Aktualno

Aktualno - vijesti

Dobitnici Velebitske degenije: Robert Kakarigi, Ana-Bella Leikauff, Sanja Čatipović i Srđan Vrančić

Svečana dodjela godišnje nagrade za najbolje novinarske radove u području ekologije "Velebitska degenija" održana je danas u Velikoj dvorani Novinarskog doma u Zagrebu. Ovogodišnji dobitnici Velebitske degenije su Robert Kakarigi, Ana-Bella Leikauff, Sanja Čatipović i Srđan Vrančić.

05.06.2020.

Šesto izdanje PRESS film festivala

Objavljen je poziv za filmove 6. izdanja PRESS film festivala, koji će se održati u Zagrebu od 11. do 13. rujna 2020. godine u Novinarskom domu u Zagrebu. Natječaj je otvoren za sve vrste filmova inovinarske TV-reportaže na temu "Mediji u svjetskim krizama - COVID 19", a filmovi se do 20. srpnja mogu prijaviti na web-platformi https://filmfreeway.com/PRESSfilmfestival.

 

 

 

05.06.2020.

Kako to rade Skandinavci

Od kraja ožujka političari iz skandinavskih zemalja pokrenuli su ciljane mjere podrške za medijsku industriju pogođenu krizom Covid-19. Pogledajte koje su sve mjere predvidjeli kao podršku medijima u COVID krizi, izvještava Nordicom, a prenosi snh.hr.

 

 

 

03.06.2020.

Nova TV najgledanija televizija

-Najgledaniji nacionalni zemaljski kanal je Nova TV, a potom slijede HRT1 i RTL. Na vrhu ljestvice najgledanijih nezemaljskih televizijskih kanala su dječji kanal (Nickelodeon), informativni kanal (N1) i sportski kanal (Sport Klub 1). Kao i obično, najgledaniji televizijski sadržaj u Republici Hrvatskoj su sportska događanja, nogometne utakmice, priopćili su iz Agencija za elektroničke medije koja je prošle  godine pozvala sve tvrtke koje se bave mjerenjem televizijskog programa na suradnju.

02.06.2020.

Optuženi muškarci zbog napada na novinarku ispred crkve na Sirobuji

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu podiglo je optužnicu protiv dvojice muškaraca (53) i (21) koji su u travnju pred crkvom na Sirobuji napali novinarku Dalmatinskog portala Živanu Šušak Živković lakše je ozlijedivši.

02.06.2020.

SafeJournalists: ekipi TV Klan prijetili zbog snimanja migranata u Sjevernoj Makedoniji

Novinaru TV Klan Furkanu Saliu i snimatelju Ibrahimu Mamutu prijetio je čovjek koji je presreo njihov automobil i tražio da snimke migranata koje su snimili par sati ranije izbrišu.

 

30.05.2020.

Javni poziv za mjere pomoći honorarnim medijskim djelatnicima

Vijeće za elektroničke medije je raspisalo je Javni poziv za mjere pomoći honorarnim medijskim djelatnicima kojima je zbog epidemije bolesti COVID-19 otkazana suradnja odnosno onemogućeno redovno djelovanje u skladu s Odlukom o potpori honorarnim medijskim djelatnicima.  

29.05.2020.

EFJ: Zahtjev Europskoj komisiji za zaustavljanje tužbi protiv novinara

Europska federacija novinara (EFJ) zajedno je s 25 organizacija potpisala pismo Europskoj komisiji sa zahtjevom da se na europskoj razini poduzmu mjere za rješavanje prijetnji brojnim parnicama protiv novinara, aktivista i sindikalista – poznatih i pod nazivom SLAPP (Strategic lawsuit against public participation) - kojima je cilj cenzurirati, zastrašiti i ušutkati kritičare opterećujući ih sudskim postupcima, ozbiljnom i opasnom mehanizmu koji ugrožava slobodu medija.

29.05.2020.

Treći Dani medijske pismenosti: Prepoznati dezinformacija i sigurnost na internetu

Treći Dani medijske pismenosti, u organizaciji Agencije za elektroničke medije (AEM) i UNICEF-a i pod pokroviteljstvom ministarstva kulture te znanosti i obrazovanja, ove godine održavaju se na daljinu zbog pandemije koronavirusa, a zabilježili su veliko zanimanje građana.

28.05.2020.

Zovko: Zatvaranje sjednica Savjeta za razvoj civilnog društva nedemokratično je i opasno

Nakon što je novinarima onemogućeno praćenje sjednice Savjeta za razvoj civilnog društva Vlade RH, Hrvoje Zovko, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva, u utorak se pismom obratio ravnateljici Vladina ureda za udruge Heleni Beus, koje prenosimo u cijelosti:

27.05.2020.