Aktualno

Aktualno - vijesti

Dva milijuna eura za projekt podrške lokalnim medijima

Posrnuli lokalni, regionalni mediji i mediji zajednice u Europi dobit će financijski poticaj od preko 2 milijuna eura kroz novi projekt koji financira EU “Lokalni mediji za demokraciju”. Cilj projekta je osnažiti i živjeti lokalni medijski krajolik u medijski opustošenom prostoru s mjerama za izgradnju otpornosti, neovisnosti i održivosti poboljšanjem njihovih kapaciteta u inovacijama, poslovnim strategijama i angažmanu publike.

25.01.2023.

EFJ: Ekonomska kriza ugrožava tiskane medije u Hrvatskoj

Europska federacija novinara (EFJ) iznijela je svoje mišljenje na izvješća Europske komisije o vladavini prava, u kojem se svake godine razmatraju četiri ključna područja: pravosudni sustavi, okvir za borbu protiv korupcije, medijski pluralizam i sloboda te kontrola i ravnoteža sustava. EFJ naglašava da je ekonomska kriza pridonijela poteškoćama tiskanih medija s kojim su se suočili mediji  u manjim državama članicama EU-a poput Hrvatske i Slovenije.

24.01.2023.

Za novu predsjednicu Zbora turističkih novinara izabrana Mirjana Žugec Pavičić

Zbor turističkih novinara Hrvatskog novinarskog društva je održao izbornu Skupštinu u Zlatnim
goricama, u Vraždin Bregu. Za novu predsjednicu je izbrana novinarka Hrvatskog radija Mirjana Žugec Pavičić, a za potpredsjednicu Marija Barić, urednica portala Hia.com.hr.

23.01.2023.

Gong objavio priručnik "Dezinformacije - zašto uspijevaju i što možemo učiniti?"

U okviru projekta Pro-fact, Gong je objavio priručnik Dezinformacije - zašto uspijevaju i što možemo učiniti? čiji su autori Dražen Hoffmann, Đurđica Klancir, dr. sc. Irena Radej, dr. sc. Mirjana Tonković, dr. sc. Andrea Vranić i dr. sc. Milica Vučković.

 

20.01.2023.

Objavljene ''Smjernice za sigurno i odgovorno novinarstvo u doba krize''

U suradnji s Hrvatskim novinarskim društvom i Sindikatom novinara Hrvatske Gong je objavio "Smjernice za sigurno i odgovorno novinarstvo u doba krize" u kojima se kao najveće prijetnje novinarstvu ističu SLAPP tužbe i proboj dezinformacija, te navode preporuke za bolju poziciju novinara u redakcijama. 

19.01.2023.

Istekli svi rokovi, Vijeće za elektroničke medije radi bez tri člana

Hrvatsko novinarsko društvo i Sindikat novinara Hrvatske obratili su se u ponedjeljak Vladi, Hrvatskom saboru i Ministarstvu kulture i medija zabrinuti zbog činjenice da Vijeće za elektroničke medije, jedino regulatorno tijelo u medijskom sektoru u Hrvatskoj, trenutno ima samo četiri od zakonom propisanih sedam članova te da je njegov rad otežan, odnosno blokiran. Upozoravamo da je 14. siječnja 2023. godine istekao mandat za troje članova VEM-a (uključujući zakonski produžetak mandata od šest mjeseci) te da ni više od osam mjeseci od raspisanog i provedenog natječaja za izbor nova tri člana Vlada Hrvatskom saboru nije uputila prijedlog odluke o njihovu imenovanju.

18.01.2023.

UNESCO: Broj ubijenih novinara u porastu

Nakon nekoliko godina uzastopnog pada, broj ubijenih novinara u svijetu prošle godine se popeo na 86, s 55 u 2021. godini, što je porast od 36 posto, izvijestila je u ponedjeljak UN-ova organizacija za kulturnu baštinu UNESCO, javlja Hina. 

 

17.01.2023.

HND organizira prosvjed "Oprostite što smetam, ne mogu disati"

Hrvatsko novinarsko društvo organizirat će prosvjed pod nazivom "Oprostite što smetam ne mogu disati" šest mjeseci nakon tragične smrti novinara Vladimira Matijanića. Na prosvjedu će se ponovo upozoriti na to da aktualna vlast zataškava ovaj slučaj i okolnosti novinarove smrti. U HND-u podsjećaju da ni nakon šest mjeseci nije pokrenut službeni postupak, nitko nije smijenjen, niti je itko odgovarao, čak ni na disciplinskim ili etičkim odborima, kazano je na konferenciji za novinare Hrvatskog novinarskog društva.

14.01.2023.

Poziv na konferenciju za novinare - Najava prosvjeda

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) održat će konferenciju za novinare/ke, u subotu, 14. siječnja 2023., s početkom u 11 sati u Klubu Novinarskog doma (Perkovčeva 2, Zagreb). Na konferenciji će se pozvati javnost na prosvjed koji HND organizira šest mjeseci od tragične smrti kolege novinara Vladimira Matijanića.

12.01.2023.

Potpora od 20.000 eura za slobodne novinare

Fondacija Investigative Journalism for Europe (IJ4EU) otvorila je drugi krug prijava za potpore slobodnim novinarima kojom osigurava bespovratna sredstva u iznosu do 20.000 eura prekograničnim timovima isključivo slobodnjaka. Fondacija nudi i dodatnu podršku kroz obuku, mentorstvo i mogućnosti umrežavanja.

Rok za prijave je 23. veljače, 23:59 sati, a više o kriterijima natječaja možete saznati na linku.

12.01.2023.