Aktualno

Aktualno - vijesti

DANI MEDIJSKE PISMENOSTI: Čak 80% građana nije imalo priliku učiti o medijima

U okviru ovogodišnjih Dana medijske pismenosti koji su se odvijali pod sloganom "Misli svojom glavom u medijskom labirintu" održano je više od 540 događanja u 155 gradova i mjesta diljem zemlje, na kojima su građani dobili priliku obrazovati se u području medijske pismenosti. - To je od izuzetne važnosti jer je istraživanje koje je za UNICEF i Agenciju za elektroničke medije proveo Ipsos pokazalo da postoji velika potreba za takvom vrstom obrazovanja, kao i snažna svijest građana o tome da je obrazovanje o medijima važno, priopćili9 su iz Agencije za elektroničko obrazovanje. 

10.05.2022.

Potpora za prekogranično novinarstvo na lokalnoj razini

Europska federacija novinara (EFJ) poziva sve novinare zainteresirane za bavljenje prekograničnim istraživačkim novinarstvom na lokalnoj razini da se prijave za novu potporu. Ovaj program bespovratnih sredstava podržava lokalne prekogranične istraživačke timove profesionalnih novinara i/ili novinskih kuća kako bi lokalno stanovništvo doveli na europsku razinu, kao i građane širom Europe.

10.05.2022.

Novi HND-ov projekt "Modeli financiranja lokalnih medija"

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) u suradnji sa Sindikatom novinara Hrvatske (SNH) 25. travnja 2022. počelo je s provedbom projekta Modeli financiranja lokalnih medija. Cilj projekta je poboljšati kvalitetu i transparentnost procesa javnog financiranja medija, a provodi se uz financijsku podršku Fonda za aktivno građanstvo (Active Citizen Fund).

10.05.2022.

DZNAP: Novinar Dražen Tomić najprodavaniji autor u 2021.

Novinar portala ICT Businessa Dražen Tomić najprodavaniji je autor u 2021. godini na listi od 150 autora čiji su tekstovi u najvećem broju prodani klijentima press cliping agencija, objavilo je u subotu Društvo za zaštitu novinarskih autorskih prava (DZNAP).

07.05.2022.

Nagrada Daphne Caruana Galizia za novinarstvo - Poziv na podnošenje prijava

Na Svjetski dan slobode medija, 3. svibnja, Europski je parlament službeno pokrenuo internetsku stranicu i poziv na podnošenje prijava za nagradu Daphne Caruana Galizia za novinarstvo. Nagrada se dodjeljuje svake godine kao priznanje za izniman novinarski rad kojim se promiču ili brane temeljne vrijednosti Europske unije, kao što su ljudsko dostojanstvo, sloboda, demokracija, ravnopravnost, vladavina prava i ljudska prava, priopćili su iz Europskog parlamenta.

06.05.2022.

HRT serijski gubitnik sudskih sporova - Dužan je svom novinaru isplatiti razliku isplaćenih plaća

Hrvatska radio televizija izgubila je još jedna spor u parnici protiv novinara.  Općinski radni sud u Zagrebu donio je p r e s u du kojom je Hrvatska radiotelevizija Zagreb Igora Ahmetoviću dužna nadoknaditi razliku plaće u razdoblju od rujna 2014. do ožujka 2019., godine sa zakonskim kamatama. Prema nalazu vještaka radi se o ukupnom iznosu od 58.781,24 kuna bruto.

05.05.2022.

HRT izgubio još jedan spor protiv Hrvoja Zovka

Općinski radni sud u Zagrebu odbio je kao neosnovan tužbeni zahtjev Hrvatske radio televizije protiv Hrvoja Zovka od kojeg je tražila da plati iznos od 10.879,35 kn zajedno sa zakonskim zateznim kamatama. Sud je također presudio da HRT kao tužitelj tuženiku na ime parničnog troška nadoknadi iznos od 15.000 kuna.

04.05.2022.

GODIŠNJE NAGRADE HND-A: Boris Dežulović NOVINAR GODINE, Marinku Čuliću NAGRADA ZA ŽIVOTNO DJELO

Foto: Nikola Šolić

U Novinarskom domu u Zagrebu dodijeljene su novinarske nagrade Hrvatskog novinarskog društva za najbolje radove objavljene u 2021. godini. Dodijeljene su u devet kategorija i tradicionalno se uručuju u povodu Svjetskog dana slobode medija, 3. svibnja. Ove godine odlukom članova Hrvatskog novinarskog društva, novinarom godine za 2021. godinu proglašen je Boris Dežulović. 

03.05.2022.

SVJETSKI DAN SLOBODE MEDIJA 3. SVIBNJA - POČAST NOVINARIMA UBIJENIM U UKRAJINI: I novinarska gromoglasna šutanja daleko se čuje

Hrvatsko novinarsko društvo i Sindikat novinara Hrvatske na Svjetski dan slobode medija, 3. svibnja odali su  okupljanjem pred zgradom Novinarskog doma počast novinarima ubijenima u ratu u Ukrajini, ali i svim novinarima i novinarkama čija je sloboda rada ugrožena. Čelnici HND-a predsjednik Hrvoje Zovko i potpredsjednici Branko Mijić i Goran Gazdek te predsjednica SNH Maja Sever zajedno sa još desetak kolega u spomen na poginule novinarke i novinare u Ukrajini držali su njihove fotografije. 

03.05.2022.

ISTINA JE NA NAŠOJ STRANI

Piše: Branko Mijić

Danas je u cijelom svijetu 3. svibnja, ali dan istinske slobode medija nikada nije bio dalje od nas. U Ukrajini novinari ginu izvještavajući o ratnim zbivanjima i tragedijama koje proživljava civilno stanovništvo. U Rusiji onim novinarima koji zbivanja u Ukrajini nazovu ratom zabranjuje se rad i prijeti im 15 godina Sibira.

03.05.2022.