Aktualno

Aktualno - vijesti

Udruga novinskih izdavača zbog presuda protiv medija traži hitne izmjene zakona

HUP- Udruga novinskih izdavača izrazila je u ponedjeljak zabrinutost zbog recentnog niza presuda koje su protiv više medija pred hrvatskim sudovima donesene u parnicama za obeštećenje zbog nanesenih duševnih boli te ih smatraju pravno neutemeljenima i nepravednima, stoga pozivaju nadležne institucije da pristupe izmjenama zakona koje bi stvorile jasna i predvidljiva pravila na području nakladničke odgovornosti.

07.01.2019.

HUP-ova Udruga novinskih izdavača podržava izmjene EU regulative o autorskim pravima

Udruga novinskih izdavača pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP) u petak je u priopćila da podržava stavove i napore krovnih udruženja europskih izdavača kojima se izmjenama EU regulative o autorskim pravima želi onemogućiti korištenje i komercijalizacija njihovih sadržaja u on-line distribuciji bez dopuštenja i plaćanja primjerene naknade.

06.01.2019.

Ministrica kulture obećala da će HND uključiti u izradu medijske strategije

Izaslanstvo Hrvatskog novinarskog društva sastalo se u srijedu s ministricom kulture Ninom Obuljen Koržinek u Ministarstvu kulture. U dvosatnom razgovoru predstavnici HND-a iznijeli su ministrici svoje viđenje problema s kojima se suočavaju kolegice i kolege novinari kao što su prijetnje, napadi i zastrašivanja te sudski progoni, ali i narastajući govor mržnje u medijima.

04.01.2019.

Pravobraniteljica Slonjšak uputila preporuku o sudjelovanju osoba s invaliditetom u medijima

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak uputila je medijima preporuku za izvještavanje koje uključuje i osobe s invaliditetom i djecu s poteškoćama u razvoju, smatrajući kako upravo u dijelu uklanjanja stereotipnih načina razmišljanja mediji imaju velik utjecaj na širenje svijesti o tim osobama kao ravnopravnih građana.

02.01.2019.

Natječaj za sredstva iz Fonda AEM-a

Agencija za elektroničke medije (AEM) objavila je javni poziv za dodjelu sredstava iz Fonda za poticanje pluralizma i raznolikosti elektroničkih medija, i to za neprofitne nakladnike portala te neprofitne pružatelje audiovizualnih i radijskih usluga.

02.01.2019.

HRT reagirao nakon pet dana: Ne provodimo cenzuru

Hrvatska radiotelevizija (HRT) u srijedu je objavila priopćenje u kojem odbacuje navode da se na HRT-u uskraćuje sloboda mišljenja i provodi cenzura te je, u povodu najnovijih napisa u dijelu medija i reakcija na prošlotjednu konferenciju za novinare u Hrvatskom novinarskom društvu (HND), istaknula kako ''HRT poštuje ustavne vrednote kojima se jamči sloboda izražavanja i mišljenja''.

02.01.2019.

Na današnji dan 1991. poginuo snimatelj Živko Krstičević

Na današnji dan 30. prosinca 1991. godine na Turnju je poginuo snimatelj Živko Krstičević.

30.12.2018.

Tužbu HRT-a protiv HND-a oštro osudila europarlamentarka Tanja Fajon

Nakon konferencije za novinare u petak na kojoj je Hrvatsko novinarsko društvo upoznalo javnost s nezabilježenim napadom Hrvatske radiotelevizije na HND, stižu i prve reakcije iz Europe.

29.12.2018.

HND osudio tužbe kojima Uprava HRT-a od HND-a i njegovih predstavnika traži 500.000 kuna naknade štete

Vodstvo Hrvatskog novinarskog društva (HND) u petak je najoštrije osudilo najnovije tužbe uprave HRT-a protiv HND-a i novinara javne radiotelevizije od kojih, zbog naknade štete nakon njihovih javnih istupa, traže 500.000 kuna ocijenivši to "nezabilježenim napadom na rad i djelovanje Ogranka HND-a, zastrašivanjem novinara i pokušajem financijskog ataka na HND".

28.12.2018.

Turska suspendirala televizijske emisije zbog kritiziranja Erdogana

Turska agencija za elektroničke medije RTUK suspendirala je dva televizijska programa zbog kritiziranja predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, prenio je list Hurriyet u četvrtak.

27.12.2018.