Aktualno

Aktualno - vijesti

Nagrada „Svjetionik“ za dostojno izvještavanje o siromaštvu u Hrvatskoj

Unatoč izazovima sadašnjice, Hrvatska mreža protiv siromaštva (HMPS) i ove godine dodjeljuje nagradu „Svjetionik“ novinarima koji na dostojanstven način izvještavaju o siromaštvu i socijalnoj isključenosti. Nagradom promiče izvještavanje o siromaštvu koje se temelji na poštivanju ljudskih prava i dostojanstva osoba s iskustvom siromaštva koje treba dovesti do konstruktivnih rješenja za suzbijanje i prevenciju siromaštva u Hrvatskoj, priopćili su iz Hrvatske mreže protiv siromaštva. 

15.03.2022.

Na natječaj za za glavnog urednika HRT-a pristigla samo jedna važeća ponuda

Na natječaj za imenovanje glavnog urednika televizijskih programa HRT-a (HTV1 do HTV4 ) i Međunarodnog televizijskog kanala pristigle su ponude dvoje kandidata, ali samo jedna prijava ispunjava tražene uvjete, izvijestili su u četvrtak s HRT-a.

10.03.2022.

Edukativna radionica o online nasilju prema ženama

U organizaciji Agencije za elektroničke medije i Udruge B.a.b.e, u četvrtak 10. ožujka 2022., u hotelu Sheraton u Zagrebu, održat će se radionica za novinare i urednike u medijima, na temu suzbijanja online nasilja nad ženama, stoji u pozivu AEM-a za radionicu.  

09.03.2022.

Prijave za stipendije za sigurnost novinara i novinarki

Gong je objavio poziv za prijave na stipendiju za sigurnost novinara i novinarki. Riječ je o programu koji okuplja suradnike i suradnice iz zemalja srednje i jugoistočne Europe kako bi poboljšao njihove vještine na području digitalne sigurnosti i pomogao im u jačanju sigurnosti lokalnih novinarskih zajednica kroz ciljane angažmane.

09.03.2022.

KLJP: Dvije edukacije na temu medijskih sloboda i difamacija

Kuća ljudskih prava Zagreb organizira dvije edukacije na temu medijskih sloboda i difamacija s ciljem jačanja kapaciteta odvjetnika/ca i drugih pravnih stručnjaka/inja te novinara/ki u razumijevanju ravnoteže između dva prava, prava na slobodu izražavanja i prava na privatnost (zaštita časti i ugleda), uključujući razumijevanje standarda postavljenih u jurisprudenciji Europskog suda za ljudska prava. 

08.03.2022.

Konferencija "Žene u medijskom prostoru": Osvješteniji smo o potrebi afirmacije ravnopravnosti spolova u medijima i položaja žena u društvu

Na Konferenciji o budućnosti Europe – Žene u medijskom prostoru, koju je u povodu nadolazećeg Dana žena organizirala zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak u suradnji s Agencijom za elektroničke medije, danas je predstavljena Analiza vidljivosti žena u središnjim informativnim emisijama najgledanijih nacionalnih televizija – HTV-a, RTL-a i Nova TV.

07.03.2022.

Gong: Dostupni i otvoreni podaci su vrijedan društveni resurs

Gong je u petak u povodu 9. Dana otvorenih podatka organizirao trodnevnu konferenciju "Otvorenim podacima protiv infodemije" kojom žele promovirati važnost javno dostupnih, otvorenih podataka za koje navode da su vrijedan društveni resurs.

04.03.2022.

DZNAP primljen u IFRRO

Društvo za zaštitu novinarskih autorskih prava ovih dana je svoj rad u lokalnim, hrvatskim okvirima, proširilo i na globalnu razinu, učlanjenjem u IFRO (International Federation of Reproduction Rights Organisations) – Međunarodni savez organizacija za kolektivnu zaštitu prava autora i nakladnika, priopćili su iz DZNAP-a. 

03.03.2022.

Hrvatska provodi postupak zabrane emitiranja Russia Today i Sputnika

Agencija za elektroničke medije (AEM) u srijedu je Hrvatskoj regulatornoj agenciji za mrežne djelatnosti na postupanje poslala uredbu Vijeća EU kojom se zabranjuje emitiranje Russia Today i Sputnik ''putem kabela, satelita, IPTV platformi, platformi za dijeljenje sadržaja ili aplikacija''.

02.03.2022.

Poziv na akciju za prikupljenje zaštitne opreme za novinare i fotoreportere

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) poziva na uključivanje u akciju prikupljanja sredstava za zaštitnu opremu i prvu pomoć novinarima/kama i fotoreporterima/kama koji/e izvještavaju iz Ukrajine. Riječ je o hitnoj akciji više međunarodnih organizacija iz Europe, među kojima je i HND, kojom nastojimo opremiti čim više novinara/ki i fotoreportera/ki koji/e izvještavaju s područja Ukrajine.

01.03.2022.