Aktualno

Aktualno - vijesti

Proglašeni dobitnici nagrade MARCO POLO 2020

U organizaciji FIJET Hrvatska i Zbora turističkih novinara HND-a proglašeni su dobitnici nagrade Marko Polo za najbolje turističke reportaže. Kako su istaknuli organizatori novinari koji su svojim reportažama potaknuli, približili ili otkrili domaća odredišta svojim istraživanjima od najbliže okolice do neotkrivenih ljepota, autentičnim događajima i putovanjima zasluženo se nalaze među nagrađenima.

09.12.2020.

HND: Pozivamo institucije države da zaštite novinarku Anju Kožul

Hrvatsko novinarsko društvo zgroženo je hajkom koja se već danima vodi protiv novinarke tjednika Novosti Anje Kožul te poziva državne institucije da je zaštite smatrajući kako je kolegici ugrožena osobna sigurnost.

Povod prijetnjama i najgorim uvredama, koje dolaze iz Srbije, bio je tekst kolegice Kožul objavljen u Novostima 1. prosinca pod naslovom "Od islamofoba do državnog funkcionera", koji problematizira činjenicu da je na čelu Uprave za suradnju s dijasporom i Srbima u regiji srbijanski ministar vanjskih poslova Nikola Selaković imenovao Arnauda Gouillona, nekadašnjeg pripadnika francuske ekstremno desne islamofobne organizacije Identitarni blok.

07.12.2020.

Nevladine organizacije iz cijele Europe objavile prijedlog EU-SLAPP direktive

Koalicija od oko 60 nevladinih organizacija iz cijele Europe objavila je prijedlog EU-SLAPP direktive. Ovaj je tekst rezultat višemjesečnog rada koji uključuje organizacije civilnog društva, uključujući Europsku federaciju novinara (EFJ) i nacionalne sindikate novinara, kako bi pozvali vlade da zaštite javne čuvare kao što su novinari, aktivisti i zviždači od pojave koja se naziva Strateške tužbe protiv sudjelovanja javnosti (SLAPP).

07.12.2020.

Covid kriza: Građani nemaju povjerenja u institucije

-Petina građana ima teškoće u nošenju s pandemijom te je predstavljeno istraživanje o povjerenju u kojem su građani Nacionalnom stožeru civilne zaštite i Vladi dali ocjenu 3,95, odnosno 3,03 na skali od 1 do 10, kazano je na forumu "Covid kriza: Preživjeti i živjeti", na kojem se govorilo o mentalno-zdravstvenim posljedicama krize izazvane pandemijom koronavirusa, koji je održan u Novinarskom domu u organizaciji Hrvatskog novinarskog društva (HND) i Zaklade Friedrich Ebert.

04.12.2020.

Objavljen poziv za sedam članova Programskog vijeća HRT-a

Saborski Odbor za informiranje, informatizaciju i medije pozvao je u petak institucije, udruge i građane da predlože kandidate za sedam članova Programskog vijeća HRT-a, njihov se izbor pokreće zbog isteka četverogodišnjeg mandata

04.12.2020.

HND pozdravlja privođenje muškarca koji je prijetio smrću zadarskim novinarima

Hrvatsko novinarsko društvo pozdravlja odlučnu reakciju Policijske uprave zadarske i brzo policijsko privođenje muškarca osumnjičenog za prijetnje smrću novinarima koji su, izvještavajući o grubom kršenju mjera Nacionalnog stožera Civilne zaštite, samo radili svoj posao.

03.12.2020.

Sabor: Odbor za informiranje i medije podržao prijedlog ZEM-a

Odbor za informiranje, informatizaciju i medije u srijedu je većinom glasova podržao prijedlog Zakona o elektroničkim medijima (ZEM), no oporbeni su članovi kritizirali propisivanje odgovornosti nakladnika za sadržaj koji generiraju korisnici.

02.12.2020.

Umro tvorac legendarne "Kviskoteke" Lazo Goluža

Tvorac legendarne "Kviskoteke", novinar i urednik Lazo Goluža umro je u 85. godini, objavila je u utorak Hrvatska radio televizija. Goluža je diplomirao na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, a 1966. je s Pajom Kanižajem pokrenuo satirični list "Paradoks".

01.12.2020.

Vrbovec se sjeća Zagorke

U povodu 63. obljetnice smrti Marije Jurić Zagorke, rodni Vrbovec se danas komemorativnom svečanošću sjetio slavne novinarke i književnice. Vrbovčani se diče Zagorkom te su joj u središemj gradskom parku 1995. godine podigli spomenik, a jedno gradsko stambeno naselje nosi njezino ime. 

30.11.2020.

U Vinkovcima 1. Media In Time festival

U organizaciji Udruge za medijsku kulturu, pluralizam i komunikaciju Press+ iz Vinkovaca, sutra će se u Vinkovcima održati prvi Media In Time festival (MIT), koji je utemeljen s ciljem promocije kvalitetnog novinarstva i tema bitnih za novinarstvo i novinare.

26.11.2020.