Aktualno

Aktualno - vijesti

Serđo Obratov ponovno izabran za glavnog urednika Hine

Upravno vijeće Hine imenovalo je u četvrtak Serđu Obratova na novi četverogodišnji mandat za glavnog urednika Hine. Obratov je izabran na prijedlog ravnateljice Hine, nakon provedenog javnog natječaja i savjetodavnog izjašnjavanja na kojem je dobio potporu 66,27 posto kreativnog osoblja agencije.

17.02.2022.

Dodijeljena sredstva iz Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Vijeće za elektroničke medije donijelo je Odluku o raspodjeli sredstava Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija. Radi se o neprofitnim pružateljima elektroničkih publikacija te neprofitnih proizvođača audiovizualnih i radijskih programa za 2022. godinu, ukupne vrijednosti 1.700.000,00 kuna za neprofitne pružatelje elektroničkih publikacija i 680.000,00 kuna za neprofitne proizvođače audiovizualnog i radijskog programa, priopćili su iz VEM-a.

17.02.2022.

Prijave na Stipendiju za sigurnost novinara i novinarki!

GONG i Internews, međunarodna neprofitna organizacija koja podupire nezavisne medije u više od 100 zemalja, pozivaju sve zainteresirane da se prijave za stipendiju za sigurnost novinara i novinarki. Stipendija traje godinu dana, a sudjelovanje se honorira.

.

14.02.2022.

Prodaje se RTL, a novi vlasnik je Central European Media Enterprises (CME)

RTL grupa danas je objavila kako je postigla sporazum s kompanijom Central European Media Enterprises (CME) o prodaji RTL-a Hrvatska. Transakcija podliježe regulatornim odobrenjima i očekuje se da će biti zatvorena u drugom tromjesečju 2022. godine, javlja rtl.hr.

rtl.hr.

14.02.2022.

SVJETSki dan radija obilježava se 13. veljače na dan kada je osnovan Radio Ujedinjenih naroda

Na današnji dan obilježava se Svjetski dan radija. Opća skupština UNESCO proglasila je na prijedlog španjolske 13. veljače kao datum kojim se obilježava Svjetski dan radija, u znak sjećanja na 1946. kada je osnovan radio Ujedinjenih naroda. Cilj Svjetskog dana radija, podizanje je svijesti u javnosti i medijima o samoj vrijednost radija, poboljšanju međunarodne suradnje te osiguranja pristupa informacijama putem radija, stajalo je u toj odluci. 

13.02.2022.

VEM dodijelio sredstva televizijskim i radijskim nakladnicima

Vijeće za elektroničke medije donijelo je Odluku o raspodjeli sredstava Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija – nakladnika televizije i radija na lokalnoj i regionalnoj razini te nakladnika neprofitne televizije i radija za 2022. godinu, ukupne vrijednosti 15.560.000,00 kuna za nakladnike televizije i 700.000,00 kuna za nakladnike radija i neprofitnog radija, priopćili su iz VEM-a.

11.02.2022.

HND: Pozivamo medije da o slučaju A1 izvještavaju profesionalno

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) poziva sve novinarke, novinare, urednike i urednice da se pridržavaju etičkih i profesionalnih standarda u izvještavanju o sigurnosnom incidentu u kojem su kompromitirani podaci dijela korisnika A1 Hrvatska. Kako se ne bi ugrozila istraga i širila panika u javnosti, izuzetno je važno da mediji ne šire neprovjerene informacije te ne podliježu senzacionalizmu. Mediji ne bi trebali objavljivati podatke koji eventualno mogu biti predmetom istrage ili izravno kontaktirati navodnog počinitelja kaznenog djela.

Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a

11.02.2022.

HND: Oštro osuđujemo Ivoševićev verbalni napad na kolegicu

Ogranak Hrvatskog novinarskog društva u Splitsko-dalmatinskoj županiji oštro osuđuje verbalni napad splitskog dogradonačelnika Bojana Ivoševića na novinarku i urednicu Gradske rubrike Slobodne Dalmacije Nikolinu Lulić.

10.02.2022.

Zovko: Reakcija splitskog dogradonačelnika je neprihvatljiva i za svaku osudu

Zbog teksta koji je u utorak objavila "Slobodna Dalmacija" o posađenom stablu u Park-šumi Marjanu nakon 30-ak godina, zamjenik gradonačelnika Bojan Ivošević verbalno je zaprijetio urednici Gradske rubrike Nikolini Lulić, priopćile su u srijedu  te splitske dnevne novine.  

09.02.2022.

Predsjednik HND-a Hrvoje Zovko poziva na profesionalno i etično izvještavanje

Hrvatsko novinarsko društvo poziva sve novinarke, novinare, urednice i urednike da u izvještavanju poštuju Kodeks časti hrvatskih novinara i univerzalna novinarska etička načela te da izvještavajući o tragičnim događajima poštuju dostojanstvo žrtve. Također poziva na pridržavanje Medijskog kodeksa za senzibilizirano izveštavanje o nasilju nad ženama i femicidu, koji je potpisala većina medija. Poziv u nastavku donosimo u cijelosti: 

 

 

08.02.2022.