Aktualno

Aktualno - vijesti

Sabor: Predstavnici oporbe napustili su sjednicu u znak protesta zbog prijedloga da Robert Šveb bude glavni ravnatelj HRT-a

Saborski Odbor za informiranje, informatizaciju i medije u utorak je na prijedlog HDZ-a predložio Roberta Šveba za glavnog ravnatelja HRT-a i prijedlog njegova imenovanja uputio Saboru, koji o tome treba odlučiti većinom glasova na plenarnoj sjednici.

12.10.2021.

Natječaj za dodjelu nagrade „Marko Polo- slavni putopisac“ za 2021. godinu

Hrvatska udruga turističkih novinara i pisaca u turizmu u suradnji sa Zborom turističkih novinara Hrvatskog novinarskog društva raspisuje natječaj za nagrade „Marko Polo- slavni putopisac“ za 2021. godinu.

11.10.2021.

HND i SNH premijeru: Vlada treba osigurati kvalitetno medijsko zakonodavstvo

Nakon Godišnje skupštine Europske federacije novinara (EFJ), koja je protekli vikend održana u Zagrebu, u subotu je predsjednika EFJ-a Mogensa Blichera Bjerregårda, glavnog tajnika Ricarda Gutiérreza, predsjednika Hrvatskog novinarskog društva (HND) Hrvoja Zovka i predsjednicu Sindikata novinara Hrvatske (SNH) Maju Sever na sastanak pozvao predsjednik Vlade Andrej Plenković. Uz premijera su na sastanku bili ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, predstojnik Ureda predsjednika Vlade Zvonimir Frka Petešić i glasnogovornik Vlade Marko Milić. 

 

10.10.2021.

Podrška bjeloruskim novinarima i borba protiv SLAPP-tužbi glavni su zaključci skupštine EFJ-a

Upravni odbor Europske federacije novinara (EFJ) lobirat će kod hrvatskih vlasti kako bi došlo do izmjena Kaznenog zakona koji se konkretno odnose na dekriminalizaciju odredaba o povredi časti i ugleda da bi se smanjio pritisak na medije i novinare, stoji između ostalog u amandmanu koji je predložilo Hrvatsko novinarsko društvo (HND) u zaključku o SLAPP-tužbama Godišnje skupštine EFJ-a, koja je danas završila s radom u Novinarskom domu u Zagrebu.

U amandmanu HND podsjeća kako je velik broj SLAPP-tužbi ozbiljan problem i brojke od 924 aktivne tužbe protiv novinara i medije u traženom iznosu od 10,5 milijuna eura izazivaju zabrinutost te je kao drastičan primjer istaknut nedavni slučaj u kojem je Općinski sud u Zagrebu izrekao privremenu mjeru sudske zabrane objavljivanja tekstova portalu H-alter.

 

09.10.2021.

Nužno je zajedničko djelovanje vlada i profesionalnih novinarskih udruženja na podizanju standarda u novinarstvu

Predstavnici Europske federacije novinara na današnjem sastanku s predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem naglasili su potrebu unaprjeđenja nacionalnih i europskih zakonodavnih okvira i praksi kako bi se poticalo profesionalno novinarstvo i omogućilo novinarima da rade slobodno bez pritisaka, priopćili su iz Vladina ureda. 

09.10.2021.

Neovisno novinarstvo je na udaru nedemokratskih režima i oligarha

U Mađarskoj, gdje je na vlasti neliberalna demokracija koja je svojevrsna diktatura, sloboda medija shvaća se tako da, eto, nemamo ubijenih i zatvorenih novinara, kazao je László Lengyel, čelnik Sindikata novinara Mađarske, na okruglom stolu "Novinarska i novinska publika u vremenima polarizacije: lekcije iz projekta The Illiberal Turn", koji je održan posljednjeg dana Godišnje skupštine Europske federacije novinara (EFJ) u Zagrebu.

 

09.10.2021.

Prvi dan skupštine Europske federacije novinara u znaku kolega koji su dobili Nobelovu nagradu za mir

Foto: Nikola Šolić

Danas je dobar dana za novinarstvo jer naše kolega Maria Resa i Dmitri Muratov dobili su Nobelovu nagradu za mir i to je naveći poklon našoj godišnjoj skupštini ovdje u Zagrebu, kazao je predsjednik Europske federacije Novinara (EFJ) Mogens Blicher Bjerregård na početku rada skupština EFJ-a, koja se održava u Novinarskom domu pod sloganom "Bolja zaštita novinara" i koja je okupila stotinjak uglednih novinara, predsjednika novinarskih organizacija i sindikata iz cijele Europe te brojne ugledne goste. 

08.10.2021.

Europska novinarska organizacija (EFJ) okuplja čak 320 tisuća novinara iz 45 zemalja

U petak i subotu Novinarskom domu Hrvatsko novinarsko društvo i Sindikat novinara Hrvatske, odnosno hrvatski novinari bit će domaćini predstavnicima  Europska federacija novinara (EFJ) najveća novinarska organizacija u Europi, koja predstavlja preko 320.000 novinara u 72 novinarske organizacije iz 45 zemalja. U Zagrebu će se održati dvodnevna skupština EFJ-a koja će okupiti stotinjak uglednih novinara, predsjednika novinarskih organizacija i sindikata iz cijele Europe te brojne ugledne goste.

07.10.2021.

Skupština europskih novinara u Zagrebu pod sloganom "Bolja zaštita novinara"

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) i Sindikat novinara Hrvatske (SNH) 8. i 9. listopada u Zagrebu bit će domaćini Godišnje skupštine Europske federacije novinara (European Federation of Journalists Annual Meeting 20201). U fokusu godišnjeg skupa EFJ-a - koji se održava pod sloganom "Bolja zaštita novinara" - govorit će se o poboljšanju zaštite novinara u Europi, o pritiscima na medije u regiji, progonu novinara i novinarskih udruga u Bjelorusiji te spašavanju novinarki i novinara iz Afganistana. Dvodnevna skupština, koja počinje u petak 8. listopada u 13.15 sati, održat će se u Novinarskom domu, a okupit će stotinjak uglednih novinara, predsjednika novinarskih organizacija i sindikata iz cijele Europe te brojne ugledne goste.

06.10.2021.

Ispitani kandidati za ravnatelja HRT-a, u fokusu potencijalni sukob interesa R. Šveba

Sedmero od ukupno 13 kandidata za glavnog ravnatelja HRT-a u srijedu se predstavilo saborskom Odboru za medije, a članovi Odbora najviše su propitivali potencijalni sukob interesa Roberta Šveba kojeg su neki prozivali i da je "spitzenkandidat ministrice kulture".

06.10.2021.