Aktualno

Aktualno - vijesti

HND: Apeliramo na medije da se klone senzacionalizma

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) apelira na medije da se suzdrže od senzacionalizma u izvještavanju o novorođenčetu koje je pronađeno u kanti za otpad te podsjeća kako je, prema Kodeksu časti hrvatskih novinara, novinar dužan štititi čovjekovu intimu od senzacionalističkog i svakog drugog neopravdanog otkrivanja u javnosti. To osobito vrijedi kada se izvještava o osobnim tragedijama i nasilnim djelima.

14.05.2024.

SEEMO oštro osuđuje pokušaj ukidanja financiranja Novosti

South East Europe Media Organisation (SEEMO) oštro su osudile najavu Domovinskog pokreta da će nova hrvatska vlada ukinuti financiranje tjednika Novosti. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

14.05.2024.

Sjeverna Makedonija: Udruge za medijske slobode pozivaju vlasti da prestanu s maltretiranjem novinara Furkana Saliua

Udruge za medijske slobode poslale su pismo vlastima u Sjevernoj Makedoniji.

10.05.2024.

EFJ: Zabrinuti smo zbog poziva Domovinskog pokreta na prestanak financiranja Novosti

Europska federacija novinara (EFJ) pridružila se svojim hrvatskim podružnicama, Hrvatskom novinarskom društvu (HND) i Sindikatu hrvatskih novinara (SNHJ), u osudi poziva krajnje desne političke stranke Domovinskog pokreta na smanjenje javnih sredstava za medij Novosti, koji izdaje Srpsko narodno vijeće (SNV), organizacija koja predstavlja srpsku manjinu u Hrvatskoj, priopćili su iz EFJ-a. 

 

10.05.2024.

Dodijeljene Nagrade "Europa"

Hrvatsko novinarsko društvo u partnerstvu s Uredom Europskog parlamenta i Predstavništvom Europske komisije u Hrvatskoj dodijelilo je Nagradu Europa za najuspješnije medijske radove u 2023. godini iz područja europskih politika i njihovog utjecaja na svakodnevicu građana. Ovogodišnji dobitnici su: Josip Bohutinski, Jelena Mikovčević, Ivana Dragičević i Dora Kršul.

08.05.2024.

OBRAZLOŽENJA NAGRADA EUROPA ZA NOVINARSKE RADOVE OBJAVLJENE U 2023. GODINI

Nagradom Europa Hrvatsko novinarsko društvo i Ured Europskog parlamenta i Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj namjeravaju valorizirati rad novinarki i novinara koji se ističu istraživačkim i analitičkim pristupom EU temama i njihovim kontekstualiziranjem. U nastavku donosimo obrazloženja Nagrade Europa Ocjenjivačkog odbora. 

08.05.2024.

Skupština SNH: Jačati socijalni dijalog i otvoriti pregovore o nacionalnom kolektivnom ugovoru

U Zagrebu je održana 36. Skupština Sindikata novinara Hrvatske u Velikoj dvorani Novinarskog doma. Uz izvještaj o radu, prihvaćen je izvještaj o poslovanju SNH-a. I dalje su glavni ciljevi jačanje socijalnog dijaloga i otvaranje pregovora o nacionalnom kolektivnom ugovoru, ali i pregovore na razini medijskih kuća.

07.05.2024.

UN naglašava važnost slobode medija nakon zabrane rada Al Jazeere u Izraelu

Ujedinjeni narodi naglasili su važnost slobode medija nakon odluke Izraela da zabrani rad televizijske kuće Al Jazeere u zemlji. "Čvrsto se protivimo bilo kakvoj odluci o ukidanju slobode medija", rekao je glasnogovornik UN-a Stephane Dujarric u nedjelju u New Yorku. "Slobodni mediji pružaju neprocjenjivu uslugu kako bi se osiguralo da je javnost informirana i angažirana."

06.05.2024.

Dodijeljene Nagrade HND-a za 2023. – Dora Kršul je Novinarka godine, a nagrada za životno djelo pripala je Viktoru Ivančiću

Odlukom članova Hrvatskog novinarskog društva, ovogodišnju titulu novinara, odnosno novinarke godine ponijela je Dora Kršul, koja je osvojila najviše glasova u jakoj konkurenciji koju su činili još troje finalista, kandidiranih za nagradu Novinara godina: Hrvoje Šimičević, Dora Kršul i Domagoj Novokmet. Ukupno je glasalo 457 redovitih članova HND-a, od čega su četiri glasa bila nevažeća. Dori Kršul pripalo je pobjedničkih 156, Hrvoju Šimičeviću 122, Domagoju Novokmetu 98 i Ivani Dragičević 77 glasova. 

04.05.2024.

OBRAZLOŽENJA NAGRADA HND-a ZA 2023. GODINU

Na Svjetski dan slobode medija Hrvatsko novinarsko društvo je 3. svibnja 2024. u Novinarskom domu u Zagrebu dodijelilo novinarske nagrade za 2023. godinu te Priznanje Milan Grlović zaslužnim članovima HND-a. 

 

04.05.2024.