Aktualno

Aktualno - vijesti

Anketni upitnik o potencijalnim projektima i prijaviteljima investicije „Uspostava provjere medijskih činjenica i sustava javne objave podataka“

Ministarstvo kulture i medija i Agencija za elektroničke medije nositelji su investicije „Uspostava provjere medijskih činjenica i sustava javne objave podataka“. Za provedbu te investicije u Nacionalnom planu oporavka i otpornosti Ministarstvo je osiguralo 45 milijuna kuna bespovratnih sredstava, priopćili su iz Ministarstva kulture. 

21.04.2022.

U fokusu ovogodišnjih Dana medijske pismenosti je kritičko razmišljanje, razumijevanje medijia i njihovog funkcioniranja

U organizaciji Agencije za elektroničke medije i Ureda UNICEF-a za Hrvatsku, u suradnji s brojnim partnerima i uz podršku Ministarstva kulture i medija i Ministarstva znanosti i obrazovanja, od 2. do 8. svibnja 2022. održat će se 5. Dani medijske pismenosti, priopćili su iz AEM-a. 

20.04.2022.

Novi glavni urednik 24 sata je Ivan Buča, a Goran Gavranović postao je član uprave i izvršni direktor

Dosadašnji glavni urednik Goran Gavranović, nakon što je u 24sata bio na pozicijama izvršnog urednika, glavnog urednika tjednika Express, zamjenika glavnog urednika pa glavnog urednika 24sata, postaje član uprave i izvršni direktor, s fokusom na glavne brandove i izdavaštvo, javlja Večernji list. 

 

19.04.2022.

Ustavni sud odlučio - Hasanbegović će morati vratiti pare Tomiću

Ustavni sud donio je Odluku kojom se usvaja ustavna tužba Ante Tomić te se ukidaju presude Županijskog suda u Varaždinu i Općinskog građanskog suda u Zagrebu u kojima je presuđeno da Tomić isplati tužitelju Zlatku Hasanbegoviću iznos od 15 tisuća kuna sa zateznim kamatama i parničnim troškom u iznosu od 7.771 kune. U Odluci se između ostalog navodi kako oba suda nisu dala dostatne i relevantne razloge kojima bi pokazali da su pomno razmotrili sve relevantne kriterije u konkretnom slučaju.

 

15.04.2022.

Vanja Jurić: SLAPP tužbe nanose štetu ne samo novinarima i medijima, nego i cijelom društvu

Razgovarao: Ivica Buljan

Bauk SLAPP tužbi i tužakanja novinara postao je jedan od ključnih problem medijskih i novinarskih sloboda. Iz dana u dan protiv novinara i medija podižu se tužbe, a onda se obilaze  sudovi te se tako sprečava i onemogućava novinare da rade svoj posao. O tom golemom problemu razgovarali smo s odvjetnicom Vanjom Jurić, koja je jedna do najupućenijih osoba po pitanju SLAPP tužbi u Hrvatskoj.   

14.04.2022.

VEM objavio javni poziv za ugovaranje novinarskih radova u elektroničkim publikacijama

Vijeće za elektroničke medije donijelo je odluku o raspisivanju Javnog poziva za ugovaranje novinarskih radova u elektroničkim publikacijama. Rok za podnošenje prijava je 13. svibnja 2022. Bespovratna sredstva u ukupnom iznopsu od 1.500.000,00 kuna isplanirana su u Financijskom planu Agencije za elektorničke medije za 2022. godinu, a dodijelit će se novinarima/kama za novinarske radove i istraživanja na teme koje su od javnog interesa, priopćili su iz AEM-a.    

14.04.2022.

Pravosudno-politički udar na novinare: HND najavljuje prosvjed ako se ne zaustave serijske tužbe

- Ovakvi sudski progoni novinara sistemski su i institucionalni jer tome pribjegavaj oni pripadnici društva koje zbog povlaštenog tretmana koji nezasluženo uživaju zovemo establišmentom te se to može nazvati jedino cenzurom. Ništa se ne mijenja i nastavlja se zlostavljanje i teror tužbama protiv novinara. Očekujemo reakciju nadležnih, a ako se to ne dogodi, organizirat ćemo veliki prosvjed novinara, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare čelnika HND-a u Novinarskom domu.

13.04.2022.

Pičuljan: HBOR nezakonito koristi ograničenja prava na pristup informacijama

Povjerenik za informiranje Zoran Pučuljan odbacio je tumačenja da HBOR stavlja u zlonamjeran kontekst, poručivši da statistički podaci iz izvješća o primjeni Zakona o pravu na pristup informacijama ukazuju da HBOR nezakonito koristi ograničenja prava na pristup informacijama.

12.04.2022.

OTVOREN NATJEČAJ ZA NAGRADU "VELEBITSKA DEGENIJA"

Hrvatsko novinarsko društvo, Zbor novinara za okoliš, raspisalo je Natječaj za godišnje nagrade "Velebitska degenija" za najbolji novinarski rad o zaštiti okoliša objavljen u razdoblju od 1. siječnja do 31. prosinca 2021. godine.

12.04.2022.

HZSN: Zoranu Kovačeviću nagrada za životno djelo

Novinar, urednik, autor brojnih knjiga i publikacija, te sportski dužnosnik Zoran Kovačević dobitnik je nagrade za životno djelo Hrvatskog zbora sportskih novinara (HZSN). Na tradicionalnoj godišnjoj dodjeli nagrada i priznanja HZSN-a na taj nalčin odano je priznanje Kovačeviću, koji je prije točno 50 godina u Sportskim novostima objavio prvi tekst. 

12.04.2022.