Aktualno

Aktualno - vijesti

Balkanska inicijativa za tranzicijsku pravdu dodjeljuje grantove za istraživačke priče

Balkanska istraživačka mreža (BIRN) objavila je poziv za dodjelu grantova za istraživačke priče na temu tranzicijske pravde.

09.11.2018.

Na konferenciji o govoru mržnje u medijima posebna pozornost posvećena izvještavanju o migrantima i izbjeglicama

Dvodnevna međunarodna konferencija "Govor mržnje u medijima: uloga regulatornih tijela i pravosuđa" u srijedu je u Zagrebu završila donošenjem zaključka u kojem se ističe kako je borba protiv govora mržnje složen proces koji zahtijeva koordinaciju međunarodnih organizacija, država i medija te se poziva medije, ali i političare da se suzdrže od govora mržnje – naročito prema imigrantima i izbjeglicama.

08.11.2018.

U Zagrebu otvorena međunarodna konferencija o govoru mržnje u medijima

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek u utorak je u Zagrebu otvorila dvodnevnu međunarodnu konferenciju "Govor mržnje u medijima: uloga regulatornih tijela i pravosuđa" u organizaciji Vijeća Europa na kojoj sudjeluju istaknuti europski pravni i medijski stručnjaci, suci, tužitelji, predstavnici Vijeća Europe i Europskog suda za ljudska prava i brojnih europskih regulatornih i samoregulatornih tijela i civilnih organizacija.

06.11.2018.

HND i SNH oštro osudili šutnju države o pritiscima na novinare

Predsjednici Hrvatskog novinarskog društva (HND) i Sindikata novinara Hrvatske (SNH) Hrvoje Zovko i Anton Filić u ponedjeljak su zajednički oštro osudili najnovije pritiske na HND i novinare naglasivši da je glavni problem šutnja države na sve učestalije prijetnje i pritiske na novinare, ali i na sve jaču devastaciju medijske scene.

05.11.2018.

Hrvatsko novinarsko društvo zabrinuto zbog uklanjanja priloga o kronologiji nastanka "grupe Borg" sa stranica RTL-a

Hrvatsko novinarsko društvo sa zabrinutošću je dočekalo potez uredništva RTL-a Hrvatska koje je sa svojih internetskih stranica uklonilo novinarski prilog o kronologiji nastanka ''grupe Borg'', nevidljivih autora zakona poznatog kao Lex Agrokor.

05.11.2018.

Godišnjica smrti istinske novinarske heroine

Danas se navršava godinu dana od smrti Jasne Babić, velike novinarske heroine. Ona je jedna od onih koji su punim plućima živjeli novinarstvo. Premda pritisnuta teškom bolešću Jasna je, kako su svjedočili njezini bliski prijatelji, i u tim posljednjim trenucima bila sretna žena, zadovoljna onim što je učinila, te svjesna da je njezin životni put potpuno zaokružen.

31.10.2018.

Hrvatsko novinarsko društvo primilo rješenje o ovrsi

Hrvatsko novinarsko društvo je u ponedjeljak, 29. listopada primilo rješenje o ovrsi koje je donio Općinski sud u Zagrebu. Tim rješenjem se pokreće ovršni postupak temeljem pravomoćne i ovršne presude primljene 1. rujna ove godine kojom se HND-u nalaže da Stečajnoj masi U.T.T Europa 92 d.o.o. isplati oko 351.000 eura u kunskoj protuvrijednosti od čega jednu trećinu iznosa čini glavnica, a ostale dvije trećine zatezne kamate.

31.10.2018.

Ema Tarabochia izabrana za novu glavnu tajnicu Hrvatskog novinarskog društva

Središnji odbor Hrvatskog novinarskog društva na svojoj četrnaestoj sjednici za novu glavnu tajnicu HND-a izabrao je Emu Tarabochiu, dosadašnju izvršnu urednicu portala hnd.hr. Ema Tarabochia je izabrana većinom od osam glasova, Iva Borković dobila je pet glasova, a Željko Valentić i Gordana Gojak po jedan, dok je Branimir Zekić odustao od kandidature. 

27.10.2018.

Ogranak HND-a na HTV-u: Dosta je javnog sramoćenja u programu Javne televizije

Prošlo je gotovo mjesec dana od hitne sjednice na kojoj je Programsko vijeće HRT-a izvijestilo javnost o zabrinjavajućem stanju na HRT-u, o nepoštivanju novinarskih standarda, etičkih normi i medijskih sloboda, a da s HRT-a nitko nije reagirao.

27.10.2018.

Konferencija Vijeća Europe i Agencije za elektroničke medije: "Govor mržnje u medijima: uloga regulatornih tijela i pravosuđa"

Vijeće Europe i Agencija za elektroničke medije 6. i 7. studenog 2018. u Zagrebu organiziraju međunarodnu konferenciju „Govor mržnje u medijima: uloga regulatornih tijela i pravosuđa“. Na konfereciji će sudjelovat istaknuti europski pravni i medijski stručnjaci, eksperti za medijsku pismenost, suci, tužitelji, predstavnici brojnih europskih regulatornih i samoregulatornih tijela i civilnih organizacija, kao i Vijeća Europe i Europskog suda za ljudska prava. 

26.10.2018.