorazredni društveni problem, budući da se radi o časnim i poštenim novinarima i ljudima koji su se borili i zalagali za poštivanje novinarskih prava i profesije, kazao je predsjednik HND-a Hrvoje Zovko na danas održanoj zajedničkoj konferenciji za novinare Hrvatskog novinarskog društva i Sindikata novinara Hrvatske, u povodu sramotnog ponašanje uprave Glasa Istre koja je iz odmazde odlučila uručiti izvanredne otkaze novinarkama i novinarima te medijske kuće nakon što su dramatičnim pismom upozorili javnost na neprofesionalnu uređivačku politiku Glasa Istre u predizbornoj kampanji u korist IDS-a.

15.06.2021.

Jak sindikat – zaštićen novinar!

Na 33. Skupštini Sindikata novinara Hrvatske, u subotu, 12. lipnja 2021. godine u Novinarskom domu u Zagrebu, analiziran je rad SNH u protekloj godini, povjerenici su govorili o situaciji u podružnicama i o problemima tiskanih medija uz podsjetnik Vladi RH da je u predizbornim obećanjima bila posebno istaknuta potpora distribuciji tiskanih medija koja još nije ostvarena.

12.06.2021.

Ponude za frekvenciju 101MHz primaju se do 9. srpnja

Obavijest Vijeća za elektroničke medije (VEM) o namjeri davanja koncesije za radijsku frekvenciju 101 MHz za Zagreb i Zagrebačku županiju objavljena je u srijedu 9. lipnja u Narodnim novinama, a rok za podnošenje ponuda je 30 dana, odnosno do 9. srpnja.

10.06.2021.

Stažiranje u Europskom parlamentu u okviru programa Robert Schuman

U tijeku je novi krug natječaja za pripravništvo u Europskom parlamentu u okviru programa Robert Schuman. Stažiranje traje pet mjeseci, u Bruxellesu, Luksemburgu te ostalim gradovima EU-a u kojima postoje uredi Europskog parlamenta. U Uredu EP-a u Zagrebu su također otvorene prijave za dva mjesta, a na jednom od njih posebno su dobrodošli kandidati s medijskim iskustvom.

08.06.2021.

Potpisan strateški dokument – Globalna posvećenost medijskim slobodama

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek potpisala je strateški dokument „Globalna posvećenost medijskim slobodama“ prigodom susreta s  ministricom za Europu i Ameriku Ministarstva vanjskih poslova Velike Britanije Wendy Morton, priopćili su iz MInistarstva.

07.06.2021.

Nova tužba HRT-a: Traže od Visokog upravnog suda da poništi odluku Povjerenika za informiranje

Nakon što je Povjerenik za informiranje Republike Hrvatske poništio odluku Hrvatske radiotelevizije kojom je odbijen zahtjev korisnice Ivane Zelić na pristup i ostvarivanje prava na pristup informacijama, odnosno da joj se dostave sklopljeni ugovori između odvjetnika ili odvjetničkih društava i HRT u vezi radnog spora protiv Hrvoja Zovka, poslije brojnih tužbi podneseni protiv novinara i medija, HRT sada i u tužbi od Visokog upravnog suda traži poništenje te odluke Povjerenika za informiranje.  

04.06.2021.

Ogranak HND-a Karlovačke županije: Lokalna vlast u Karlovcu zloupotrijebila gradske medije u kampanji

"Zajednica može napredovati samo ako građani imaju pristup pouzdanim informacijama i mogu donositi informirane odluke". Citiranu rečenicu izgovorio je 3. svibnja karlovački gradonačelnik Damir Mandić, čestitajući medijskim djelatnicima Međunarodni dan slobode medija.

04.06.2021.

EFJ osudio napad premijera Plenkovića na novinare i medije

Europska federacija novinara (EFJ) pridružila se Hrvatskom novinarskom društvu (HND) i Sindikatu novinara Hrvatske (SNH) u osudi verbalnih napada na medije i novinare predsjednika hrvatske Vlade Andreja Plenkovića nakon drugoga kruga lokalnih izbora.

01.06.2021.

HND i SNH: Nedopustivo je da premijer određuje granice medijskih sloboda

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) i Sindikat novinara Hrvatske (SNH) najoštrije osuđuju najnoviji verbalni napad predsjednika Vlade Andreja Plenkovića na medije, njegovo miješanje u uređivačku politiku nacionalnih komercijalnih televizija RTL-a, Nove TV i N1 te prozivku novinara i analitičara koji su pratili kampanju i lokalne izbore u Hrvatskoj.

31.05.2021.