Aktualno

Aktualno - vijesti

Članovi Programskog vijeća HRT-a suzdržani i s izdvojenim mišljenjem o prijedlogu Ugovora Vlade i HRT-a

Programsko vijeće HRT-a u ponedjeljak je dalo pozitivno mišljenje na prijedlog Ugovora između HRT-a i Vlade za razdoblje od 1. siječnja 2023. do 31. prosinca 2027., a glavni ravnatelj HRT-a Robert Šveb izrazio je nezadovoljstvo održanom javnom raspravom.

27.06.2022.

HND ustanovio nove nagrade za lokalno novinarstvo nazvane imenima dvojice legendarnih hrvatskih novinara

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) ustanovilo je nagrade za lokalno novinarstvo koje će nositi imena dvojice legendarnih hrvatskih novinara – Anđelka Ercega i Siniše Glavaševića. Najbolji novinarski radovi koji se bave temama iznimno važnima za lokalnu zajednicu nagrađivat će se u kategorijama tisak i internet nagradom „Anđelko Erceg“, a u kategorijama radio i televizija nagradom „Siniša Glavašević“. Svečana dodjela nagrada održat će se u rujnu ove godine u Vinkovcima.

23.06.2022.

Otvoren natječaj za novinarske nagrade „Anđelko Erceg“ i „Siniša Glavašević“

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) i Centar za kulturu medija (CKM) iz Vinkovaca raspisali su Natječaj za novinarske nagrade za najbolje radove za lokalno novinarstvo „Anđelko Erceg“ i „Siniša Glavašević“ objavljene od 1. siječnja do 31. prosinca 2021. godine.

23.06.2022.

Novi napadi na novinare - Priveden muškarac koji je prijetio novinaru i uredniku portala požeški.hr

Požeška policija je potvrdila da je uhićen 28-godišnjak zbog prijetnji novinaru. Kako prenose 24sata.hr uhićeni je predan je pritvorskom nadzorniku, a prijava ide na Državno odvjetništvo. Radi se o suuprugu požeške pročelnice koji je priveden zbog sumnje da je prijetio smrću novinaru lokalnog portala. 

23.06.2022.

Otvoren natječaj za nagradu Daphne Caruana Galizia

Europski parlament službeno je pokrenuo drugi po redu natječaj nagrade Daphne Caruana Galizia za novinarstvo. Nagrada se na godišnjoj razini dodjeljuje za izvanredno novinarstvo koje promiče ili brani temeljna načela i vrijednosti Europske unije: ljudsko dostojanstvo, sloboda, demokracija, jednakost, vladavina prava i ljudska prava, priopćili su iz organizacijskog odbora Nagrade Daphne Caruana Galizia.

21.06.2022.

Intervju - Maja Sever, predsjednica Europske federacije novinara (EFJ): Udružiti snagu i pamet u borbi za snažan europski zakon o slobodi medija

Maja Sever postala je prva žena predsjednica Europske federacije novinara (EFJ). Već u svom nastupnom govoru na skupštini EFJ-a u Izmiru kazala je da će biti ustrajna u borbi za novinarska prava i profesionalno novinarstvo kao i do sada. Maja je u proteklom razdoblju, kao predsjednica Sindikata novinara Hrvatske, to stalno pokazivala i činila te je svojom agilnošću, marljivošću i sposobnošću dala jedan novi zamah u istrajnoj kampanji za bolje novinarstvo i veća materijalna prava novinara. U intervju za naš portal hnd.hr odgovorila je na niz pitanja koja muče našu struku te je iznijela za što će se u budućnosti, kao predsjednica krovne europske organizacije novinara zalagati i koji će joj biti prioritet. 

15.06.2022.

Maja Sever izabrana za predsjednicu Europske federacije novinara

Predsjednica Sindikata novinara Hrvatske Maja Sever izabrana je za predsjednicu Europske federacije novinara na izbornoj skupštini organizacije koja se održava 13. i 14. lipnja 2022 u Izmiru.

14.06.2022.

I Svjetska federacija novinara (IFJ) čestitala ZOVKU NA DOBIVENOM SUDSKOM SPORU PROTIV HRT-A

Nakon što je Europska federacija novinara (EFJ) na svom twitter profilu čestitala  predsjedniku HND-a Hrvoju Zovku to je učinila i Svjetska federacija novinara (IFJ). - Čestitamo na velikoj pobjedi Hrvoju Zovku predsjedniku HND-a u procesu i tužbi koja je bila politički motivirana s ciljem uznemiravanja od strane  Hrvatske radio televizije.  i koji je bio motiviranih tužbi i sudskog uznemiravanja, stoji u twitter objavi IFJ-a, najstarije i najveće udruge novinara koja predstavlja 600 tisuća novinara u 146 zemalja.   

13.06.2022.

O Ugovoru HRT-a i Vlade RH ili javna rasprava koja to nije, Ugovor koji to nije

Sindikat novinara Hrvatske i Hrvatsko novinarsko društvo proveli su internu raspravu sa zaposlenicima HRT-a te javnu raspravu u Novinarskom domu jer smatramo da je temeljni problem predloženog Ugovora HRT-a s Vladom Republike Hrvatske taj da javna rasprava, čije provođenje nalaže Zakon o HRT-u, uopće nije provedena. HRT nastoji “odglumiti” javnu raspravu, zapravo provesti tek minimum minimuma javne rasprave. Zašto to HRT radi?

13.06.2022.

Novi model plaćanja značio bi kopernikanski obrat za bolnice

Prijedlog reformskih mjera ministra zdravstva Vilija Beroša pozdravili su u subotu ravnatelji KBC-a Sestre milosrdnice i KB-a Dubrava, ističući da bi uspostava modela plaćanja prema učinku značila kopernikanski obrat u poslovanju hrvatskih bolnica, opterećenih dugovima. Skup je organizirao Zbor zdravstvenih i medicinskih novinara HND-a.

12.06.2022.