Aktualno

Aktualno - vijesti

HND i SNH pozvali Vladu RH da pomogne afganistanskim novinarima, a posebno novinarkama

Hrvatsko novinarsko društvo i Sindikat novinara Hrvatske uputili su poziv Vladi RH da se aktivno uključi organizaciju spašavanja afganistanskih novinara i novinarki.

18.08.2021.

Zovko: Osuđujemo postupke direktora TV Šibenik, a iskaze novinara dostavit ćemo institucijama

– Sramotni događaji na Televiziji Šibenik još jedan su dokaz onoga što HND i Sindikat novinara Hrvatske već godinu dana uporno ponavljaju, a to je problem lokalnih medija, zbog čega smo pokrenuli i našu kampanju pod nazivom ‘Lokalni mediji građanima, a ne šerifima’, kazao je na današnjoj konferenciji za novinare u Šibeniku predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Hrvoje Zovko, osuđujući najoštrije postupak Stjepana Grcića, direktora televizije Šibenik, koji je nakon izvanrednih otkaza dvjema novinarkama Luciji Cvitan i Ivani Bulat te snimatelju Jurici Cindriću, na ulaznim vratima TV Šibenika zalijepio pisanu zabranu ulaska novinarki Luciji Cvitan.

13.08.2021.

Nagrada Daphne Caruana Galizia za novinarstvo: Poziv na podnošenje prijava

Europski parlament 22. lipnja službeno je pokrenuo internetsku stranicu i poziv na podnošenje prijava za novinarsku nagradu Daphne Caruana Galizia. Nagrada će se dodjeljivati svake godine kao priznanje za izniman novinarski rad kojim se promiču ili brane temeljne vrijednosti Europske unije, kao što su ljudsko dostojanstvo, sloboda, demokracija, ravnopravnost, vladavina prava i ljudska prava, priopćili su iz Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj.

12.08.2021.

HND i SNH pozivaju institucije da istraže slučaj dodjele koncesije na 101 MHz tvrtki TOP RADIO d.o.o.

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) i Sindikat novinara Hrvatske (SNH) zabrinuti su zbog odluke Vijeća za elektroničke medije (VEM) o dodjeli koncesije za područje Grada Zagreba i Zagrebačke županije na 101 MHz ponuditelju TOP RADIO d.o.o. za kojeg se sumnja kako prikriva svog stvarnog vlasnika. Riječ je o odluci skandaloznoj iz niza razloga koja predstavlja ozbiljnu ugrozu slobode medija, osobito kada je riječ o sektoru radija u kojem je sve manje pluralizma i raznovrsnosti medijskih sadržaja te iz kojeg je ozbiljno novinarstvo gotovo iščezlo.

12.08.2021.

Poljaci prosvjeduju protiv gušenja medijskih sloboda

Tisuće Poljaka širom zemlje stale su u utorak u obranu medijskih sloboda, prosvjedujući protiv prijedloga zakona koji bi po mišljenju kritičara mogao ugasiti televizijsku kuću u vlasništvu Amerikanaca koja kritizira vladu.

11.08.2021.

Trideset godina od smrti Gordana Lederera

Na današnji dan prije točno trideset godina na brdu Čukur iznad Hrvatske Kostajnice poginuo je hrvatski fotograf i snimatelj HTV-a Gordan Lederer. Poginuo je na radnom mjestu, pogođen metkom snajpera, snimajući hrvatske borce u akciji 10. kolovoza 1991. godine tijekom srpskih napada na Pounje. Iza sebe je ostavio mnoge video zapise koji i danas vrlo slikovito govore o prvim danima Domovinskog rata. Poznat je naknadni montažni uradak njegovih ratnih snimaka "Banijska praskozorja".

10.08.2021.

Bjelorusija: radikalno suzbijanje slobode govora

Europska federacija novinara (EFJ), Europsko vijeće književnih prevoditelja (CEATL) i Europsko vijeće pisaca (ERW) uputili su poziv vladama Europe i međunarodne zajednice da pokažu snažnu potporu za demokratske pokrete u Bjelorusiji i pruže utočište i humanitarnu pomoć onima koji bježe iz zemlje.

07.08.2021.

Natječaj za najbolju reportažu Fra Ma Fu festivala

Na natječaj za Nagradu Fra Ma Fu Hrvatskog novinarskog društva za najbolju reportažu u 2020. godini stigla je 31 nominacija. Pristigle reportaže tijekom protekle godine objavljene su u Večernjem listu, Glasu Slavonije, Jutarnjem listu, Slobodnoj Dalmaciji, Novom listu, 24 sata i Zadarskom listu, agenciji HINA te na portalima Tris, Agroklub, Radnička prava, P-portal, Lupiga, HIA, Net.hr i PS-portal, priopćili su organizatori 7. Fra Ma Fu festivala.

06.08.2021.

Malta je odgovorna za smrt Daphne Caruane Galizie!

Javnom istragom o ubojstvu malteške novinarke Daphne Caruane Galizie utvrđeno je da je država odgovorna za njezinu smrt. U izvješću se navodi da država nije prepoznala da je život reporterke ugrožen i nije poduzela razumne korake kako bi ju zaštitila. Europska federacija novinara (EFJ) pozvala je malteške vlasti da kazneno gone sve odgovorne i da bez odgode provedu preporuke iz izvješća.

03.08.2021.

Sredstva medijima Grad Pula dodjeljivat će kroz sustav transparentnog natječaja

Grad Pula prvi je u Hrvatskoj odlučio krenuti u promjenu sustava sufinanciranja lokalnih medija. Prije izbora, kroz kampanju Hrvatskog novinarskog društva (HND) i Sindikata novinara Hrvatske (SNH) „Lokalni mediji građanima, a ne šerifima“, šira javnost upoznata je s problemima s kojima se suočavaju novinari u lokalnim medijima koji su uglavnom ovisni o financiranju iz jedinica lokalne samouprave, često u netransparentnim “oglašivačkim“ transakcijama, što uglavnom rezultira žrtvovanjem neovisnosti medija.

31.07.2021.