Aktualno

Aktualno - vijesti

Direktor slovenske novinske agencije STA podnio ostavku

Dugogodišnji direktor Slovenske tiskovne agencije STA Bojan Veselinovič u četvrtak je podnio ostavku, rekavši da ne pristaje na ucjene kojima je ta javna agencija već duže vrijeme izložena od vlade Janeza Janše.

30.09.2021.

HND: Sankcionirati prostački napad nogometnog suca Bebeka na novinara Duplančića

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) zgroženo je audio snimkom na kojoj, kako je objavljeno, nogometni sudac Ivan Bebek prostački vrijeđa kolegu novinara i urednika Dalmatinskog portala Blaža Duplančića zbog, paradoksalno, teme koju je jedini on "imao muda objaviti". Kolegu Duplančića Bebek između ostalog naziva pogrdnim nazivima poput "štene" i "smeće", a i iz ostatka snimke vidljiv je njegov prezir prema potpuno legitimnom propitkivanju njegova obavljanja javne dužnosti, što posao nogometnog suca također jest. 

29.09.2021.

OKRUGLI STOL: Serijski SLAPP tužitelji, među kojima je najviše političara i sudaca, su opasni za društvo

U oblikovanju politike suzbijanja SLAPP tužbi iznimno je važno ujednačavanje sudske prakse, ali i edukacija novinara i sudaca, istaknuto je u utorak na Okruglom stolu o problematici strateških tužbi usmjerenih protiv javne participacije (SLAPP).

28.09.2021.

U Hrvatskoj je s radom počeo istraživački portal Oštro

Istraživački portal Oštro stigao je na hrvatsku medijsku scenu. Radi se o hrvatskoj verziji portala koji već više od tri godine djeluje u susjednoj Sloveniji, s fokusom na teme koje su u javnom interesu stanovnika jadranske regije - Slovenije, Hrvatske, Italije - i njihovih susjeda.

27.09.2021.

Okrugli stol o problematici strateških tužbi usmjerenih protiv javne participacije - SLAPP tužbi

Okrugli stol o problematici strateških tužbi usmjerenih protiv javne participacije - SLAPP tužbi bit će održan u utorak 28. rujna 2021. godine u 11.00 sati u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu. Ovaj okrugli stol dio je šire aktivnosti Stručne radne skupine radi oblikovanja politike suzbijanja SLAPP tužbi s težištem na poticanju javne rasprave između predstavnika medijskog sektora, odvjetništva, pravosudnih tijela i akademske zajednice, priopćili su iz Ministarstva kulture i medija. 

27.09.2021.

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) zgroženo potjernicom s naslovnice Hrvatskog tjednika

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) zgroženo je praksom kontinuiranog kršenja medijskih etičkih normi i Kodeksa časti hrvatskih novinara Hrvatskog tjednika i najoštrije osuđuje još jedno poticanje na mržnju koju mnogi čitatelji mogu shvatiti kao poziv na verbalno ili fizičko nasilje.

27.09.2021.

HND apelira na odgovorno medijsko izvještavanje o tragedijama

Hrvatsko novinarsko društvo apeliralo je na sve medije i urednike da pri izvještavanju o osobnim tragedijama, smrtnim slučajevima i nasilnim djelima, a posebno kada je riječ o djeci, budu osobito obzirni i odgovorni, da novinarske priloge u tim slučajevima svedu na najmanju moguću mjeru te da – držeći se Kodeksa časti hrvatskih novinara – izbjegavaju intervjuiranje i prikazivanje osoba koje su izravno ili neizravno pogođene tim događajima.

27.09.2021.

Krivak ili Pravak?

Piše: Branko Mijić 

brankomijic.com/

Hrvatsko pravosuđe, zastupano po sucu Andriji Krivaku, uvelo je u pravnu praksu novu, od osnutka Rima pa do danas, dakle u proteklih 2.800 godina, nezabilježenu pravnu normu po kojoj valja dijeliti pravdu – vidovitost. Naime, pravorijek kojim je sudac Andrija Krivak do daljnjeg zabranio novinarki Jeleni Jindri i portalu H-alter objavljivanje tekstova o Poliklinici za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba i njezinoj ravnateljici Gordani Buljan Flander „radi osiguranja nenovčane tražbine“, nakon dugog i pažljivog iščitavanja svega što je u njemu napisano i potpisano od strane novopečenog suca Općinskog građanskog suda u Zagrebu, više podsjeća na pokušaj predskazanja nego li na analizu sadašnjosti.

24.09.2021.

Rasprava o poništenju natječaja za glavnog ravnatelja HRT-a idući tjedan

Predsjednica saborskog Odbora za medije Natalija Martinčević u petak je najavila kako bi se sjednica o odlučivanju o eventualnom poništenju natječaja za glavnog ravnatelja HRT-a mogla sazvati početkom idućeg tjedna.

24.09.2021.

Tribina: HRT mora biti javni servis na usluzi građanima, a ne politici

Želimo da se govori o važnosti javnog servisa i svima nam je cilj da HRT bude bolji i na usluzi građanima i zato je od ključnog značaja da se o svemu konstruktivno i kvalitetno raspravi, kazano je u uvodu tribine  "Kakve programe nude kandidatkinje i kandidati za glavnog ravnatelja HRT-a", održanoj u Novinarskom domu, koju  su koju organiziraju Sindikat novinara Hrvatske i Hrvatsko novinarsko društvo.

23.09.2021.