Aktualno

Aktualno - vijesti

Zovko: U Glasu Istre se ne smije provodi odmazda nad novinarima

Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND) Hrvoje Zovko poručio je u četvrtak Upravi Glasa Istre da će u slučaju odmazde prema novinarima koji su izrazili nezadovoljstvo stanjem u tom listu "imati za vratom" HND, Europsku federaciju novinara i brojne međunarodne organizacije.

27.05.2021.

Novinari Glasa Istre: Neprihvatljivo je kako glavni urednik Glasa Istre dirigira praćenjem kampanje u korist IDS-a

Novinari Glasa Istre oglasili su se u pismu u kojem navode kako je apsolutno neprihvatljivo kako glavni urednik Glasa Istre Robert Frank dirigira praćenje kampanje u korist IDS-a. - Gledajući s novinarskog aspekta i činjenice da bi svi kandidati trebali imati ravnopravan tretman u političkoj kampanji, smatramo da je krajnje neprofesionalno na ovakav način svjesno manipulirati biračima i javnim mnijenjem, navode novinari Glasa Istre, čije pismo prenosimo u cijelosti.

26.05.2021.

Gasi li se kultni Radio 101?

Kultni zagrebački radio, popularna 101-ica, mogla bi se ugasiti. Vijeće za elektroničke medije je na prošlotjednoj sjednici poništio obavijest o namjeri davanja radijske koncesije za Zagreb i Zagrebačku županiju (Z-ZG2) - 101.MHz jer ponuda Radija 101 d.o.o nije bila valjana, a Top Radio d.o.o, svoju je valjanu ponudu povukao 13. svibnja.

26.05.2021.

HND: Ako ne prestane pravosudna agresija na novinare i medije novinari idu u prosvjede

Na snazi je pravosudna agresija na novinare i medije i ako se nastavi ovaj sistemski progon organizirat ćemo veliki novinarski prosvjed kako bismo ukazali na ovo za novinarstvo nepodnošljivo stanje, kazao je predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Hrvoje Zovko na tiskovnoj konferenciji u Novinarskom domu na kojoj se javnost upozorilo na novi val sudskih presuda protiv medija i novinara te najave serija novih tužbi s traženim visokim odštetnim zahtjevima.

25.05.2021.

U fokusu Dana medijske pismenosti utjecaj medija i digitalnih platformi na mentalno zdravlje mladih te aktualni problem dezinformacija

Četvrti Dani medijske pismenosti u organizaciji Agencije za elektroničke medije i UNICEF-a, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija te Ministarstva znanosti i obrazovanja, izazvali su velik interes građana, obrazovnih djelatnika, djece i mladih, priopćili su iz Agencije. 

24.05.2021.

Dosta sramotna nagrada - HRT proglašen najvećim europskim ovisnikom o tužbama protiv novinara

Hrvatska radiotelevizija upravo je pobijedila u finalu europskog SLAPP natjecanja, i to u kategoriji najvećeg ovisnika godine o tužbama. CASE coalition, udruženje nevladinih organizacija diljem Europe, odlučilo je nagraditi pojedince, tvrtke i institucije najsklonije SLAPP tužbama, odnosno tužbama kojima nastoje suzbiti kritički govor i propitivanje medija. HRT je naprosto briljirao u natjecanju koje se ove godine prvi puta održava. Nagradu je primio Hrvoje Zovko, kao jedna od HRT-ovih žrtava. 

21.05.2021.

Otvorene su prijave za SEEMO nagradu za istraživačko novinarstvo

Središnja europska inicijativa (Central European Initiative; CEI) i Medijska organizacija za jugoistočnu Europu (South East Europe Media Organisation; SEEMO) objavile su natječaj za istraživačko novinarstvo. Nagrada CEI SEEMO za izvanredne zasluge u istraživačkom novinarstvu namijenjena je promicanju visokokvalitetnog istraživačkog novinarstva i priznavanju napora medijskih profesionalaca da istraže teme, često radeći u teškim uvjetima.

20.05.2021.

VEM OBJAVIO JAVNI POZIV ZA POMOĆ HONORARNIM MEDIJSKIM DJELATNICIMA

Vijeće za elektroničke medije raspisalo je Javni poziv o mjerama pomoći honorarnim medijskim djelatnicima kojima je zbog epidemije bolesti COVID-19 otkazana suradnja odnosno onemogućeno redovan rad. Pravo na jednokratnu potporu ostvaruje se temeljem ispunjene Prijave kojim se evidentiraju osnovni kriteriji za ostvarivanje prava na potporu, priopćili su iz Vijeća za elektoničke medije.  

18.05.2021.

Pokreće se medijski projekt Naš jezik

Novinar i geopolitički analitičar Zoran Kusovac s međunarodnim timom vrhunskih profesionalaca započinjem novi medijski projekt pod nazivom Naš jezik. - Novinski kanal koji će pokrivati gotovo 20 milijuna ljudi čiji jezici nose različita imena, ali koji se međusobno razumiju kad kažu NAŠ JEZIK, navodi u pozivu Kusovac.

17.05.2021.

Dan HRT-a: Nagrade "Ivan Šibl" Jasmini Božinovski Živalj i Sanji Rabuzin Pavić

Dan HRT-a obilježen je u subotu svečanom dodjelom nagrada HRT-a među kojima su najprestižnije za životno djelo ''Ivan Šibl'' za televiziju i radio dodijeljene Jasmini Božinovski Živalj i Sanji Rabuzin Pavić, a godišnju nagradu ''Joško Martinović'' za najbolju TV reportažu dobila je Ruža Ištuk.

15.05.2021.