Aktualno

Aktualno - vijesti

Covid kriza: Građani nemaju povjerenja u institucije

-Petina građana ima teškoće u nošenju s pandemijom te je predstavljeno istraživanje o povjerenju u kojem su građani Nacionalnom stožeru civilne zaštite i Vladi dali ocjenu 3,95, odnosno 3,03 na skali od 1 do 10, kazano je na forumu "Covid kriza: Preživjeti i živjeti", na kojem se govorilo o mentalno-zdravstvenim posljedicama krize izazvane pandemijom koronavirusa, koji je održan u Novinarskom domu u organizaciji Hrvatskog novinarskog društva (HND) i Zaklade Friedrich Ebert.

04.12.2020.

Objavljen poziv za sedam članova Programskog vijeća HRT-a

Saborski Odbor za informiranje, informatizaciju i medije pozvao je u petak institucije, udruge i građane da predlože kandidate za sedam članova Programskog vijeća HRT-a, njihov se izbor pokreće zbog isteka četverogodišnjeg mandata

04.12.2020.

HND pozdravlja privođenje muškarca koji je prijetio smrću zadarskim novinarima

Hrvatsko novinarsko društvo pozdravlja odlučnu reakciju Policijske uprave zadarske i brzo policijsko privođenje muškarca osumnjičenog za prijetnje smrću novinarima koji su, izvještavajući o grubom kršenju mjera Nacionalnog stožera Civilne zaštite, samo radili svoj posao.

03.12.2020.

Sabor: Odbor za informiranje i medije podržao prijedlog ZEM-a

Odbor za informiranje, informatizaciju i medije u srijedu je većinom glasova podržao prijedlog Zakona o elektroničkim medijima (ZEM), no oporbeni su članovi kritizirali propisivanje odgovornosti nakladnika za sadržaj koji generiraju korisnici.

02.12.2020.

Umro tvorac legendarne "Kviskoteke" Lazo Goluža

Tvorac legendarne "Kviskoteke", novinar i urednik Lazo Goluža umro je u 85. godini, objavila je u utorak Hrvatska radio televizija. Goluža je diplomirao na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, a 1966. je s Pajom Kanižajem pokrenuo satirični list "Paradoks".

01.12.2020.

Vrbovec se sjeća Zagorke

U povodu 63. obljetnice smrti Marije Jurić Zagorke, rodni Vrbovec se danas komemorativnom svečanošću sjetio slavne novinarke i književnice. Vrbovčani se diče Zagorkom te su joj u središemj gradskom parku 1995. godine podigli spomenik, a jedno gradsko stambeno naselje nosi njezino ime. 

30.11.2020.

U Vinkovcima 1. Media In Time festival

U organizaciji Udruge za medijsku kulturu, pluralizam i komunikaciju Press+ iz Vinkovaca, sutra će se u Vinkovcima održati prvi Media In Time festival (MIT), koji je utemeljen s ciljem promocije kvalitetnog novinarstva i tema bitnih za novinarstvo i novinare.

26.11.2020.

HND protiv ovakvog Prijedloga zakona o elektroničkim medijima

Uoči rasprave o Prijedlogu zakona o elektroničkim medijima u Hrvatskom saboru, Hrvatsko novinarsko društvo još jednom podsjeća na prijedloge, komentare i primjedbe koje je iznio prvo sudjelujući u radnoj skupini, a nakon izlaska iz nje u javnoj raspravi o spomenutom zakonskom prijedlogu.

 

24.11.2020.

Siniša Glavašević: Djeca su budućnost i nada u bolje sutra

Foto: Matko Biljak

U spomen na Sinišu Glavaševića i Branimira Polovinu, koji su na današnji dan na Ovčari platili životom svoju ljudskost, a stradali od ruku od neljudi, donosimo jednu od Sinišinih priča o temeljnim ljudskim vrijednostima skupljenima u zbirci "Priče iz Vukovara". Siniša Glavašević tada mladi otac ostavio je iza sebe dirljivu "Priču za roditelje", u kojoj je ispričao koliko je lijepo imati djecu i koliko je važno da roditelji nauče svoju djecu da vole druge ljude.

20.11.2020.

Za novinarske nagrade kandidirano 118 novinarki i novinara, dodjela na 110. obljetnicu HND-a

Za nagrade Hrvatskog novinarskog društva za 2019. godinu, koje će se dodijeliti na svečanosti u Novinarskom domu u Zagrebu 18. prosinca 2020., na 110. obljetnicu Hrvatskog novinarskog društva, ove je godine prijavljeno 115 novinara i novinarki.

20.11.2020.