Aktualno

Aktualno - vijesti

HND: Nedopustiv urednički promašaj Damira Smrtića i Katarine Periše Čakarun

Potpuno nedopustivim uredničkim, odnosno profesionalnim promašajem ocjenjujemo odluku urednika i voditelja emisije Hrvatske televizije "Otvoreno" Damira Smrtića, kao i nadređene mu urednice Informativnog medijskog servisa Katarine Periše Čakarun, da u studio emisije "Otvoreno" koja je u srijedu navečer tematizirala dvadesetogodišnje zakonski nedopušteno stjecanje materijalne koristi čelnika Hrvatske narodne banke (HNB), uključujući i guvernera Borisa Vujčića, korištenjem povlaštenih informacija, ne pozove onoga tko je svojim istraživačkim novinarskim radom taj skandal javnosti i otkrio, novinara Indexa Ilka Ćimića.

13.01.2022.

Nužno je zaštiti djecu od televizijskog oglašavanja

Oko 68 posto roditelja podržava uvođenje zakonskih ograničenja oglašavanja nezdrave hrane dok djeca gledaju televiziju, istaknuto je u srijedu na predstavljanju istraživanja o izloženosti djece televizijskom oglašavanju hrane i pića s visokim udjelom šećera, masti i soli.

12.01.2022.

Zajednički projekt "Lokalni mediji za bolje društvo" novinarskih organizacija iz regije

„Lokalni mediji za bolje društvo“ je projekt koji će zajednički provoditi četiri novinarske organizacije u četiri zemlje – Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji i Bosni i Hercegovini – s ciljem izgradnje povjerenja kroz prekograničnu suradnju i zajednički rad na izgradnji jakih i profesionalnih lokalnih medija, priopćili su iz Sindikata novinara Hrvatske. 

 

11.01.2022.

Godine bez Predraga Lucića

Život teče i godine idu jedna za drugom, a sjećanja na one koji su otišli vrate se u vrijeme tužnih datuma kada je s ovog svijeta iščeznuo još jedan veliki novinar i čovjek. Najviše boli i pitamo se zašto je to tako, kada se radi o onima koji su mogli puno toga za dati i koji su otišli mladi. Predrag Lucić jedan je od njih i prerano je otišao prije četiri godine.    

10.01.2022.

Natječaj za godišnju nagradu za radove koji promiču vrijednosti obrazovanja

Udruga Pragma objavila je natječaj za prijavu radova za dodjelu 9. „Godišnje nagrade za novinarske radove koji promiču vrijednosti obrazovanja“. Ovogodišnja, deveta, „Godišnja nagrada za novinarske radove koji promiču vrijednosti obrazovanja“ usmjerena je na potragu za novinarskim radovima koji istražuju utjecaj digitalizacije obrazovanja tijekom pandemije, s naglaskom na promociju i jačanje socio-emocionalnih vještina djece i mladih.

03.01.2022.

Pokrenut portal Zagrebi.hr, vodi ga ekipa istraživača Todorića, Bandića i Kutle

Portal Zagrebi.hr pokrenut je u četvrtak, a glavni urednik Saša Paparella istaknuo je da ga pokreće ekipa istraživača poslova Ivice Todorića, Miroslava Kutle i Milana Bandića, ali i da su u definiranju portala izbjegli pojam istraživačko novinarstvo jer se ‘"ne žele baviti samo negativcima".

02.01.2022.

Goran Gazdek je autor 2021. godine u izboru Agrokluba

Poljoprivreda me oduševila bogatstvom tema, kompleksnošću proizvodnje, ali i nepatvorenom iskrenošću proizvođača, kaže suradnik Agrokluba Goran Gazdek iz Virovitice, dobitnik priznanja za novinara 2021. godine. Ovo priznanje Agroklub dodjeljuje od 2015. godine.   

01.01.2022.

Marija Nemčić preuzima program HRT-a, nove ravnateljice produkcije i poslovanja

lavni ravnatelj HRT-a Robert šveb u četvrtak je objavio da su novozabrani ravnatelji programa, produkcije, tehnologije i poslovanja javne radiotelevizije Marija Nemčić, Marija Kosor, Zvonimir Jukica i Gordana Grandov.

30.12.2021.

SLAPP tužbe idu dalje - vodstvo HRT-a neumorno u progonu novinara

Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva te bivši novinar i urednik HRT-a Hrvoje Zovko i pretposljednji dan ove godine provest će na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu, na još jednom ročištu u kaznenom postupku koji vodstvo HRT-a vodi protiv njega. Radi se o tužbi kojim čelnici javne televizije tuže Zovka, jer je govorio o postojanju cenzure na HRT-u.

29.12.2021.

DZNAP: Provjeriti usklađenosti Zakona o autorskom pravu s EU legislativom

Društvo za zaštitu novinarskih autorskih prava (DZNAP) poslalo je pismo odjelu za autorska prava u Glavnoj upravi za Komunikacijske mreže, sadržaje i tehnologije Europske komisije te zatražilo provjeru usklađenosti Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima s legislativom Europske unije, priopćili su iz DZNAP-a. 

28.12.2021.