Aktualno

Aktualno - vijesti

Medijski sustav je ugrožen dezinformacijama preko društvenih mreža

Medijski eko sustav ugrozile su dezinformacije preko društvenih mreža, rastući politički i ekonomski pritisak na medije te naglasak na brzini objave, istaknuto je u četvrtak na Gong-ovoj konferenciji ''Utjecaj dezinformacije na zdravlje demokracije i digitalno okruženje''.

19.05.2022.

Saborski odbor prihvatio izmjene Zakona o pravu na pristup informacijama: Novčane kazne za one koji uskrate tražene informacije

Odbor za informiranje, informatizaciju i medije prihvatio je u četvrtak izvješća o poslovanju Hine za 2019. i 2020. godinu, u kojima je zabilježila porast u prihodima s tržišta ali i poslovala u teškim uvjetima jer je njezino sjedište oštećeno u zagrebačkom potresu. Saborski odbor prihvatio je i konačni prijedlog izmjena Zakona o pravu na pristup informacijama, koji, među ostalim, propisuje novčane kazne za odgovorne osobe u tijelima koja ne ustupe informacije.

19.05.2022.

Samo 24 od 500 tijela javne vlasti dalo podatke o oglašavanju u medijima

Vijeće za elektroničke medije (VEM) potvrdilo je da je na poziv svim tijelima državne uprave, javnim ustanovama i pravnim osobama u većinskom državnom vlasništvu da izvijeste o oglašavanju u programima lokalnih medija u 2021. dobilo samo 24 izvješća od petstotinjak obveznika, donosi Hina. 

.

18.05.2022.

HND Mariji Selak Raspudić: Novinari nisu zapisničari, a političari nisu urednici

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) krajnje neprimjerenim smatra upad u novinarsku sobu u Hrvatskom saboru zastupnice Mosta Marije Selak Raspudić te osuđuje njezin pritisak na novinarku Hrvatske izvještajne novinske agencije (Hina) na njezinom radnom mjestu u hrvatskom parlamentu.

17.05.2022.

Stručni skup - Razvoj medijske i emocionalne pismenosti od vrtića: finski primjer

Na stručnom skupu “Razvoj medijske i emocionalne pismenosti od vrtića: finski primjer”, koji su u sklopu 5. Dana medijske pismenosti organizirali Agencija za elektroničke medije i Ured UNICEF-a za Hrvatsku u suradnji s Veleposlanstvom Republike Finske i Agencijom za odgoj i obrazovanje, održanom 2. svibnja 2022. putem interneta, sudjelovalo je 500 odgojitelja, stručnih suradnika i ravnatelja dječjih vrtića iz različitih dijelova Hrvatske, priopćili su iz Agencije za elektroničke medije. 

17.05.2022.

Selak Raspudić grubo je narušila novinarsko pravo na slobodno izvještavanje.

Ravnateljica Hine Branka Gabriela Vojvodić u ponedjeljak je izvijestila Hrvatski sabor i Hrvatsko novinarsko društvo (HND) o pritisku saborske zastupnice Marije Selak Raspudić na novinarku Hine na njenom radnom mjestu - novinarskoj sobi saborskih izvjestitelja.

16.05.2022.

Za "Velebitsku degeniju" 41 kandidatura

Na ovogodišnji natječaj za nagradu "Velebitska degenija" za najbolje novinarske radove o zaštiti okoliša objavljene u 2021. godini stigla je 41 kandidatura s ukupno 98 radova, i to u kategorijama tisak i internet, radio, televizija i fotografija. 

16.05.2022.

Skupština SNH-a: Usvojene izmjene Statuta s ciljem uključivanja studenata i atipičnih radnika

Na 34. redovitoj Skupštini sindikata novinara Hrvatske prihvaćene su izmjene Statute kojima je otvorena mogucnost da se u radna tijela sindikata uključe predstavnici studenata i atipičnih medijskih radnika, odnosno freelancera. Zaštita prava mladih novinara i medijskih djelatnika koji tek ulaze na tržište rada, kao i kolegica i kolega u atipičnim radnim angažmanima važan su aspekt sindikalnih aktivnosti.

15.05.2022.

DANI MEDIJSKE PISMENOSTI: Čak 80% građana nije imalo priliku učiti o medijima

U okviru ovogodišnjih Dana medijske pismenosti koji su se odvijali pod sloganom "Misli svojom glavom u medijskom labirintu" održano je više od 540 događanja u 155 gradova i mjesta diljem zemlje, na kojima su građani dobili priliku obrazovati se u području medijske pismenosti. - To je od izuzetne važnosti jer je istraživanje koje je za UNICEF i Agenciju za elektroničke medije proveo Ipsos pokazalo da postoji velika potreba za takvom vrstom obrazovanja, kao i snažna svijest građana o tome da je obrazovanje o medijima važno, priopćili9 su iz Agencije za elektroničko obrazovanje. 

10.05.2022.

Potpora za prekogranično novinarstvo na lokalnoj razini

Europska federacija novinara (EFJ) poziva sve novinare zainteresirane za bavljenje prekograničnim istraživačkim novinarstvom na lokalnoj razini da se prijave za novu potporu. Ovaj program bespovratnih sredstava podržava lokalne prekogranične istraživačke timove profesionalnih novinara i/ili novinskih kuća kako bi lokalno stanovništvo doveli na europsku razinu, kao i građane širom Europe.

10.05.2022.