Aktualno

Aktualno - vijesti

U Zagrebu izložba najboljih fotografija za pomoć SOS dječjim selima diljem svijeta

Humanitarnu izložbu "Najbolje fotografije s najvećeg foto natječaja na svijetu - CEWE Photo Award", u sklopu koje je prikupljeno gotovo 45 tisuća eura za pomoć SOS dječjim selima diljem svijeta, može se pogledati do 27. listopada u City Centeru one East i West, priopćio je u utorak organizator.

15.10.2019.

Mediji i suicid: Odgovorno izvještavanje može pomoći u prevenciji samoubojstava

Odgovorno izvještavanje medija može pomoći u prevenciji samoubojstva, a preporuka Svjetske zdravstvene organizacije je da se ne objavljuju detalji, fotografije i oproštajna pisma, istaknuto je u utorak na okruglom stolu "Partnerstvo s medijima u prevenciji suicida".

15.10.2019.

SNH: Strah nas je što bi bilo da nema “bombastičnih” naslova novinara

Poučeni iskustvom, strah nas je što bi bilo da nije bilo novinara i “bombastičnih naslova” u ovom konkretnom slučaju. Nemali broj puta upravo je medijsko praćenje pojedinih slučajeva omogućilo da se sustav pokrene, stoji u priopćenju Sindikata novinara Hrvatske o izjavama glasnogovornika Županijskog suda u Zadru o okolnostima grupnog silovanja maloljetnice.

14.10.2019.

Mediji i mentalno zdravlje: Trivijalizacija dovodi do click-baitova na uznemirujuće sadržaje

U tranziciji klasičnih medija u društvene mreže sve je veća opasnost od senzacionalizma, trivijalizacije i click-baitova na sadržaje koji nas uznemiravaju, istaknuto je u četvrtak na okruglom stolu Mediji i mentalno zdravlje.

10.10.2019.

Sportske novosti su povijest hrvatskog sporta

Sportske novosti, jedini sportski dnevnik u Hrvatskoj s tradicijom izlaženja duljom od 70 godina, danas su izdale svoj jubilarni dvadeset tisućiti broj. Sportske novosti izlazile su prvo kao Ilustrirane fiskulturne novine, čiji je prvi broj izašao 9. kolovoza 1945. godine, a već krajem te godine izlaze pod nazivom Narodni sport.  Početkom 1962. godine list ulazi u sastav kuće Vjesnik i mijenja naziv u Sportske novosti. 

 

 

10.10.2019.

Ogranak HND-a na HTV-u: Tko zapravo uređuje HRT?

Nakon propusta Hrvatske televizije, koja je u podnevnom Dnevniku 6. listopada 2019. izvještaj o izborima na Kosovu najavila slikom zastave Republike Srbije (na videozidu iza voditeljice), isti dan u Vijestima na Prvom programu HTV-a objavljena je isprika. U toj javnoj isprici, međutim, nadležni su, umjesto da preuzmu svoj dio odgovornosti, sav teret propusta nedopustivo prebacili isključivo na odjel Grafike Informativnog medijskog servisa HTV-a. Nažalost, skandalu ovdje nije bio kraj. 

08.10.2019.

Novosti & Labrović – izložba povodom 20 godina izlaženja tjednika Novosti

Izložba "Novosti 20/20" donosi 20 foto-priča o životu Srba u Hrvatskoj koje su proteklih godina ispisali novinari Novosti. Na dan otvaranja, u petak 11. listopada, pred zagrebačkim HNK održat će se nagradni kviz Siniše Labrovića.

07.10.2019.

Okrugli stol Mediji i mentalno zdravlje

Zagrebačko psihološko društvo i Hrvatsko novinarsko društvo organizioraju okrugli stol Mediji i mentalno zdravlje, na kojem će se raspravljati o tome kako se odvija proces konzumacije vijesti, zbog čega čitamo clickbait-naslove koji nas uznemiravaju, ali i zašto vijesti prikazujemo na taj način.  

 

 

07.10.2019.

HND najoštrije osudio prijave protiv žrtve, novinara i urednice Provjerenog

HND je najoštrije osudio kaznenu prijavu protiv žrtve silovanja te novinara i urednice emisije "Provjereno" koju je zbog odavanja tajne, odnosno poticanja na to nedjelo podnio Krešimir Krsnik, odvjetnik Damira Škare osumnjičenog za silovanje bivše suradnice.

03.10.2019.

Nagrada za mlade fotoreportere nazvana po Hrvoju Polanu

Udruženje Grain i magazin Grain ustanovili su posebno priznanje – fotografsku nagradu „Hrvoje Polan“, posvećenu mladim autorima s prostora bivše Jugoslavije koji u svom radu iskazuju kvalitetu, odvažnost i visoku profesionalnost, poštujući moralne i etičke kodekse dokumentarne i news fotografije, piše Forum.tm.

03.10.2019.