Aktualno

Aktualno - vijesti

Afganistan i Meksiko najopasnije su zemlje za novinare u 2021. godini

Afganistan i Meksiko najopasnije su zemlje za rad medija i novinara u ovoj godini, navodi se u izvješću Press Emblem Campaign (PEC) iz Ženeve, koje je objavljeno na Dan ljudskih prava. Od siječnja 2020. je ubijeno je 77 novinara i ostalih medijskih radnika u 28 zemalja širom svijeta. 

09.12.2021.

Možemo! Pula: HND s pravom upućuje kritiku na proračun i traži objektivnost rada lokalnih medija

Hrvatsko novinarsko društvo na svojim internetskim stranicama s pravom je uputilo kritiku prijedlogu gradskog proračuna Pule za 2022. godinu, stoji u priopćenju Možemo! iz Pule. - HND s pravom upućuje kritiku i traži da se u proračunu jasno odvoji dodjela bespovratnih sredstava za jačanje objektivnosti rada lokalnih medija odnosno, od stavke promidžba i oglašavanje, što novinarstvo nipošto ne smije biti, navode iz platforme Možemo! Pula. 

08.12.2021.

Natječaj za Europsku nagradu za tisak

Natječaj za Europsku nagradu za tisak (European Press Prize) otvoren je od 1. listopada do 10. prosinca. Ovu nagrada svake godine European Press Prize dodjeljuje i nagrađuje za najveća postignuća u europskom novinarstvu u četiri kategorije, od kojih svaka vrijedi deset tisuća eura.

08.12.2021.

HND: Jasno definirati kriterije za dodjelu proračunskih sredstava medijima

Grad Pula u prijedlogu proračuna za 2022. godinu navodi kratke i površne smjernice na osnovu kojih će se u budućnosti dodjeljivati proračunska sredstva zainteresiranim lokalnim medijima na osnovu planiranih natječaja, koje će provoditi novoformirano gradsko Povjerenstvo za financiranje medija. Nedostatak preciznih kriterija po kojima Grad planira sredstva putem natječaja preraspodijeliti medijima zbunjuje i unosi sumnju. Tim više što je upravo Grad Pula na nacionalnoj razini odnedavno prepoznat kao jedan od pionira promjene sustava sufinanciranja lokalnih medija, a nova  gradska uprava  podržala je i kampanju Hrvatskog novinarskog društva (HND) i Sindikata novinara Hrvatske (SNH) "Lokalni mediji građanima, a ne šerifima".

06.12.2021.

Skupština HND-a: Obranjen Novinarski dom, slijedi pojačan rad na terenu

Usvajanjem izvješća svih HND-ovih tijela, kao i financijskog izvješća za 2020. godinu i realizacije proračuna za razdoblje od siječnja do rujna ove godine te financijskog plana i proračuna programa za 2022., završena je 66. redovna skupština Hrvatskog novinarskog društva. Predsjednik HND-a Hrvoje Zovko u svom je godišnjem izvješću istaknuo kako je ova godina bila teška u svakom pogledu za HND i za novinarsku profesiju.

04.12.2021.

Zaključci 66. godišnje skupštine Hrvatskog novinarskog društva

Na 66. skupštini Hrvatskog novinarskog društva održanoj 4. prosinca 2021. godine u Novinarskom domu u Zagrebu doneseni su zaključci koje prenosimo u cijelosti. 

04.12.2021.

HND: natječaj za najbolje novinarske radove u 2021. godini

Hrvatsko novinarsko društvo raspisalo je natječaj za najbolje novinarske radove objavljene u razdoblju od 1. siječnja do 31. prosinca 2021. godine.

04.12.2021.

Ogranak HND-a na HTV-u i SNH: Ne postoji opravdani javni interes za objavu snimke iz Splita 

Nakon nedopustivog propusta odgovornih urednika Informativnog medijskog servisa Hrvatske televizije, javnog servisa, koji su za razliku od onih s komercijalnih televizija i ostalih medija 30. studenog 2021. u središnjem "Dnevniku" objavili snimak umiruće žene žrtve nasilja, umjesto da promptno reagira isprikom, programsko vodstvo i pojedini urednici HRT-a svojim priopćenjem i izjavama brane neobranjivo.

03.12.2021.

Koncesije za digitalni radio za područje Hrvatske, Zagreba i devet županija

Agencija za elektroničke medije (AEM) objavila je namjeru davanja koncesija za digitalni radio za područje cijele Hrvatske, ali i za Grad Zagreb i devet županija s rokom podnošenja prijava do kraja godine.

03.12.2021.

Odbor za medije utvrdio listu kandidata za NO HRT-a

Saborski Odbor za medije utvrdio je u petak listu od 11 kandidata koji ispunjavaju uvjete iz natječaja za tri člana Nadzornog odbora Hrvatske radiotelevizije (HRT). To su Zoran Barac, Paško Bilić, Zdravko Kedžo, Marijo Kraljević, Silvija Luks-Kalogjera, Luka Mađerić, Antun Pavešković, Maja Pleskalt, Marko Primorac, Damir Rudeš i Alan-Stjepko Sorić.

03.12.2021.