Aktualno

Aktualno - vijesti

Natječaj za nagradu “Hrvoje Mateljić”

Lider objavljuje natječaj za nagradu ‘Hrvoje Mateljić’ za najbolje radove novinara koji prate gospodarstvo i ove godine. Na natječaj koji traje do 15. studenoga, kandidati se mogu prijaviti sami, na prijedlog kolega ili redakcija u kojima surađuju.Nagradu smo utemeljili u znak sjećanja na prerano preminulog kolegu, novinara Hrvoja Mateljića, objavili su iz  redakcije Lidera.

02.11.2020.

Natječaj za nagradu „Svjetionik“ za dostojno izvještavanje o siromaštvu u Hrvatskoj

-Hrvatska mreža protiv siromaštva poziva novinare na prijavu radova za godišnju nagradu za novinarske radove koji izvještavaju o siromaštvu u Hrvatskoj. Prijave traju od 02. studenog do 01. prosinca 2020.g. Unatoč izazovima sadašnjice, Hrvatska mreža protiv siromaštva (HMPS) i ove godine dodjeljuje nagradu „Svjetionik“ novinarima koji na dostojanstven način izvještavaju o siromaštvu i socijalnoj isključenosti, priopćili su iz Mreže.

02.11.2020.

Odana počast prvom predsjedniku HND-a

Povodom dana Svih svetih, predsjednik HND-a Hrvoje Zovko u ime HND-a položio je cvijeće i upalio svijeće na grobu Milana Grlovića, prvog predsjednika i jednog od osnivača HND-a. Hrvtasko novinarsko društvo 18. prosinca 2020. obilježava 110 godina postojanja.

01.11.2020.

Fotoreporteri napokon dobili pravičnu naknadu u kolektivnoj zaštiti autorskih prava

Društvo za zaštitu novinarskih autorskih prava (DZNAP) izborilo je naknade za fotoreportere u kolektivnoj zaštiti autorskih prava: prvi put u Hrvatskoj oni će dobiti naknadu za distribuciju fotografija od strane press clipping agencija, priopćili su iz DZNAP-a.

 

30.10.2020.

HND upozorava na novi val tužbi protiv novinara i medija

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) upozorilo je u srijedu na novi val tužbi protiv novinara i medija, posebno naglasivši tužbe bivšeg ministra Tomislava Tolušića, bivšeg saborskog zastupnika Branimira Glavaša i rektora Sveučilišta u Zagrebu Damira Borasa.

28.10.2020.

Osnovan ogranak Hrvatskog novinarskog društva Splitsko-dalmatinske županije

Ogranak Hrvatskog novinarskog društva u Splitsko-dalmatinskoj županiji osnovan je na skupštini
održanoj u Splitu. Prisutni su bili predstavnici gotovo svih redakcija i dopisništava u ovom gradu,a skup je održan uz poštivanje epidemioloških mjera. 

26.10.2020.

#Zajednobezmrznje - borba se nastavlja

Hrvatsko novinarsko društvo i Sindikat novinara Hrvatske u petak su pokrenuli akciju #zajednobezmrznje, kojoj su se pridružili brojni hrvatski mediji, od vodećih dnevnih listova do lokalnih radija i portala. Akcija se nastavlja forumom, koji će se, u organizaciji sa Zakladom Friedrich Ebert, održati 6. studenog u Novinarskom domu u Zagrebu. 

26.10.2020.

Borba protiv govora mržnje: Hrvatski mediji na dva sata onemogućili komentare

Akciji Hrvatskog novinarskog društva (HND) i Sindikata novinara Hrvatske (SNH) da se u sklopu zajedničke borbe protiv govora mržnje u petak od 11 do 13 sati onemogući objavljivanje komentara ispod tekstova odazvali su se brojni utjecajni hrvatski mediji.

23.10.2020.

#zajednobezmrznje

Hrvatsko novinarsko društvo i Sindikat novinara Hrvatske pozvali su medije na akciju #zajednobezmrznje kako bismo upozorili na govor mržnje u javnom prostori, ali i verbalne i fizičke napade kojima su novinarke, novinari, snimatelji i fotoreporteri izloženi godinama.

23.10.2020.

HND i SNH pozivaju medije da na dva sata onemoguće komentare ispod tekstova

Hrvatsko novinarsko društvo i Sindikat novinara Hrvatske pozivaju sve medije da danas u razdoblju od 11 do 13 sati onemoguće objavljivanje komentara ispod tekstova. Neka to bude početak zajedničke borbe protiv govora mržnje, stoji u pozivu HND-a i SNH.

23.10.2020.