Aktualno

Aktualno - vijesti

Odgođena međunarodna konferencija o medijskoj pismenosti.

U Zagrebu se od 31. ožujka do 1. travnja trebala održati međunarodna stručna konferencija o medijskoj pismenosti u organizaciji Europske komisije, Ministarstva kulture i Agencije za elektroničke medije. Međutim, zbog širenja koronavirusa (COVID-19) diljem Europe konferencija je odgođena. Novi termin konferencije i druge informacije objavit će se u dogledno vrijeme.

10.03.2020.

HNiP, čiji su članovi u pohodu na VEM rušili institucije, sada pozivaju iste te institucije da ne podliježu pritiscima

Radi javnosti kojoj se u dijelu medija uporno servira teza o ikakvoj relevantnosti udruge nazvane Hrvatski novinari i publicisti (HNiP), Hrvatsko novinarsko društvo (HND) dužno je reagirati na priopćenje te udruge, a koje vrvi činjenično netočnim navodima i insinuacijama.  

09.03.2020.

EFJ apelira na hrvatske vlasti da zaustave pokušaje financijskog uništenja HND-a

Europska federacija novinara (EFJ) uputila je apel hrvatskim vlastima u kojem izražava zabrinutost zbog ishoda sudskog spora koji se protiv Hrvatskog novinarskog društva (HND) vodio više od 25 godina.

EFJ je pismo, koje potpisuje glavni tajnik Ricardo Gutiérrez, uputio premijeru Andreju Plenkoviću, predsjedniku Republike Zoranu Milanoviću, predsjedniku Hrvatskog sabora Gordanu Jandrokoviću, ministru pravosuđa Draženu Bošnjakoviću, ministrici kulture Nini Obuljen Koržinek, Vrhovnom sudu RH, Odboru za informiranje, informatizaciju i medije Hrvatskog sabora te pučkoj pravobraniteljici Lori Vidović.

05.03.2020.

Žene novinarke i druge opasne stvari

-Uoči Dana žena Sindikat novinara Hrvatske kampanjom „Žene novinarke i druge opasne stvari“ podsjetit će vas na lošiji položaj žena u društvu, ali i u novinarstvu. Muškarci u prosjeku na godišnjoj razini zarade 13.572 kuna više nego žene, odnosno 1,68 prosječne hrvatske bruto plaće više. Žene predstavljaju 39% globalne radne snage, ali tek su s 27 % zastupljene na menadžerskim pozicijama, priopćili su iz Sindikata novinara Hrvatske.

05.03.2020.

Izvještavanje o koronavirusu: Zagrebačko psihološko društvo apelira na medije da ne šire paniku

Zagrebačko psihološko društvo uputilo je danas priopćenje u kojem apelira na urednike i novinare da u izvještavanju o koronavirusu budu posebno pažljivi i profesionalni, bez senzacionalizma i širenja dezinformacija. 

 

05.03.2020.

Predstavljen ''Jourlab'', prvi novinarski laboratorij u Hrvatskoj

Istraživački tim Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu (FPZG) predstavio je u četvrtak četverogodišnji znanstveno-istraživački projekt ''Jourlab'', istraživački novinarski laboratorij koji će ispitivati vjerodostojnost medija kroz kulturu eksperimenta i inovacije u redakcijama.

05.03.2020.

Projekt Istraživački novinarski laboratorij

Istraživački tim s Fakulteta političkih znanosti pokrenuo je projekt pod nazivom “Istraživački novinarski laboratorij : vjerodostojnost medija kroz kulturu eksperimenta i inovacije u redakcijama" koji će biti predstavljen u četvrtak  5. ožujka u 10 sati na Fakultetu političkih znanosti.

04.03.2020.

Otvoren Natječaj za nagradu "Velebitska degenija" za najbolji novinarski rad o zaštiti okoliša

Izvršni odbor Zbora novinara HND-a za okoliš u suradnji s HEP Opskrbom raspisao je Natječaj za godišnje nagrade Velebitska degenija za najbolji novinarski rad o zaštiti okoliša.

 

02.03.2020.

Zovko: Prijedlog Zakon o elektroničkim medijima ne rješava probleme

- U radnu skupinu smo ušli s dobrim namjerama, s obzirom da se prvi put nakon 15 godina donosio zakon vezan za medije, ali velika većina naših prijedloga nije prihvaćena pa smo se odlučili izaći iz nje, kazao je predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Hrvoje Zovko na okruglom stolu o novom prijedlogu Zakona o elektroničkim medijima, održanom u zagrebačkom Novinarskom domu.

02.03.2020.

Domagoj Margetić izabran za novog predsjednika Ogranka slobodnih novinara

Članovi Ogranka slobodnih novinara HND-a na ponovljenim izborima za predsjednika Ogranka izabrali su Domagoja Margetića, koji je bio i jedini kandidat. Margetić je dobio 52 glasa ili 86,7 posto od ukupnog broja članova Ogranka koji su izašli na izbore.

02.03.2020.