Aktualno

Aktualno - vijesti

Branka Gabriela Vojvodić treći put izabrana za ravnateljicu Hine

Upravno vijeće Hrvatske izvještajne novinske agencije u utorak je za ravnateljicu Hine jednoglasno izabralo Branku-Gabrielu Vojvodić koja je novinsku agenciju vodila i u protekla dva mandata. Ravnateljica Branka Gabrijela Vojvodić u trećem mandatu planira - uz obnovu sjedišne zgrade teško oštećene u potresu i nastavak transformacije u multimedijalnu agenciju - uvesti nove tehnologije poput umjetne inteligencije, ali i ojačati borbu protiv lažnih vijesti.

21.09.2021.

Facebook od 2016. uložio više od 13 milijardi dolara u sigurnosne mjere

Facebook Inc objavio je u utorak da je od 2016. uložio više od 13 milijardi dolara u sigurnosne mjere, nekoliko dana nakon što je Wall Street Journal objavio da tvrtka nije uspjela popraviti "štetne učinke platforme".

21.09.2021.

Kolegama će ostati u sjećanju kao iznimno duhovita i britka žena

Novinarka Snježana Rajačić (Kratz) preminula je u subotu. Dugi niz godina radila je u Vjesniku te je još od studija novinarstva surađivala s brojnim novinskim redakcijama. Novinarsko i osobno područje interesa bile su joj ponajprije ekološka proizvodnja, organska poljoprivreda ialternativni izvori energije, ali i druge gospodarske teme.

20.09.2021.

V.d. ravnateljica Hine Branka Gabriela Vojvodić izabrana za glavnu tajnicu ABNA SE

Udruga novinskih agencija Balkana i jugoistočne Europe (ABNA SE) izabrala je na generalnoj skupštini u subotu u Prištini v.d. ravnateljicu Hine Branku Gabrielu Vojvodić na dužnost glavne tajnice.

18.09.2021.

Konferencija o govoru mržnje i fake newsu: Medijska pismenost je štit od dezinformacija, manipulacija i prijevara

Dvodnevna konferencija “Komentari, govor mržnje, dezinformacije i regulacija javne komunikacije” okupila je u četvrtak 40-tak znanstvenika koji će predstaviti radove o novim medijskim izazovima, borbi protiv govora mržnje i fake newsa te o slobodi izražavanja u medijima.

17.09.2021.

HND: Hitno zaustaviti nasilje prema učenicima, nastavnicima i novinarima

Nasilje koje prijeti prerasti u pravi linč, čemu svakodnevno svjedočimo ispred osnovne škole u Krapinskim Toplicama, a koje ugrožava prije svega učenike i nastavnike te sada eskalira prijetnjama našim kolegicama i kolegama novinarima koji profesionalno obavljaju svoj posao, treba hitno i odlučno zaustaviti, priopćilo je Hrvatsko novinarsko društvo.

16.09.2021.

SNH: NE OMETAJTE NOVINARE U RADU!

Već niz godina svjedoci smo sve agresivnijih napada na novinare i novinarke koji samo rade svoj posao. Nedopustivo je da pojedinci ili skupine ljudi na bilo koji način napadaju novinarke i novinare koji profesionalno obavljaju svoje zadatke. Nažalost, puno je primjera u kojima napadi na novinare nisu stali samo na verbalnim uvredama, priopćili su iz Sindikata novinara Hrvatske. 

16.09.2021.

Bosna i Hercegovina: Glavna tajnica Udruženja novinara BiH na meti kampanje mržnje

Borka Rudić, glavna tajnica Udruženja novinara BiH (BHN) i profesorica novinarstva Lejla Turčilo na meti su nacionalistički motiviranih komentara mržnje na društvenim mrežama. Europska federacija novinara (EFJ) pridružila se svojoj podružnici u BiH osuđujući kampanju blaćenja i pozivajući vlasti da istraže slučaj.

16.09.2021.

Zastupnici Hrvatskog sabora moraju uvažiti amandmane autorskih udruga!

Manjkav Zakon o autorskom i srodnim pravima poslan je u “drugo čitanje” u Sabor: Riječ je o zakonu, koji uz neke dobre aspekte, ima i vrlo različita rješenja za isti problem u različitim kreativnim strukama. Novinari i fotoreporteri prestaju biti vlasnici svojih tekstova i fotografija, priopćili su iz Društva za zaštitu autorskih prava (DZNAP). 

15.09.2021.

Svečana dodjela Velebitske degenije 22. rujna u Novinarskom domu

Svečana dodjela nagrade Velebitska degenija za najbolje novinarske radove u području zaštite okoliša i prirode održat će se u srijedu 22. rujna s početkom u 12 sati u Velikoj dvorani Novinarskog doma u Zagrebu.

Riječ je o 23. dodjeli ove prestižne novinarske nagrade u kategorijama tisak i internet, radio, televizija i fotografija za radove objavljene u razdoblju od 1. siječnja do 31. prosinca 2020. Ocjenjivački odbor najbolje je izabrao među 74 novinarska rada, koje je prijavilo 39 novinarki i novinara.  

15.09.2021.