Aktualno

Aktualno - vijesti

Jovan Hovan bio je sjajan reporter i još bolji čovjek

Komemoracija za jednog od najpoznatijih novinara "Vjesnikove škole" Jovana Hovana održana je u utorak u Novinarskom domu gdje su govorili predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND) Hrvoje Zovko, glavni urednik Novinara Ivica Buljan i novinar Boro Vučković.

31.08.2021.

Otvoren je poziv za CEI SEEMO nagradu vrijednu 4 000 eura

Nagrada CEI SEEMO za izuzetne zasluge u istraživačkom novinarstvu ima za cilj promicanje visokokvalitetnog istraživačkog novinarstva i priznavanje napora medijskih stručnjaka da istraže glavne teme, često radeći u teškim uvjetima.

27.08.2021.

Nagrada Fondacije Thomson

Prestižna Nagrada za mlade novinare Fondacije Thomson, koja se dodjeljuje u partnerstvu s britanskim Udruženjem inozemnih tiskovina,  godišnje je natjecanje u novinarstvu Thomson Foundation posvećeno pronalaženju talentiranih i ambicioznih novinara iz cijelog svijeta.

27.08.2021.

Webinar: “Povjerenje u medije: rad na daljinu za vrijeme i nakon pandemije Covid-19”

Europska federacija novinara (EFJ) domaćin je niza webinara o radu na daljinu i hibridnom radu tijekom i nakon pandemije Covid-19. Ovaj novi način rada donio je nove izazove novinarima i medijskim organizacijama, poput pitanja u vezi s razdvajanjem posla i privatnog života kod kuće u vezi s mentalnim zdravljem i pravom na prekid veze.

27.08.2021.

Preminuo fotoreporter i novinar Rajko Polić

Fotoreporter i novinar Večernjeg lista Rajko Polić preminuo je u suton 25. kolovoza u zagrebačkoj bolnici Sveti Duh.  Večernjakovac je Rajko postao u svibnju 1973. godine i ostao doslovno do posljednjeg daha. Ni umirovljenje početkom 2000-ih ni teška bolest nisu mogli nadjačati uvijek radoznalog novinara u Rajku. 

 

26.08.2021.

Afganistanski mediji ulaze u nepoznato pod talibanskom vlašću

Mnogobrojni novinari su među desecima tisuća ljudi koji pokušavaju pobjeći iz Afganistana nakon talibanskog preuzimanja vlasti, bojeći se nasilnih odmazdi militanata. Unatoč njihovim uvjeravanjima, povratak islamističke skupine na vlast smatra se ozbiljnim udarom na afganistanske medije, koji su doživjeli eksplozivan razvoj nakon što je prvi talibanski režim svrgnut 2001.

24.08.2021.

HND: Zbog prijetnji Danki Derifaj zahtijevamo promptnu reakciju DORH-a i ministrice kulture i medija

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) zaprepašteno je pokušajem pjevača Marka Perkovića Thompsona da spriječi emitiranje televizijskog priloga o nelegalnoj gradnji stambene zgrade na Žnjanu u Splitu i zgroženo njegovim komentarima na službenoj Facebook-stranici, nakon kojih su uslijedile salve najvulgarnijih uvreda i prijetnje premlaćivanjem i smrću našoj kolegici Danki Derifaj, te zbog toga traži promptnu reakciju Državnog odvjetništva RH i ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek.

23.08.2021.

Zahtjev za ispravak Televizije Šibenik i Stjepana Grcića

Opunomoćenica Televizije Šibenik i Stjepana Grcića, odvjetnica Zorana Laurić Maglov, uputila nam je  zahtjev za ispravak netočne informacije na tvrdnje koje su na konferenciji za novinare u Šibeniku izrekli Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a te Lucija Crljen i Ivana Bulat bivše novinarke TV Šibenik, a objavljene su u izvještaju s te konferencije pod naslovom „Zovko: Osuđujemo postupke direktora TV Šibenik, a iskaze novinara dostavit ćemo institucijama“.

U nastavku donosimo tekst zahtjeva u cijelosti: 

20.08.2021.

Predsjednik Milanović podržao inicijativu HND-a i SNH-a za pomoć novinarkama i novinarima u Afganistanu

Predsjednik Zoran Milanović podržao je inicijativu Sindikat novinara Hrvatske i Hrvatskog novinarskog društva da se pomogne afganistanskim novinarima i novinarkama kojima je život u neposrednoj opasnosti, priopćeno je iz Ureda predsjednika. Brojne zemlje članice već su se uključile u ovu inicijativu te izdavanjem žurnih viza pomažu spasiti desetke novinara i novinarki čiji su životi ugroženi. 

19.08.2021.

MKM : VEM je samostalno regulatorno tijelo, ali očekujemo da se očituje u vezi svih pitanja o dodjeli koncesije za Radio 101

Prema odredbama Zakona o elektroničkim medijima, Vijeće za elektroničke medije samostalno je regulatorno tijelo u području elektroničkih medija, a Ministarstvo kulture i medija očekuje od VEM-a da se očituje o svim pitanjima koja se postavljaju u javnosti i medijima vezano uz dodjelu radijske frekvencije na području Grada Zagreba, stoji između ostalog u odgovoru Ministarstva kulture i medija upućenom SNH-u i HND-u, koji su tražili postupanje  zbog odluke VEM-a o dodjeli koncesije na 101 MHz ponuditelju TOP RADIO za kojeg se sumnja kako prikriva svog stvarnog vlasnika.

19.08.2021.