Aktualno

Aktualno - vijesti

SafeJournalists: Policija odmah da reagira kada se prijeti novinarima

BIH: Vanja Stokić, glavna urednica portala E-trafika, na svom Facebook profilu dobila je poruku od osobe čije je identitet poznat, a u kojoj se navodi da bi "odsijecao glave" ne samo migrantima, već i “svim dušobrižnicima koji ih dočekuju." Iako je identitet počinioca poznat, on je uhićen sljedećeg dana, nakon dodatnih prijetnji i zastrašivanja Stokićeve i njenih prijatelja kao i nakon snažne reakcije javnosti.

 

26.05.2020.

HND: Oštro osuđujemo skandalozne izjave ministra Ćorića o kolegi Krešiću

Ogranak Hrvatskog novinarskog društva N1 televizije oštro osuđuje izjave ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića u kojima je našega kolegu i člana Hrvoja Krešića nazvao "osobom koja se rubno bavi naftnim biznisom", uz to insinuirajući kako je imao uvid u korespondenciju u novinarskoj grupi te kako se u Krešićevim porukama vidi da je osobno bio nezadovoljan njegovim prijedlogom novih članova Uprave INA-e.

26.05.2020.

Platforma Možemo osudila Ćorićev napad na novinara

Politička platforma Možemo! osudila je u utorak napad ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića na novinara N1 televizije Hrvoja Krešića, upozorivši da HDZ-ova Vlada prati internu novinarsku komunikaciju.

26.05.2020.

Grantovi za slobodne novinare Agora Europe 2020

Raspisan je Hitni fond za slobodne novinare u istočnoj i južnoj Europi. Rok za prijavu: 22. lipnja 2020. godine u 23:00h (srednjoeuropsko vrijeme).

 

26.05.2020.

Nova nagrada novinarima HRT-a za razmjenu vijesti

Eurovizijska razmjena vijesti HRT-a ponovno je osvojila regionalnu godišnju nagradu za najbolje priče odabrane i obrađene za razmjenu vijesti za jugoistočnu Europu (ERNO) u sklopu EBU-a (Europske radiodifuzijske unije) za 2020. godinu. Natječaj je trajao od 17. veljače do 21. ožujka 2020., a u tom razdoblju razmijenjeno je 197 priča.

26.05.2020.

Potpore za novinare, fotoreportere i snimatelje koji su ostali bez angažmana

Ministarstvo kulture donijelo je Odluku o potpori honorarnim medijskim radnicima kojima je zbog epidemije bolesti COVID-a 19 otkazana suradnja, odnosno kojima je onemogućen redovan rad, stoji u odluci Ministarstva koja je rezultat razgovora s predstavnicima Hrvatskog novinarskog društva, Sindikata novinara Hrvatske i Agencije za elektroničke medije.

25.05.2020.

CMS: Od MUP-a očekujemo rezultate, umjesto da blate medije i organizacije za zaštitu ljudskih prava

Centar za mirovne studije (CMS) i Inicijativa "Dobrodošli" u petak su akcijom ispred zgrade Ministarstva unutarnjih poslova zatražili da umjesto poricanja nasilja nad izbjeglicama, MUP pokrene učinkovite istrage.

22.05.2020.

HND zabrinut zbog presude Ivanu Žadi

Hrvatsko novinarsko društvo zabrinuto je zbog odluke Županijskog suda u Varaždinu kojom potvrđuje prvostupanjsku presudu Općinskog suda u Virovitici prema kojoj je novinar Ivan Žada osuđen na četiri mjeseca zatvora s rokom kušnje od godine dana zbog neovlaštenog snimanja telefonskog razgovora s HDZ-ovim saborskim zastupnikom i predsjednikom HVIDRA-e Josipom Đakićem, a dio kojeg je kao transkript objavio na Facebooku i portalu Index.hr.

21.05.2020.

Svečana dodjela "Velebitske degenije" 5. lipnja u Novinarskom domu

Svečana dodjela godišnje nagrade za najbolje novinarske radove u području ekologije "Velebitska degenija" održat će se u petak, 5. lipnja 2020., u 11 sati u Velikoj dvorani Novinarskog doma u Zagrebu, ali bez prisutnosti šire javnosti. Svečanost će biti moguće pratiti uživo na Facebook-stranici Hrvatskog novinarskog društva, a mediji su dobrodošli.

21.05.2020.

HUOJ: Angažman komunikacijskih savjetnika u kampanji treba biti transparentan

Hrvatska udruga za odnose s javnošću (HUOJ) u četvrtak je pozvala sve stranke, liste i kandidate na transparentan angažman komunikacijskih savjetnika u izbornoj promidžbi, nakon što su u srijedu raspisani izbori za Hrvatski sabor koji će se održati 5. srpnja.

21.05.2020.