Aktualno

Aktualno - vijesti

Posljednji ispraćaj i komemoracija za Igora Mandića

Istaknuti književni kritičar, pisac i esejist Igor Mandić umro je u nedjelju u Zagrebu u 83. godini života, a posljednji ispračaj bit će u petak 18. ožujka u 12.30 sati na groblju Mirogoj.  Igor Mandić obilježio je hrvatsko novinarstvo u drugoj polovici dvadesetog stoljeća. Bio je dugogodišnji suradnik mnogih televizijskih i radijskih postaja, a objavljivao je socio-kulturološke feljtone, eseje, polemike i književne kritike. Dobitnik je nagrade Hrvatskog novinarskog društva za životno djelo 2005. godine. 

17.03.2022.

Nedopustiv je pritisak institucija na novinare i medije

Slučaj policijskog istraživanja glavnog urednika Nacionala Berislava Jelinića posve je bizaran, jer ga se istražuje zato što je prije šest godina primio nagradu grada Nove Gradiške i zbog toga bi onaj tko je pokrenuo i odobrio takav postupak trebao odgovarati, kazano je na konferenciji novinare Hrvatskog novinarskog društva u Zagrebu.      

16.03.2022.

Godine bez legendarnog komentatora

Postoje ljudi koji vam obilježe djetinjstvo, a da ih nikada uživo niste vidjeli ni čuli. Među takve zasigurno spadaju i sportski komentatori, koji svojim glasom gotovo svakodnevno ulaze u naše domove. Za generacije odrastale posljednjih desetljeća prošlog stoljeća jedna od takvih osoba je legendarni sportski komentator Boris Mutić, koji je umro na današnji dan točno prije trinaest godina.

16.03.2022.

Nagrada "Svjetionik" za dostojno izvještavanje o siromaštvu u Hrvatskoj

Unatoč izazovima sadašnjice, Hrvatska mreža protiv siromaštva (HMPS) i ove godine dodjeljuje nagradu „Svjetionik“ novinarima koji na dostojanstven način izvještavaju o siromaštvu i socijalnoj isključenosti. Nagradom promiče izvještavanje o siromaštvu koje se temelji na poštivanju ljudskih prava i dostojanstva osoba s iskustvom siromaštva koje treba dovesti do konstruktivnih rješenja za suzbijanje i prevenciju siromaštva u Hrvatskoj, priopćili su iz Hrvatske mreže protiv siromaštva. 

15.03.2022.

Na natječaj za za glavnog urednika HRT-a pristigla samo jedna važeća ponuda

Na natječaj za imenovanje glavnog urednika televizijskih programa HRT-a (HTV1 do HTV4 ) i Međunarodnog televizijskog kanala pristigle su ponude dvoje kandidata, ali samo jedna prijava ispunjava tražene uvjete, izvijestili su u četvrtak s HRT-a.

10.03.2022.

Prijave za stipendije za sigurnost novinara i novinarki

Gong je objavio poziv za prijave na stipendiju za sigurnost novinara i novinarki. Riječ je o programu koji okuplja suradnike i suradnice iz zemalja srednje i jugoistočne Europe kako bi poboljšao njihove vještine na području digitalne sigurnosti i pomogao im u jačanju sigurnosti lokalnih novinarskih zajednica kroz ciljane angažmane.

09.03.2022.

Edukativna radionica o online nasilju prema ženama

U organizaciji Agencije za elektroničke medije i Udruge B.a.b.e, u četvrtak 10. ožujka 2022., u hotelu Sheraton u Zagrebu, održat će se radionica za novinare i urednike u medijima, na temu suzbijanja online nasilja nad ženama, stoji u pozivu AEM-a za radionicu.  

09.03.2022.

KLJP: Dvije edukacije na temu medijskih sloboda i difamacija

Kuća ljudskih prava Zagreb organizira dvije edukacije na temu medijskih sloboda i difamacija s ciljem jačanja kapaciteta odvjetnika/ca i drugih pravnih stručnjaka/inja te novinara/ki u razumijevanju ravnoteže između dva prava, prava na slobodu izražavanja i prava na privatnost (zaštita časti i ugleda), uključujući razumijevanje standarda postavljenih u jurisprudenciji Europskog suda za ljudska prava. 

08.03.2022.

Konferencija "Žene u medijskom prostoru": Osvješteniji smo o potrebi afirmacije ravnopravnosti spolova u medijima i položaja žena u društvu

Na Konferenciji o budućnosti Europe – Žene u medijskom prostoru, koju je u povodu nadolazećeg Dana žena organizirala zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak u suradnji s Agencijom za elektroničke medije, danas je predstavljena Analiza vidljivosti žena u središnjim informativnim emisijama najgledanijih nacionalnih televizija – HTV-a, RTL-a i Nova TV.

07.03.2022.

Gong: Dostupni i otvoreni podaci su vrijedan društveni resurs

Gong je u petak u povodu 9. Dana otvorenih podatka organizirao trodnevnu konferenciju "Otvorenim podacima protiv infodemije" kojom žele promovirati važnost javno dostupnih, otvorenih podataka za koje navode da su vrijedan društveni resurs.

04.03.2022.