Aktualno

Aktualno - vijesti

Đurđica Klancir vanjska članica Odbora za medije na prijedlog HND-a

Novinarku portala Net.hr Đurđicu Klancir Hrvatski je sabor 5. veljače imenovao vanjskom članicom Odbora za informiranje, informatizaciju i medije. Klancir je izabrana kao kandidatkinja Hrvatskog novinarskog društva, i to nakon što u saborskom odboru za medije u prethodnome mandatu nije bilo nijednog novinara.

10.02.2021.

Dodjeljeni poticaji za pluralizam i raznovrsnost elektroničkih medija – potpore velike vrijednosti

Vijeće za elektroničke medije donijelo je Odluku o raspodjeli sredstava Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija (potpore velike vrijednosti) – nakladnika televizije i radija na lokalnoj i regionalnoj razini te nakladnika neprofitne televizije i radija za 2021. godinu, ukupne vrijednosti 15.560.000,00 kuna za nakladnike televizije i 700.000,00 kuna za nakladnike radija i neprofitnog radija, priopćili su iz Agencije za elektoničke medije. 

05.02.2021.

Potrebna je kvalitetnija i jača zaštitita autorskih i srodnih prava

Na saborskoj sjednici u raspravi  o novom zakonu o autorskom pravu i srodnim pravima zastupnici su pozdravili potrebu da se ta prava zaštite, ali su ocijenili kako na zakonu još treba raditi, jer ima dosta onih koji postojećim rješenjima nisu zadovoljni. Istaknuto je posebno da novo digitalno doba donosi i nove izazove te da je potrebno zaštiti autorska i srodna prava u digitalnom okružju, ali pritom i zadovoljiti princip pravednosti.

04.02.2021.

Glavašević: Pozvati NO HRT-a da pokrene razrješenje glavnog ravnatelja

Zastupnik Bojan Glavašević (ZLB) pozvao je u četvrtak saborske kolege da pozovu Nadzorni odbor HRT-a, kao tijelo koje Sabor bira, da pokrene postupak razrješenja glavnog ravnatelja HRT-a. „Pozivam sve kolege u Saboru da Nadzorni odbor HRT-a pozovemo na savjest i odgovornost i da, kao tijelo koje biramo i koje nama odgovara, pokrene postupak razrješenja glavnog ravnatelja HRT-a zbog kršenja Zakona o HRT-u“, rekao je Glavašević u saborskoj raspravi na slobodnu temu.

04.02.2021.

NO HRT-a: Glavni ravnatelj mora odrediti povjerenika za slučajeve spolnog uznemiravanja i nasilja

Nadzorni odbor (NO) HRT-a nalaže Glavnom ravnatelju da izvijesti ured Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova o prijavama za seksualno uznemiravanje i nasilje na HRT-u te da surađuje s uredom oko protokola u tim slučajevima, zaključak je NO-a usvojen u četvrtak.

04.02.2021.

Kome i zašto smeta neovisna istraga o seksualnom uznemiravanju na HRT-u?

Pozivamo žrtve da ne šute, to nije njihova sramota, to nije vaša sramota. Dajemo punu potporu našim kolegicama i kolegama i pružit ćemo im svu moguću potporu ako se odluče na prijavu, poručila je predsjednica Ogranka Hrvatskog novinarskog društva na Hrvatskoj televiziji Sanja Mikleušević Pavić na konferenciji za novinare Hrvatskog novinarskog društva i Sindikata novinara Hrvatske s koje su upozorili na dubiozne poteze i poruke vodstva Hrvatske radiotelevizije nakon serije tekstova objavljenih u tjedniku Nacional iz kojih je vidljivo sustavno toleriranje seksualnog uznemiravanja novinarki koje su to zlodjelo prijavile.

03.02.2021.

Zeleno-lijevi blok: Tražimo da se otvori rasprava o zataškavanju seksualnog nasilja na HRT-u

Klub zastupnika Zeleno-lijevog bloka upozorio je u srijedu da danas imamo pandemiju seksualnog nasilja nad ženama te je upozorio na slučajeve zataškavanja na Sveučilištu i HRT-u, pozvavši da se u Saboru otvori rasprava o tome.

03.02.2021.

HND i SNH osuđuju sramotni istup rektora Sveučilišta u Zagrebu Damira Borasa

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) i Sindikat novinara Hrvatske (SNH) osuđuju sramotni istup rektora Sveučilišta u Zagrebu Damira Borasa u kojem se uvredama i besramnim konstrukcijama obrušio na kolegicu Doru Kršul, novinarku portala Telegram.hr, kao i na žrtve seksualnog zlostavljanja o čijem je slučaju novinarka pisala.

02.02.2021.

Telegram: Čvrsto stojimo iza svoje novinarke i njenog istraživanja

Nakon današnjeg priopćenja rektora zagrebačkog Sveučilišta Damira Borasa, u kojem se uvredama i konstrukcijama obrušio na žrtve zlostavljanja i našu novinarku Doru Kršul, uredništvo Telegrama izjavljuje kako najčvršće stoje iza svoje nagrađivane novinarke Dore Kršul i njenog istraživanja o zlostavljanju na Filozofskom fakultetu, stoji u priopćenju redakcije portala Telegram.

 

01.02.2021.

Otvoren Natječaj za nagradu "Velebitska degenija"

Izvršni odbor Zbora novinara HND-a za okoliš u suradnji s HEP Opskrbom raspisao je Natječaj za godišnje nagrade "Velebitska degenija" za najbolji novinarski rad o zaštiti okoliša objavljen u razdoblju od 1. siječnja 2020. do 31. prosinca 2020. godine.

 

01.02.2021.