Aktualno

Aktualno - vijesti

DZNAP: Novinar Dražen Tomić najprodavaniji autor u 2021.

Novinar portala ICT Businessa Dražen Tomić najprodavaniji je autor u 2021. godini na listi od 150 autora čiji su tekstovi u najvećem broju prodani klijentima press cliping agencija, objavilo je u subotu Društvo za zaštitu novinarskih autorskih prava (DZNAP).

07.05.2022.

Nagrada Daphne Caruana Galizia za novinarstvo - Poziv na podnošenje prijava

Na Svjetski dan slobode medija, 3. svibnja, Europski je parlament službeno pokrenuo internetsku stranicu i poziv na podnošenje prijava za nagradu Daphne Caruana Galizia za novinarstvo. Nagrada se dodjeljuje svake godine kao priznanje za izniman novinarski rad kojim se promiču ili brane temeljne vrijednosti Europske unije, kao što su ljudsko dostojanstvo, sloboda, demokracija, ravnopravnost, vladavina prava i ljudska prava, priopćili su iz Europskog parlamenta.

06.05.2022.

HRT serijski gubitnik sudskih sporova – Dužan je svom novinaru isplatiti razliku isplaćenih plaća

Hrvatska radio televizija izgubila je još jedna spor u parnici protiv novinara.  Općinski radni sud u Zagrebu donio je p r e s u du kojom je Hrvatska radiotelevizija Zagreb Igora Ahmetoviću dužna nadoknaditi razliku plaće u razdoblju od rujna 2014. do ožujka 2019., godine sa zakonskim kamatama. Prema nalazu vještaka radi se o ukupnom iznosu od 58.781,24 kuna bruto.

05.05.2022.

HRT izgubio još jedan spor protiv Hrvoja Zovka

Općinski radni sud u Zagrebu odbio je kao neosnovan tužbeni zahtjev Hrvatske radio televizije protiv Hrvoja Zovka od kojeg je tražila da plati iznos od 10.879,35 kn zajedno sa zakonskim zateznim kamatama. Sud je također presudio da HRT kao tužitelj tuženiku na ime parničnog troška nadoknadi iznos od 15.000 kuna.

04.05.2022.

GODIŠNJE NAGRADE HND-A: Boris Dežulović NOVINAR GODINE, Marinku Čuliću NAGRADA ZA ŽIVOTNO DJELO

Foto: Nikola Šolić

U Novinarskom domu u Zagrebu dodijeljene su novinarske nagrade Hrvatskog novinarskog društva za najbolje radove objavljene u 2021. godini. Dodijeljene su u devet kategorija i tradicionalno se uručuju u povodu Svjetskog dana slobode medija, 3. svibnja. Ove godine odlukom članova Hrvatskog novinarskog društva, novinarom godine za 2021. godinu proglašen je Boris Dežulović. 

03.05.2022.

SVJETSKI DAN SLOBODE MEDIJA 3. SVIBNJA - POČAST NOVINARIMA UBIJENIM U UKRAJINI: I novinarska gromoglasna šutanja daleko se čuje

Hrvatsko novinarsko društvo i Sindikat novinara Hrvatske na Svjetski dan slobode medija, 3. svibnja odali su  okupljanjem pred zgradom Novinarskog doma počast novinarima ubijenima u ratu u Ukrajini, ali i svim novinarima i novinarkama čija je sloboda rada ugrožena. Čelnici HND-a predsjednik Hrvoje Zovko i potpredsjednici Branko Mijić i Goran Gazdek te predsjednica SNH Maja Sever zajedno sa još desetak kolega u spomen na poginule novinarke i novinare u Ukrajini držali su njihove fotografije. 

03.05.2022.

ISTINA JE NA NAŠOJ STRANI

Piše: Branko Mijić

Danas je u cijelom svijetu 3. svibnja, ali dan istinske slobode medija nikada nije bio dalje od nas. U Ukrajini novinari ginu izvještavajući o ratnim zbivanjima i tragedijama koje proživljava civilno stanovništvo. U Rusiji onim novinarima koji zbivanja u Ukrajini nazovu ratom zabranjuje se rad i prijeti im 15 godina Sibira.

03.05.2022.

Reporteri bez granica: Hrvatska vlada ne uspijeva zaštititi novinare od pravnih pokušaja da ih se ušutka

U izvještaju Reportera bez granica i po njihovom Svjetskom indeksu medijskih sloboda (World Press Freedom Index) za 2022. godinu Hrvatska je zauzela 48. mjesto i nalazi se u kategoriji "zadovoljavajućih". Pozicija Hrvatske ove godine predstavlja napredak u odnosu na godinu ranije kad je bila na 56. mjestu (72,05 boda), prenosi N1 televizija. 

 

03.05.2022.

Svečana dodjela nagrada HND-a

Svečana dodjela nagrada HND-a za najbolja novinarska ostvarenja u 2021. godini održat će se u utorak, 3. svibnja 2022. s početkom u 18 sati u Velikoj dvorani Novinarskog doma u Zagrebu (Perkovčeva 2). Nagrade HND-a dodjeljuju se na Svjetski dan slobode medija za najbolje radove objavljene od 1. siječnja do 31. prosinca 2021.godine.

02.05.2022.

SNH: Pokrećemo pregovore o granskom kolektivnom ugovoru koji je jedini jamac zaštite radničkih prava novinara

Sindikat novinara Hrvatske (SNH) u ponedjeljak je izvijestio da će u suradnji s drugim sindikatima pokrenuti pregovore o granskom kolektivnom ugovoru za medije ocijenivši to ultimativnom zaštitom radničkih prava novinara.

02.05.2022.