Aktualno

Aktualno - vijesti

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja dopustila preuzimanje Nove TV

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) donijela je odluku o dopuštenosti koncentracije poduzetnika koja bi nastala stjecanjem izravne kontrole Slovenia Broadband S.a r.l., tvrtke u sklopu američke investicijske kompanije KKR, nad Novom TV d.d., najgledanijom komercijalnom televizijom u Hrvatskoj.

08.05.2018.

Završeni 7. međunarodni svibanjski susreti novinara, pisaca, diplomata i pridruženih

Prihvaćanjem Deklaracije završeni su 7. međunarodni svibanjski susreti novinara, pisaca, diplomata i pridruženih održani od 2. do 5. svibnja u Starom Gradu na Hvaru na temu "Mediji i istina", a jedan od zaključaka je da treba više pridonositi istinitom informiranju jer je sve više dezinformacija, priopćili su organizatori.

07.05.2018.

Nagrade HND-a: Maja Sever Novinarka godine, Višnja Biti dobitnica nagrade za životno djelo

U Novinarskom domu povodom Svjetskog dana slobode medija (3. svibnja) održana je svečanost dodjele Novinarskih nagrada za radove objavljene u 2017. godini. Nagrade su dodijeljene u devet kategorija, a nagrađeno je ukupno osam novinara.

03.05.2018.

Nadležne institucije moraju jamčiti sigurnost novinara

Regionalna platforma zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnosti novinara, koja zastupa više od 8.000 članova, povodom 3. svibnja, Svjetskog dana slobode medija poziva vlade regije da štite novinare i rade na jačanju slobode medija.

03.05.2018.

HND povodom Svjetskog dana slobode medija: Hrvatska još nije dosegla standarde na koje se obvezala kada je riječ o medijskim slobodama

"Ni pet godina od ulaska u Europsku uniju Hrvatska nije osigurala standarde na koje se obvezala kada je riječ o medijskim slobodama", rekao je povodom Svjetskog dana slobode medija predsjednik HND-a Saša Leković ističući da je ključ problema, uz loše globalne trendove koji su pogodili novinarsku profesiju, nepostojanje jasne i konzistentne medijske politike.

03.05.2018.

Antikorupcijsko vijeće: Sloboda medija iznimno važna u borbi protiv korupcije

Nacionalno vijeće za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije u Saboru je na tematskoj sjednici "Važnost slobode medija u borbi s korupcijom" povodom Svjetskog dana slobode medija još jednom naglasilo iznimnu važnost slobode medija u borbi s korupcijom.

03.05.2018.

Nagrade HND-a: Obrazloženja nagrada po kategorijama

U povodu 3. svibnja, Svjetskog dana slobode medija, Hrvatsko novinarsko društvo objavljuje dobitnike godišnjih nagrada HND-a.

03.05.2018.

SNH: Zlouporaba studentskog rada u medijskim kućama

Povodom Svjetskog dana slobode medija, Sindikat novinara Hrvatske (SNH) poziva svoje članove kao i sve druge novinare i medijske radnike u Republici Hrvatskoj da u četvrtak, 3. svibnja, od 11,55 do 12,00 sati – tradicionalnom simboličnom akcijom Pet minuta gromoglasne tišine – upozore svoje čitatelje, gledatelje i slušatelje na sve lošiji položaj novinara i medija, čime se izravno ugrožava sloboda medija i pravo javnosti na kvalitetno informiranje. 

02.05.2018.

Od 25. svibnja obvezna primjena Opće uredbe o zaštiti osobnih podataka (GDPR)

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana slobode medija u Novinarskom domu održan je okrugli stol na temu Opće uredbe o zaštiti osobnih podataka u zemljama EU (GDPR), čija puna primjena počinje 25. svibnja 2018. i čije se odredbe u potpunosti odnose i na medije.

02.05.2018.

Europska komisija: Potpora kvalitetnom novinarstvu jedan od važnih alata u borbi protiv lažnih vijesti

U sklopu borbe protiv lažnih vijesti Europska komisija traži od zemalja članica da pojačaju potporu kvalitetnom novinarstvu i najavljuje da će tijekom ove godine objaviti poziv za prikupljanje prijedloga za proizvodnju i širenje kvalitetnog informativnog sadržaja na temu EU putem informativnih medija.

02.05.2018.