Aktualno

Aktualno - vijesti

HND: zahtjevi Drage Pilsela o "uvođenju reda" u redakciju Novosti opasni i nedopustivi

Hrvatskom novinarskom društvu neprihvatiljiva je histerija koju prema novinarima tjednika Novosti širi glavni urednik portala Autograf Drago Pilsel, koji je ujedno i član HND-a, samo zato što kritički pišu o patrijarhu Srpske pravoslavne crkve Porfiriju. Dugo nismo na medijskoj sceni imali situaciju da jedan novinar i urednik traži od nakladnika jednog medija da uvede reda u redakciju tog medija. Upravo to Pilsel traži od Srpskog narodnog vijeća, nakladnika Novosti.

26.07.2022.

MKM poziva na sudjelovanje u izradi nacrta Nacionalnog plana razvoja kulture i medija

Ministarstvo kulture i medija objavilo je na svojim mrežnim stranicama poziv na sudjelovanje u izradi okvira nacrta Nacionalnog plana razvoja kulture i medija od 2022. do 2027. godine putem online obrasca na kojemu se može komentirati predloženih sedam ciljeva te provedbene mjere.

25.07.2022.

Nagrada Daphne Caruana Galizia za novinarstvo - Poziv na podnošenje prijava

Na Svjetski dan slobode medija, 3. svibnja, Europski je parlament službeno pokrenuo internetsku stranicu i poziv na podnošenje prijava za nagradu Daphne Caruana Galizia za novinarstvo. Nagrada se dodjeljuje svake godine kao priznanje za izniman novinarski rad kojim se promiču ili brane temeljne vrijednosti Europske unije, kao što su ljudsko dostojanstvo, sloboda, demokracija, ravnopravnost, vladavina prava i ljudska prava. Natječaj je otvoren do 31. srpnja. 

19.07.2022.

Zajednička europska perspektiva: Kvalitetnim novinarstvom i osnaživanjem građanki protiv dezinformacija

Dezinformacije se ne mogu suzbiti isključivo regulacijom i zakonima, nužno je osnaživati medije i novinarke, ulagati u kvalitetno i nezavisno novinarstvo te demokratsku političku kulturu, medijsku i digitalnu pismenost građana i građanki Europske unije, zaključak je Gongove konferencije “Europske perspektive: Utjecaj dezinformacija na zdravlje demokracije i digitalno okruženje”, priopćili su iz GONG-a. 

 

18.07.2022.

Prijavite se na radionice o SLAPP-tužbama

Novi paneuropski konzorcij Pioneering Anti-SLAPP Training for Freedom of Expression (PATFox) razvija prvi europski anti-SLAPP kurikulum uz obuku pravnih stručnjaka u 11 država članica Europske unije, a projektni partner za Hrvatsku je Gong. 

Gong će održati dvije radionice o SLAPP tužbama koje će voditi odvjetnica i potpredsjednica Vijeća Gonga Vanja Jurić, specijalizirana za medijsko pravo i slobodu izražavanja te članica stručne skupine Europske komisije za SLAPP tužbe, a prva će se održati u prosincu 2022. godine. 

Prijave za radionice o SLAPP tužbama su otvorene za sve zainteresirane odvjetnice, suce i druge pravosudne dužnosnike do 20. srpnja.

18.07.2022.

Natječaj za člana Nadzornog odbora Hrvatske radiotelevizije za preostali dio mandata

Odbor za informiranje, informatizaciju i medije objavio je danas Natječaj za izbor člana Nadzornog odbora Hrvatske radiotelevizije za preostali dio mandata. Člana Nadzornog odbora HRT-a imenovat će Hrvatski sabor većinom glasova svih zastupnika na prijedlog Odbora za informiranje, informatizaciju i medije.

15.07.2022.

EK zabrinuta za neovisnost javnih medija u Hrvatskoj, transparentnost vlasništva nad medijima i državnog oglašavanja, kao i zbog SLAPP tužbi

Europska komisija objavila je u srijedu Izvješće o vladavini prava 2022., koje donosi pozitivna i negativna kretanja u državama članicama u četiri ključna područja vladavine prava – pravosudnom sustavu, okviru za borbu protiv korupcije, medijskom pluralizmu i slobodi medija te drugim institucionalnim pitanjima povezanim sa sustavom uzajamne kontrole i ravnoteže između zakonodavne, izvršne i sudske vlasti. Riječ je o trećem takvom godišnjem izvješću Komisije, koje sadrži posebne preporuke usmjerene na pojedinačne države članice.

14.07.2022.

HND i SNH: Zaštiti novinare i njihova prava kroz Kolektivne ugovore

I dalje živimo u vremenima stalnog pritiska na medije od strane oglašivača i političkih struktura, a novinari i novinarstvo unatoč činjenici da smo zemlja Europske unije i nadalje su ugroženi. Naš je posao da čvršće i jače zaštitimo novinare i njihova prava prije svega kroz Kolektivne ugovore, kazano je na  zajedničkoj sjednici Hrvatskog novinarskog društva i Sindikata novinara Hrvatske. 

13.07.2022.

Sud odbacio tužbu splitskog sudca protiv 24 sata

Općinski građanski sud u Zagrebu odbio je tužbeni zahtjev splitskog sudca Marija Franetovića protiv 24 sata od kojeg je tražio odštetu od 30 tisuća kuna sa zakonskim zateznim kamatama, Po presudi u kojoj stoji da je "sloboda izražavanja tuženika iznad prava tužitelja za zaštitom privatnosti i dostojanstva, ali i časti i ugleda" Franetoviću se također nalaže da nadoknadi i trošak parničnog postupka.

12.07.2022.

Održana rasprava o smjernicama medijskog razvoja u okviru Nacionalnog plana razvoja kulture i medija

U organizaciji Ministarstva kulture i medija održan je drugi konzultativni sastanak povodom izrade Smjernica medijskog razvoja u okviru Nacionalnog plana razvoja kulture i medija za razdoblje od 2022. do 2027., na kojem se raspravljalo o pristiglim komentarima i prijedlozima mjera i aktivnosti za njihovu izradu, priopćili su iz Ministarstva kulture i medija. .

12.07.2022.