Aktualno

Aktualno - vijesti

Katarine Peović: Zakon o autorskom pravu u privilegirani položaj stavlja vlasnike medija i producente u odnosu na novinare

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek istaknula je u četvrtak da će se novim zakonom o autorskom pravu ta prva zaštiti u digitalnom kruženju te rezultirati čvršćim i sigurnijim okružjem za rad kulturnih i kreativnih industrija.

23.09.2021.

Čuvari revolucije na HRT-u

HRT-ov istraživački magazin Labirint noćas je u novoj sezoni premijerno emitiran u 4:10 sati ujutro. Taj poseban termin dobila je epizoda u kojoj se progovara o političkoj korupciji HDZ-a i HSLS-a. HRT-ov istraživački magazin Labirint u svojem je 292. izdanju donio teme politizacije novog pokušaja izbora predsjednika Vrhovnog suda, i priču o političkim pritiscima na Adrijanu Cvrtilu, direktoricu kutinske Eko Moslavine, koja je odlučila javno progovoriti o pritiscima da u toj komunalnoj tvrtci zapošljava ljude bliske HDZ-u i HSLS-u, piše portalnovosti.com. 

 

22.09.2021.

Dodijeljena novinarska nagrada Velebitska degenija

U velikoj dvorani Novinarskog doma u Zagrebu danas je održana svečana dodjela nagrade Velebitska degenija za najbolje novinarske radove s područja zaštite okoliša i prirode objavljene u 2020. godini. Novinarka časopisa Meridijani Petra Somek nagrađena je u kategoriji tisak i internet za reportažu "Zaštićena priroda Međimurja", za dokumentarnu radio-dramu "Sakupljač zvukova – Ivo Vičić" nagrađena je kolegica Tajana Petrović Čemeljić s Radio Rijeke, u kategoriji televizije Degeniju je dobila RTL-ova novinarka Ana Trcol za reportažu "Podizanje razine mora i klimatske promjene", dok je za najbolje fotografije nagradu dobio pisac i fotograf Krunoslav Rac za fotoreportažu "Proljeće na Velebitu – buđenje gorostasa" objavljenu u časopisu Meridijani.

22.09.2021.

Branka Gabriela Vojvodić treći put izabrana za ravnateljicu Hine

Upravno vijeće Hrvatske izvještajne novinske agencije u utorak je za ravnateljicu Hine jednoglasno izabralo Branku-Gabrielu Vojvodić koja je novinsku agenciju vodila i u protekla dva mandata. Ravnateljica Branka Gabrijela Vojvodić u trećem mandatu planira - uz obnovu sjedišne zgrade teško oštećene u potresu i nastavak transformacije u multimedijalnu agenciju - uvesti nove tehnologije poput umjetne inteligencije, ali i ojačati borbu protiv lažnih vijesti.

21.09.2021.

Facebook od 2016. uložio više od 13 milijardi dolara u sigurnosne mjere

Facebook Inc objavio je u utorak da je od 2016. uložio više od 13 milijardi dolara u sigurnosne mjere, nekoliko dana nakon što je Wall Street Journal objavio da tvrtka nije uspjela popraviti "štetne učinke platforme".

21.09.2021.

Kolegama će ostati u sjećanju kao iznimno duhovita i britka žena

Novinarka Snježana Rajačić (Kratz) preminula je u subotu. Dugi niz godina radila je u Vjesniku te je još od studija novinarstva surađivala s brojnim novinskim redakcijama. Novinarsko i osobno područje interesa bile su joj ponajprije ekološka proizvodnja, organska poljoprivreda ialternativni izvori energije, ali i druge gospodarske teme.

20.09.2021.

V.d. ravnateljica Hine Branka Gabriela Vojvodić izabrana za glavnu tajnicu ABNA SE

Udruga novinskih agencija Balkana i jugoistočne Europe (ABNA SE) izabrala je na generalnoj skupštini u subotu u Prištini v.d. ravnateljicu Hine Branku Gabrielu Vojvodić na dužnost glavne tajnice.

18.09.2021.

Konferencija o govoru mržnje i fake newsu: Medijska pismenost je štit od dezinformacija, manipulacija i prijevara

Dvodnevna konferencija “Komentari, govor mržnje, dezinformacije i regulacija javne komunikacije” okupila je u četvrtak 40-tak znanstvenika koji će predstaviti radove o novim medijskim izazovima, borbi protiv govora mržnje i fake newsa te o slobodi izražavanja u medijima.

17.09.2021.

HND: Hitno zaustaviti nasilje prema učenicima, nastavnicima i novinarima

Nasilje koje prijeti prerasti u pravi linč, čemu svakodnevno svjedočimo ispred osnovne škole u Krapinskim Toplicama, a koje ugrožava prije svega učenike i nastavnike te sada eskalira prijetnjama našim kolegicama i kolegama novinarima koji profesionalno obavljaju svoj posao, treba hitno i odlučno zaustaviti, priopćilo je Hrvatsko novinarsko društvo.

16.09.2021.

SNH: NE OMETAJTE NOVINARE U RADU!

Već niz godina svjedoci smo sve agresivnijih napada na novinare i novinarke koji samo rade svoj posao. Nedopustivo je da pojedinci ili skupine ljudi na bilo koji način napadaju novinarke i novinare koji profesionalno obavljaju svoje zadatke. Nažalost, puno je primjera u kojima napadi na novinare nisu stali samo na verbalnim uvredama, priopćili su iz Sindikata novinara Hrvatske. 

16.09.2021.