Aktualno

Aktualno - vijesti

Sedam hrvatskih novinara na SP-u novinara skijaša u Kazahstanu

U kazahstanskom skijaškom centru Shymbulak traje otvoreno 69. Svjetsko prvenstvo novinara skijaša na kojem će nastupiti 120 natjecatelja među kojima i sedam hrvatskih novinara Hrvatske boje branit će Barbara Štrbac, Milan Vuksan, Branka Malnar, Ana Raić, Rino Gropuzzo, Vladislav Šestan i Luka Šestan.

07.03.2024.

Sabor - Lex AP bit će grobar neovisnog novinarstva u Hrvatskoj

Oporbeni saborski zastupnici istaknuli su u srijedu da je i Vijeće Europe u svom izvješću prepoznalo opasnosti koje ‘lex AP‘ ima po slobodu medija u Hrvatskoj, dok vladajući odgovaraju da većina članica navedene organizacije ima slične ili još strože zakone. 

 

06.03.2024.

SafeJournalists: Hitno istražiti i sankcionirati prijetnje uredniku portala Prometej u Bosni i Hercegovini

Franjo Šarčević, urednik portala Prometej, dobio je niz prijetnji, uvreda i postao meta govora mržnje na društvenim mrežama, ali i medijskog šikaniranja, nakon što je objavio kolumnu u kojoj se osvrnuo na izjave i ikonografiju svečanog obilježavanja 1. ožujka – Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine (BiH).

 

06.03.2024.

SafeJournalists i MFRR: Fizički obračun s novinarkom u Srbiji je nedopustiv i mora se sankcionirati

Mreža SafeJournalists i Media Freedom Rapid Response najoštrije osuđuju ponašanje lokalnih vlasti u Inđiji koje su novinarku Vericu Marinčić nasilno udaljile iz zgrade općine i onemogućile joj da obavlja svoj posao. Apeliramo na nadležna tijela da istraže ovaj incident u kojem je ozlijeđena novinarka.

 

06.03.2024.

Članovima 20.000 eura od zastare

Predsjedništvo DZNAP-a je odlučilo raspodijeliti 20.000 eura koji se nalaze u zastari svim članovima Društva u jednakom iznosu. Taj novac se nalazi u Fondu neraspodijeljenih sredstava i odnosi se skoro u potpunosti na naknade koje su trebale pripasti nakladnicima, ali oni nisu ostvarili svoje pravo, odnosno potpisali ugovore s DZNAP-om. U Fondu je ostalo još oko 9.000 eura, priopćili su iz Društva za zaštitu novinarskih, autorskih prava (DZNAP) 

 

06.03.2024.

Vijeće Europe kritizira "lex AP" i tvrdi da radni uvjeti novinara u RH zabrinjavaju

Hrvatska vlada pokušala je ograničiti pravo medija da zaštite svoje izvore i kritiziraju sudove i tužitelje, navodi Vijeće Europe u svom godišnjem izvješću o slobodi medija na kontinentu i dodaje da su radni uvjeti novinara u Hrvatskoj zabrinjavajući. Iako su broj ubijenih novinara i nasilje prema njima u padu, paneuropska organizacija je u svom izvješću objavljenom u utorak upozorila na prijetnje, pritiske i ograničenja u radu novinara diljem Europe.

05.03.2024.

Lex AP za oporbu i dalje zakon opasnih namjera

Uoči sutrašnje saborske rasprave o konačnom tekstu izmjena Kaznenog zakona, nazvanog 'Lex AP' saborska oporba poručila je u utorak kako je i dalje riječ o zakonu opasnih namjera kojim se ograničavaju medijske slobode.

05.03.2024.

HPD upozorava na stigmatizirajući, neprofesionalan i neetičan pristup načinu izvještavanja o osobama s psihičkim smetnjama ili bolestima

Hrvatsko psihijatrijsko društvo s krajnjom zabrinutošću, a potaknuto nedavnim tragičnim događajem ubojstva, upozorava na stigmatizirajući, neprofesionalan i neetičan pristup načinu  izvještavanja o osobama s psihičkim smetnjama ili bolestima, priopćili su iz Hrvatskog psihijatrijskog društva (HPD).  

04.03.2024.

HZSN: Šepat novinar godine, Ivkoviću nagrada za životno djelo

adijski reporter Đorđe Ivković dobio je nagradu za životno djelo Hrvatskog zbora sportskih novinara (HZSN). dok je Marko Šepat s Nove TV novinar godine. Na svečanosti HZSN-a u Kristalnoj dvorani zagrebačkoga hotela Westin dodijeljena su nagrade i priznanja najboljim sportskim novinarima za 2023. godinu.

04.03.2024.

Laži o Assangeu

Piše: Branko Mijić 

Nema nikakve sumnje da je progon Juliana Assangea politički motiviran, organiziran i vođen od onih čije je zločine razotkrio. Posljednja nada Juliana Assangea da ne bude izručen SAD, gdje ga čeka doživotni zatvor, u rukama je dvoje sudaca Visokog suda u Londonu čiji pravorijek još uvijek iščekujemo, kao i sve ono što će se događati nakon 4. ožujka 2024. Jedan od njih, Jeremy Johnson, prethodno je radio za britansku tajnu službu MI6 koja je usko povezana s CIA-om čije su ilegalne aktivnosti došle pod lupu javnosti zahvaljujući upravo WikiLeaksu.

02.03.2024.