Aktualno

Aktualno - vijesti

Akcija Sindikata novinara Hrvatske: Mladi u sindikat!

-U Sindikat novinara Hrvatske uključuju se studenti i studentice novinarstva i mladi novinari i novinarke koji tek ulaze na medijsko tržište rada. Zato smo odlučili formirati Odbor za mlade putem kojeg će naši novi članovi i članice u borbu za svoja novinarska i radnička prava, priopćili su iz Sindikata novinara Hrvatske.

29.03.2022.

Komemoracija za Igora Mandića: Zadužio je hrvatsku kulturu i novinarstvo

Kolege i prijatelji pokojnog kritičara, esejista i pisca Igora Mandića oprostili su se na komemoraciji u ponedjeljak od tog velikog intelektualca uz poruke kako je riječ o iznimnoj intelektualnoj gromadi čiji je odlazak ostavio veliku prazninu u hrvatskom kulturnom prostoru.

28.03.2022.

Napadačima na novinarku Živanu Šušak Živković prijeti kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora

Svjedočenjem i izvođenjem dokaza na Općinskom sudu u Splitu nastavljeno je suđenje Tončiju Ćukušiću i Antoniju Ćukušiću za napad na novinarku Živanu Šušak Živković u crkvi na Sirobijama u travnju 2020. - Želim da se ovo sve što prije završi i da se to više nikome ne dogodi. Pogotovo ne kolegama i kolegicama koje rade svoj posao, rekla je kolegica Živana  nakon suđenja, vidno potresena zbog ponovnog susreta sa napadačima i gledanja snimki događaja.

28.03.2022.

U Vinkovcima održana radionica za novinare o online nasilju prema ženama

Nakon vrlo uspješne i posjećene radionice u Zagrebu, Agencija za elektroničke medije i Udruga B.a.B.e. organizirali su novu edukativnu radionicu za novinare na temu rodno uvjetovanog online nasilja prema ženama. Radionica je održana u Gradskoj vijećnici Grada Vinkovaca, a prisustvovala su 23 novinara medija s područja Slavonije, priopćili su iz Agencije. 

25.03.2022.

Čak 149 kandidatura za novinarske nagrade, Ćimić, Derifaj, Dežulović i Jindra finalisti za novinara/ku godine

Čak 149 kandidatura u devet kategorija konkurira za nagrade Hrvatskog novinarskog društva za 2021. godinu, koje će biti dodijeljene 3. svibnja 2022. u Novinarskom domu u Zagrebu na svečanosti u povodu Svjetskog dana slobode medija. Među njima je i četvero finalista za novinara, odnosno novinarku godine, i to Ilko Ćimić, Danka Derifaj, Boris Dežulović i Jelena Jindra.  

25.03.2022.

HRT pravomoćno izgubio spor protiv Zovka zbog njegovih navoda o cenzuri na javnoj televiziji

Županijski sud u Zadru je 3. veljače 2022. presudio da se kao neosnovana odbija žalba Hrvatske radiotelevizije protiv Hrvoja Zovka te se potvrđuje presuda Općinskoga građanskog suda u Zagrebu od 13. studenog 2020. kojom izjave predsjednika Hrvatskog novinarskog društva Hrvoja Zovka, dane u javnosti o postojanju cenzure na HRT-u, nisu sporne ili pak neistinite te da u konkretnom slučaju njima nije grubo povrijedio čast i ugled  HRT-a.

24.03.2022.

Europska federacija novinara oštro osudila hakerski napad na "Slobodnu": Prvi put se susrećemo s takvim pokušajem manipuliranja mišljenjem i ovo ne može proći nekažnjeno

Nakon što je na portal Slobodne Dalmacije u popodnevnim satima izvršen hakerski napad, reagiralo je i Hrvatsko novinarsko društvo koje je osudilo takav čin i prijavilo napad Europskoj federaciji novinara, koja se pridržila osudi. - Najoštrije osuđujemo ovaj čin piratstva i pozivamo hrvatska pravosudna tijela da identificiraju i procesuiraju počinitelje, rekao je Ricardo Gutiérrez, glavni tajnik Europske federacije. 

23.03.2022.

Zovko: Pozivamo sve institucije da se uključe u istragu, a hakerski napad na Slobodnu prijavili smo i Europskoj federaciji novinara

Nakon što je na portal Slobodne Dalmacije u popodnevnim satima izvršen hakerski napad, reagirala je i novinarska strukovna organizacija koja je osudila ovakav čin. Podsjećamo, nekoliko starijih članaka u rubrikama Slobodne Dalmacije zamijenjeno člancima koji promiču rusku propagandu u ratu s Ukrajinom. Takvi tekstovi su na portalu objavljeni pod imenima naših autora, javlja Slobodna Dalmacija.

23.03.2022.

Hakerski napad na portal Slobodne Dalmacije. U sustav ubačeni i objavljeni članci koji šire rusku propagandu

-Na portal Slobodne Dalmacije u utorak u popodnevnim satima izvršen je hakerski napad. Nakon što je nepoznati počinitelj (ili više njih) upao u naš sustav, nekoliko starijih članaka u rubrikama Slobodne Dalmacije zamijenjeni su člancima koji promiču rusku propagandu u ratu s Ukrajinom, javlja Slobodna Dalmacija.

23.03.2022.

Problem lokalnih medija je netransparentna raspodjela sredstava i pritisci od strane "lokalnih šerifa"

Financiranje lokalnih medija mora biti transparentno i prema profesionalnim kriterijima, istaknuto je u ponedjeljak na konferenciji ‘’Lokalni mediji za bolje društvo’, a predstavljeno je i istraživanje o kontekstu djelovanja lokalni mediji u Hrvatskoj, Sloveniji, BIH i Srbiji.

21.03.2022.