Aktualno

Aktualno - vijesti

DVOSTRUKI KRITERIJI KAZIMIRA BAČIĆA

Piše: Goran Borković

U postupku koji je predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Hrvoje Zovko pokrenuo protiv bivšeg poslodavca Hrvatske radiotelevizije zbog otkaza koji mu je uručen prošle godine, 29. ožujka svjedočio je i bivši glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić, koji je Zovku ukupno dao dva otkaza, donosi forum.tm. 

.

08.04.2022.

Saborski odbor za medije: Brojne primjedbe na program i poslovanje HRT-a

Saborski Odbor za informiranje, informatizaciju i medije u četvrtak je primio na znanje izvješće o radu HRT-a za 2020. koje je podnio glavni ravnatelj Robert Šveb. Članovi Odbora većinom glasova primili su na znanje Izvješće o radu i poslovanju HRT-a za 2020. uz brojne primjedbe na program i poslovanje HRT-a pod vodstvom bivšeg glavnog ravnatelja Kazimira Bačića, ali i uz isticanje i da to izvješće nisu prihvatili ni Programsko vijeće ni Nadzorni odbor HRT-a.

07.04.2022.

Izvješće o provedbi Zakona o pravu na pristup informacija: Najmanje se omogućava pristup financijskim podacima

U  2021. podneseno je 18.576 zahtjeva za pristup informacijama, što je na razini prosjeka prethodnih godina. Podatke  je dostavilo 5.186 ili 88,54% od ukupno 5.857 evidentiranih tijela javne vlasti, stoji između ostalog u Izvješću o provedbi Zakona o pravu na pristup informacijama koje je Povjerenik za informiranje Zoran Pičuljan podnio Saboru.

05.04.2022.

Anketa o seksualnom uznemiravanju na radnom mjestu

Sindikat novinara Hrvatske nastavlja borbu za bolje radne uvjete u kojima rade novinari i novinarke u hrvatskim redakcijama. Prije nekoliko mjeseci kampanja #ženeujavnomprostoru pokazala je s čime se žene suocavaju na radnim mjestima i svakodnevnom životu, i koliko su zapravo izložene seksualnom uznemiravanju i zlostavljanju. Zajednički nazivnik većine svjedočanstava u Hrvatskoj je manjak podrške, podrška je izostala i kada se uznemiravanje događalo i nakon što su svjedočile.

05.04.2022.

Glavni tajnik IFJ-a Bellanger: Sudski progon novinara u Hrvatskoj ozbiljan je problem i podržavamo poziv HND-a Vladi da se time hitno pozabavi

Međunarodna i europska novinarska federacija (IFJ/EFJ) poduprle su zahtjev Hrvatskog novinarskog društva da se hitno promijeni zakon kako bi se prekinula "kultura tužakanja" i uznemiravanja novinara i medija tužbama. Obje novinarske krovne udruge prenijele su podatak HND-a da se protiv hrvatskih novinara i medija vodi najmanje 951 tužbeni postupak kojima tužitelji traže 10,3 milijuna eura odštete.  

04.04.2022.

Muzej lažnih vijesti pokrenuo kampanju ''Tipkovnica je jača od mača''

Muzej lažnih vijesti, web stranica za borbu protiv fake newsa i za razvoj medijske pismenosti, u ponedjeljak je krenula s informativno-edukativnom kampanjom “Tipkovnica je jača od mača”, zamišljenom kao e-tečaj na facebooku.

04.04.2022.

Okrugli stol "Zajedno protiv mržnje - PROTOKOLOM PROTIV GOVORA MRŽNJE ZAŠTITI NOVINARE

Okruglim stolom "Zajedno protiv mržnje" koji je održan u Novinarskom domu završio je projekt Sindikata novinara Hrvatske u suradnji s International press institutom. U sklopu projekta čiji su partneri bili Hrvatsko novinarsko društvo i Agencija za elektroničke medije održana je jedna online radionica "Ublažavanje emocionalnog i profesionalnog utjecaja mržnje na internetu" u koju su se uklučili novinari i predstavnici brojnih medijskih kuća. Na radionici su predstavljene neke od taktika koje se koriste za ušutkavanje i zastrašivanje neovisnih novinara i  razgovarali smo o najboljim strategijama za njihovo rješavanje.

01.04.2022.

Tisuće tužbi za novinare i medije teške 77,4 milijuna kuna kako bi se ušutkao glas javnosti

Stalnim tužbama protiv novinara i medija nastavlja se maltretiranje i zastrašivanja novinara i medija te se može govoriti o jednom sistemskom pritisku koji prerasta u kulturu tužakanja. Stvara se jedan novi vid pritiska kojim se ekonomskim i financijskim iscrpljivanjem nastoji ušutkati medije i novinare, kazao je predsjednik HND-a Hrvoje Zovko na predstavljanju najnovije ankete HND-a o broju tužbi protiv novinara, novinarki i medija.

30.03.2022.

Istraživanje HND-a: broj tužbi protiv novinara i medija u porastu, aktivno njih najmanje 951

U Hrvatskoj je trenutno aktivna najmanje 951 tužba protiv medija i novinara od kojih tužitelji potražuju gotovo 77,4 milijuna kuna, pokazuju rezultati ankete koju Hrvatsko novinarsko društvo provodi već četvrtu godinu.

30.03.2022.

Predstavljanje najnovije ankete o broju tužbi protiv novinara, novinarki i medija

Rezultati najnovije ankete o broju aktivnih sudskih postupaka protiv medija i novinara bit će predstavljeni u srijedu, 30. ožujka 2022. u 11 sati u Velikoj dvorani Novinarskog doma. Na predstavljanju rezultata govorit će  Hrvoje Zovko, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva, Goran Gazdek, potpredsjednik Hrvatskog novinarskog društva, Vanja Jurić, odvjetnica i članica Stručne skupine Europske komisije za SLAPP-tužbe, Ema Tarabochia Veršić, glavna tajnica HND-a i Monika Kutri, autorica istraživanja i Suzana Lepan Štefančić, članica Izvršnog odbora HND-a i članica Stručne radne skupine za suzbijanje SLAPP-tužbi Ministarstva kulture i medija.

29.03.2022.